Par sagrieztu ķirbju glabāšanu nevajadzētu ilgi prātot. Vispirms jau ķirbi var ielikt ledusskapī – to vari droši glabāt aptuveni 2–3 dienas (ilgāk, ja ledusskapja temperatūra ir vienmērīga un tas netiek bieži virināts), pēc tam gan tas var apvīt un nebūs tas pievilcīgākais, norādīts "Eatbydate". Bet, lai svaigo ķirbi varētu ēst pat nedēļu, noderēs kāds ieteikums no "Cāļa" foruma pieredzes, proti – ķirbi sagriež šķēlītēs un katru atsevišķi ietin pārtikas plēvē. Ja ķirbis būs notīts rūpīgi, tas nesulos un neapvītīs, turklāt – nepelēs.
Ja ķirbji ir ļoti daudz, tos droši var arī saldēt. Ķirbjiem iztīra sēklas, nomizo un sagriež palielos kubiņos. Tos saber saldēšanai paredzētajos maisiņos un strauji sasaldē. Kad nepieciešams – atkausē un izmanto, lai pagatavotu kādu sautējumu vai zupu. Svaigā veidā gan tie var būt ūdeņaini. Saldētavā ķirbjus vari glabāt pat pusgadu.
Taču viens no labākajiem veidiem, kā utilizēt iesāktu ķirbi – pagatavot no tā konservētos krājumus. Tos vari gan iemarinēt, gan pagatavot ievārījumus, pievienojot ābolus vai cidonijas. Ja šīs idejas netīk, ir arī citi neparasti veidi, kā pagatavot ķirbi.
Kā pateikt, vai ķirbis ledusskapī ir sabojājies? Vispirms tā pamatne kļūs ļoti mīksta, tad tas sāks suloties un tam pēc pāris dienām būs ļoti rūgtena smarža. Pēc tam ļoti strauji var veidoties pelējums visdažādākajās krāsās, tāpēc ieteicams neaizlaist situāciju tik tālu un izmest ķirbi tiklīdz, kā ir pirmās bojāšanās pazīmes.
Marinēti ķirbji
Ziemas krājumu papildināšanai – marinēti ķirbji.
Ķirbju - apelsīnu ievārījums
Ļoti gards un vienkārši pagatavojams ķirbju - apelsīnu ievārījums.
Dzērveņu ievārījums ar ķirbjiem
Dzērveņu ievārījums ar ķirbjiem ziemas rezervju papildināšanai.
Marinēts ķirbis ar kanēli
Marinēts ķirbis ar kanēli - ēšanai uzreiz un glabāšanai ziemai.
Ķirbju un ābolu salāti
Veselības uzturēšanai - ķirbju un ābolu salāti ar pīlādžiem.