ķirbji ķirbju biezenis
Foto: Shutterstock
Visā ķirbju ēdienu trakumā, kad no tā gatavojam ne vien zupas, bet arī visdažādākos un interesantākos desertus, no gatavošanas var atturēt daudzie soļi, kas jāpaveic virtuvē. Viens no tiem – ķirbju biezenis, kas jāpagatavo laikus, lai to varētu pievienot kā kūkām un braunijiem, tā dažādiem krēmiem. Tāpēc, ja šajā ķirbju sezonā esi nolēmis pagatavot ķirbju siera kūku vai kādu citu kārdinošu desertu, noderēs ķirbju biezenis, kas vienmēr būs pa rokai.

Uzreiz gan jāatmet doma, ka ķirbju biezenīši paredzēti tikai zīdaiņu un mazu bērnu pabarošanai. Neviens neaizliedz to darīt, bet – ķirbju biezenim ir vēl daudzi citi pielietojumi. Biezeni var pagatavot divos veidos – ķirbjus cepot cepeškrāsnī, kā arī vārot katliņā.

Krāsnī ceptu ķirbju biezenis


Biezenim paredzēto ķirbi sagriež, nomizo, iztīra mīkstumu un sēkliņas. Ķirbi var sagriezt kā lielos kubiņos, tā šķēlītēs – tās iesmērē ar nelielu daudzumu olīveļļas un saliek cepamtraukā. Pielej arī glāzi ūdens pamatnē. Tas nepieciešams, lai ķirbis būtu mīksts un mitrs.

Cepamtrauku ar ķirbi liek cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 180° vai 190°C un cep, līdz mīksts (apmēram stundu, mazāk, ja ķirbis sagriezts nelielos gabalos). Kad ķirbis izcepies, izņem no krāsns un nedaudz atdzesē. Pēc tam mīkstos ķirbja gabaliņus samīci ar kartupeļu stampiņu vai sasmalcini biezenī ar virtuves kombaina palīdzību.

Vārītu ķirbju biezenis

Ķirbju biezeni katlā pagatavot var vēl vienkāršāk. Saber tajā nomizotus un tīrus ķirbja gabaliņus. Tad pārlej ar ūdeni un pievieno pavisam nelielu daudzumu sāls. Ļauj ūdenim sākt vārīties. Kad ūdens burbuļo, turpina ķirbjus vārīt 15–25 minūtes – tik ilgi, lai ķirbja gabaliņi būtu mīksti, bet ne izšķīduši. Kad ķirbji izvārīti, tos nokāš. Nedaudz atdzesē un tad samīca biezenī ar kartupeļu stampiņu vai virtuves kombainu.

Kā uzglabāt pagatavoto ķirbju biezeni

Kad biezenis pagatavots pēc vienas vai otras metodes, to atdzesē. Ķirbju biezeni var glabāt kā ledusskapī, tā saldētavā. Taču nevajadzētu to darīt istabas temperatūrā – tā kā biezenim nav pievienoti konservanti, kas paildzinātu tā mūžu, tas sabojāsies pāris dienu laikā. Tāpēc, ja izvēlēts ledusskapis, tad ķirbju biezeni sapildi burciņās un liec tajā. Ledusskapī ķirbju biezenis var stāvēt pat nedēļu.

Ja zini, ka ķirbju biezeni neizmantosi nedēļas laikā, to vari sasaldēt. Sapildi to nelielos plastmasas trauciņos un – saldētavā iekšā. Saldētavā ķirbju biezeni var glabāt pat pusgadu. Jāatceras tikai viens – pēc atkausēšanas tas var būt ūdeņains, tāpēc to var nedaudz notecināt ar kafijas filtra vai marles palīdzību, ja biezeni izmanto kūku vai krēmu gatavošanai. Ja biezeni grasies pievienot buljonam, lai pagatavotu zupu – to vari pat neatkausēt.

