Kartupeļi mūsu virtuvēs ir otrā maizīte – tie ir tik garšīgi un lēti, ka gatavojam tos teju katru dienu. Taču reizēm vārīšana prasa krietnu laiciņu, jo īpaši tad, kad plānots pagatavot izcili gardos saspiestos tupeņus cepeškrāsnī. Britu šefpavāre un pavārgrāmatu autore Anna Džounsa savā jaunākajā grāmatā "A Modern Way to Cook" atklājusi vienu vērā ņemamu ieteikumu, ar ko sākas teju katra recepte, kurā nepieciešams izvārīt dārzeņus.
Noslēpums tam, kā izvārīt kartupeļus (un arī citus dārzeņus) divreiz ātrāk, ir pavisam vienkāršs. Vienmēr jāsāk ar to, ka ūdens tiek verdošs aši uzvārīts tējkannā. Kartupeļu vārīšanai izvēlies pareiza izmēra katliņu – tādu, kurā kartupeļi ir salikti vienā līmenī, nevis cits citam virsū. Bet trešais noteikums – lielus kartupeļus sagriez ceturtdaļās.
Džounsa pēc tam, kad viss sagatavots, katlu ar kartupeļiem uzreiz liek uz karstas plīts liesmas un aplej ar verdošo ūdeni no tējkannas. Tādā veidā smalkāk sagrieztie kartupeļi izvārās vien piecu minūšu laikā. Žigli, vai ne? Bet mazākie veselie kartupelīši izvārīsies 10 minūšu laikā – galvenais, sagatavot verdošu ūdeni un pietiekami lielu katliņu.
Šādā veidā var veikli pagatavot kartupeļus ātrai apēšanai, kā arī samīcīšanai kartupeļu biezputrā. Tāpat novārīsi divreiz ātrāk arī tos kartupeļus, kas paredzēti, piemēram, etiķaino kartupeļu cepšanai krāsnī.
Cūkgaļas un rudens dārzeņu sautējums podiņā
Cūkgaļas un dārzeņu podiņš sātīgai pusdienu vai vakariņu ēdienreizei. Labi garšos gan tikko pagatavots, gan nākamajā dienā uzsildīts.
Kraukšķīgi kartupeļu pončiki ar kāpostu pildījumu
Kartupeļu pončiki ar kāpostu pildījumu ir kā radīti sātīgām vakariņām, it īpaši, ja pasniegsi tos ar skābo krējumu.
Vienkāršais kartupeļu un ķirbju sautējums
Sātīgs un vienkārši pagatavojams kartupeļu un ķirbju sautējums. Tas lieliski garšos lieliem un maziem ēdājiem gan kā piedeva, gan kā pamatēdiens.
Cepeškrāsnī cepti kartupeļi ar ķiploku sviestu
Debešķīgi smaržojoši un viegli pagatavojami krāsnī cepti kartupeļi ar ķiploku sviestu. Recepte, kas tikai pierāda – viss ģeniālais ir vienkāršs!
Citronīgi kartupeļi ar tomātiem, olīvām, un fetas sieru
Pagatavo ceptus kartupeļus grieķu gaumē – papildināti ar olīvam, svaigiem zaļumiem, sulīgiem tomātiem un citronu sulā marinētiem fetas siera gabaliņiem, tie ne vien izskatīsies ļoti kārdinoši, bet veidos tiešām izcilu garšu salikumu.
Kraukšķīgas kartupeļu un siera bumbiņas
Kartupeļu bumbiņas ar sieru ir lielisks veids, kā izmantot no iepriekšējās maltītes pāri palikušo kartupeļu biezputru. Zeltaini kraukšķīgās bumbiņas ļoti garšos bērniem, it īpaši, ja pasniegsi tās ar atsvadzinošo Tzatziki mērcīti un dārzeņiem.
Jogurta gvakamole un biešu tzatziki mērce ar kartupeļu salmiņiem
Divas gardas mērces, kas piestāvēs ceptiem kartupeļiem un citām kraukšķīgām uzkodām – gvakamole, kas pagatavota no avokado un grieķu jogurta, un "tzatziki", kam pievienotas bietes.
Kartupeļu pusītes ar sieru
Sātīgi un sierīgi kartupeļi mundierī – to pildījums būs īpaši mīksts un gards. Ēd tāpat vai pasniedz ar salātiem un kādu krējuma mērcīti.
Kartupeļu kotletes jeb plācenīši
Kartupeļu kotletes – lēti, sātīgi un gardi. Garšos lieliski kopā ar skābo krējumu un svaigajiem salātiem.
Kartupeļu un kale kāposta zupa Toskānas gaumē
Kreptīga un sildoša kartupeļu un kale kāposta zupa. Sātīgumam tai pievienots ne vien saldais krējums, bet arī kreptīgas, apceptas desiņas. Var gatavot ar kupātiem vai, ja pieejamas, īstām itāļu desiņām.
Kartupeļu salāti ar seleriju kātiem un marinētiem gurķiem
Kārdinājums pēc jaunajiem kartupelīšiem ir tik liels, ka gribās tos pagatavot visdažādākajos veidos. Meklējot jaunas garšas ikdienas maltītēs, pagatavo šos salātus, kas sātīgi pabaros un atklās jaunas garšu nianses.
Klasiskie kartupeļu salāti
Kartupeļu salāti ar selerijām, marinētiem gurķiem un sīpoliem. Klasiskā recepte, kur mērces pagatavošanai izmantota majonēze un sinepes.