Uzreiz gan jāatmet doma, ka ķirbju biezenīši paredzēti tikai zīdaiņu un mazu bērnu pabarošanai. Neviens neaizliedz to darīt, bet – ķirbju biezenim ir vēl daudzi citi pielietojumi. Biezeni var pagatavot divos veidos – ķirbjus cepot cepeškrāsnī, kā arī vārot katliņā.
Krāsnī ceptu ķirbju biezenis
Biezenim paredzēto ķirbi sagriež, nomizo, iztīra mīkstumu un sēkliņas. Ķirbi var sagriezt kā lielos kubiņos, tā šķēlītēs – tās iesmērē ar nelielu daudzumu olīveļļas un saliek cepamtraukā. Pielej arī glāzi ūdens pamatnē. Tas nepieciešams, lai ķirbis būtu mīksts un mitrs.
Cepamtrauku ar ķirbi liek cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 180° vai 190°C un cep, līdz mīksts (apmēram stundu, mazāk, ja ķirbis sagriezts nelielos gabalos). Kad ķirbis izcepies, izņem no krāsns un nedaudz atdzesē. Pēc tam mīkstos ķirbja gabaliņus samīci ar kartupeļu stampiņu vai sasmalcini biezenī ar virtuves kombaina palīdzību.
Vārītu ķirbju biezenis
Ķirbju biezeni katlā pagatavot var vēl vienkāršāk. Saber tajā nomizotus un tīrus ķirbja gabaliņus. Tad pārlej ar ūdeni un pievieno pavisam nelielu daudzumu sāls. Ļauj ūdenim sākt vārīties. Kad ūdens burbuļo, turpina ķirbjus vārīt 15–25 minūtes – tik ilgi, lai ķirbja gabaliņi būtu mīksti, bet ne izšķīduši. Kad ķirbji izvārīti, tos nokāš. Nedaudz atdzesē un tad samīca biezenī ar kartupeļu stampiņu vai virtuves kombainu.
Kā uzglabāt pagatavoto ķirbju biezeni
Kad biezenis pagatavots pēc vienas vai otras metodes, to atdzesē. Ķirbju biezeni var glabāt kā ledusskapī, tā saldētavā. Taču nevajadzētu to darīt istabas temperatūrā – tā kā biezenim nav pievienoti konservanti, kas paildzinātu tā mūžu, tas sabojāsies pāris dienu laikā. Tāpēc, ja izvēlēts ledusskapis, tad ķirbju biezeni sapildi burciņās un liec tajā. Ledusskapī ķirbju biezenis var stāvēt pat nedēļu.
Ja zini, ka ķirbju biezeni neizmantosi nedēļas laikā, to vari sasaldēt. Sapildi to nelielos plastmasas trauciņos un – saldētavā iekšā. Saldētavā ķirbju biezeni var glabāt pat pusgadu. Jāatceras tikai viens – pēc atkausēšanas tas var būt ūdeņains, tāpēc to var nedaudz notecināt ar kafijas filtra vai marles palīdzību, ja biezeni izmanto kūku vai krēmu gatavošanai. Ja biezeni grasies pievienot buljonam, lai pagatavotu zupu – to vari pat neatkausēt.
Grēcīgi gardais šokolādes braunijs ar ķirbju biezeni
Braunijs un ķirbju biezenis? Visticamāk vairumam šī šķiet nesavienojama kombinācija, tomēr nezinātāji pat nenojaustu par slepeno sastāvdaļu, turklāt šī recepte ir vēl viens radošs gājiens rudens ogas izmantošanai. Ķirbju biezenis ļauj izveidot pasakainu marmoram līdzīgu efektu, tāpēc šī ir ne tikai lieliska garšu, bet arī krāsu kombinācija.
Ķirbju šokolādes konfektes
Jauks, rudenīgs kārums un vēl viens veids, kā garšīgi notiesāt ķirbju ražu. Pildījumam ar ķirbi aromatizē balto šokolādi, bet glazūrai izmanto tumšo šokšolādi vai piena šokolādi.
Pufīgās ķirbju pankūkas
Zeltainas un čaganas ķirbju pankūkas – īsts rudens sezonas kārums!
Ķirbju un alus maize
Mīksta maizīte brokastīm vai pēcpusdienas uzkodām. Pasniedz ar svaigu krēmsieru un kapātiem zaļumiem.
Sulīga ķirbju kūka ar iebiezināto pienu
Ķirbju kūka ar iebiezināto pienu - garšos pat tiem, kas ķirbjus neēd.
Braunija siera kūka
Decembrim piestāv šokolāde un deserti, ko citkārt negatavojam. Interesantu siera kūkas recepti mums atsūtījusi lasītāja Nataša, piedāvājam to izmēģināt arī jums! Kā raksta Nataša, kūka ir mutē kūstoša, mēreni salda, krēmīga, neuzbāzīga, bet sātīga.
Ķirbja kēkss ar valriekstiem
Recepte, kurā rezultāts krietni pārspēj gaidīto. Šo kēksu var cept gan svētku reizei, gan kā brīvdienu našķi - garša ir pārsteidzoši laba!
Ķirbju konfektes
Līdz Ziemassvētkiem vairs nav tālu... Zinu, zinu, teiksiet, nav pareizi tā teikt oktobrī, jo veikalos tikai tagad sāksies Helovīnu sīkumu bums, un tikai pēc tam nāks Ziemassvētki. Ikdienā tiešām vēl nejūt svētku tuvošanos, vēl pat lapas nav nokritušas no kokiem. Bet sirdī? Un arī tīri no praktiskās puses?
Ķirbju maize
Ķirbju maize - kārtīgs maizes kukulis, pēc konsistences atgādina itāļu ciabata maizi.
Ābolu un ķirbju pankūkas
Ābolu un ķirbju pankūkas - paēst un panašķēties visai ģimenei.
Ķirbju gotiņas
Kad vīrs stāsta savas bērnības atmiņas, kad varēja kilogramu "Gotiņu" konču apēst, man ieplešas acis, un grūti noticēt, jo es pati, cik vien sevi atceros, maksimums divas konfektes esmu varējusi apēst. Maksimums! Parasti pat vienu apēst ir bijis grūti, lai gan nav tā, ka man negaršotu, bet - kaut ko tik saldu un tik daudz... Un nekas nav mainījies. Tās ir konfektes, ko man gribas reti un maz.
Ķirbju kēkss ar plūmēm
Ķirbju kēkss ar plūmēm svētkus darīs gardākus arī tiem, kam ikdienā ļoti jāseko līdzi cukura līmenim asinīs, proti, cukura diabēta slimniekiem. Recepti iesaka uztura speciāliste Liene Sondore.