Grēcīgi gardais šokolādes braunijs ar ķirbju biezeni

Foto: DELFI

Braunijs un ķirbju biezenis? Visticamāk vairumam šī šķiet nesavienojama kombinācija, tomēr nezinātāji pat nenojaustu par slepeno sastāvdaļu, turklāt šī recepte ir vēl viens radošs gājiens rudens ogas izmantošanai. Ķirbju biezenis ļauj izveidot pasakainu marmoram līdzīgu efektu, tāpēc šī ir ne tikai lieliska garšu, bet arī krāsu kombinācija.

Lasīt vairāk

Ķirbju šokolādes konfektes

Foto: Shutterstock

Jauks, rudenīgs kārums un vēl viens veids, kā garšīgi notiesāt ķirbju ražu. Pildījumam ar ķirbi aromatizē balto šokolādi, bet glazūrai izmanto tumšo šokšolādi vai piena šokolādi.

Lasīt vairāk

Pufīgās ķirbju pankūkas

Foto: Shutterstock

Zeltainas un čaganas ķirbju pankūkas – īsts rudens sezonas kārums!

Lasīt vairāk

Ķirbju un alus maize

Foto: Shutterstock

Mīksta maizīte brokastīm vai pēcpusdienas uzkodām. Pasniedz ar svaigu krēmsieru un kapātiem zaļumiem.

Lasīt vairāk

Sulīga ķirbju kūka ar iebiezināto pienu

Foto: Shutterstock

Ķirbju kūka ar iebiezināto pienu - garšos pat tiem, kas ķirbjus neēd.

Lasīt vairāk

Braunija siera kūka

Foto: Privātais arhīvs

Decembrim piestāv šokolāde un deserti, ko citkārt negatavojam. Interesantu siera kūkas recepti mums atsūtījusi lasītāja Nataša, piedāvājam to izmēģināt arī jums! Kā raksta Nataša, kūka ir mutē kūstoša, mēreni salda, krēmīga, neuzbāzīga, bet sātīga.

Lasīt vairāk

Ķirbja kēkss ar valriekstiem

Foto: mosfood

Recepte, kurā rezultāts krietni pārspēj gaidīto. Šo kēksu var cept gan svētku reizei, gan kā brīvdienu našķi - garša ir pārsteidzoši laba!

Lasīt vairāk

Ķirbju konfektes

Līdz Ziemassvētkiem vairs nav tālu... Zinu, zinu, teiksiet, nav pareizi tā teikt oktobrī, jo veikalos tikai tagad sāksies Helovīnu sīkumu bums, un tikai pēc tam nāks Ziemassvētki. Ikdienā tiešām vēl nejūt svētku tuvošanos, vēl pat lapas nav nokritušas no kokiem. Bet sirdī? Un arī tīri no praktiskās puses?

Lasīt vairāk

Ķirbju maize

Foto: Shutterstock

Ķirbju maize - kārtīgs maizes kukulis, pēc konsistences atgādina itāļu ciabata maizi.

Lasīt vairāk

Ābolu un ķirbju pankūkas

Foto: Shutterstock

Ābolu un ķirbju pankūkas - paēst un panašķēties visai ģimenei.

Lasīt vairāk

Ķirbju gotiņas

Kad vīrs stāsta savas bērnības atmiņas, kad varēja kilogramu "Gotiņu" konču apēst, man ieplešas acis, un grūti noticēt, jo es pati, cik vien sevi atceros, maksimums divas konfektes esmu varējusi apēst. Maksimums! Parasti pat vienu apēst ir bijis grūti, lai gan nav tā, ka man negaršotu, bet - kaut ko tik saldu un tik daudz... Un nekas nav mainījies. Tās ir konfektes, ko man gribas reti un maz.

Lasīt vairāk

Ķirbju kēkss ar plūmēm

Ķirbju kēkss ar plūmēm svētkus darīs gardākus arī tiem, kam ikdienā ļoti jāseko līdzi cukura līmenim asinīs, proti, cukura diabēta slimniekiem. Recepti iesaka uztura speciāliste Liene Sondore.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!