Granātāboli ir ne tikai bagātīgi ar vitamīniem, bet arī ļoti, ļoti gardi. Taču, lai tiktu pie garšīgajām sēkliņām, var nākties krietni vien pasvīst un noņemties, ja to dara, plēšot sēkliņas no augļa pa vienai vien. Lūk, trīs paņēmieni, kā iztīrīt granātābolu bez milzu ķēpas!
Pirmajam un visvienkāršākajam variantam pietiks ar pašu granātābola augli, karoti, nazi un trauku, kur sabērt izlobītās sēkliņas. Granātābolu vispirms šķēršām (horizontāli) pārgriez uz pusēm. Tad ņem vienu augļa pusīti, turi stingri rokās un ar griezuma vietu pavērstu uz leju pret trauku, padauzi ar karoti pa mizas pamatni. Sēkliņām fiksi un ātri vajadzētu sakrist trauciņā. To pašu atkārto ar otru granātābola pusīti.
Skaties, cik veikli tas sanāk Džeimijam Oliveram:
Otrs paņēmiens ir mazliet piņķerīgāks. Vispirms granātābolam nogriez apmēram centimetru biezu cepurīti. Tad gareniski iegriez 4–5 vietās puscentimetra līdz centimetra dziļumā, lai veidotos daiviņas. Griezumus mēģini veikt vietās, kur ir augļa iekšējā membrāna – to vari noteikt, paskatoties nogrieztajā augļa augšā. Kad tas paveikts, lēnām plēs vaļā augļi un izņem no tā sēkliņas.
Trešais paņēmiens tik tiešām neliks nopūlēties. Būs vajadzīgs granātābols, nazis, bļoda ar aukstu ūdeni un sietiņš nokāšanai. Tāpat kā iepriekšējā paņēmienā, nogriez granātābolam augšu un izgriez daivas. Tad daivas iemērc ūdenī un ar pirkstiem izlobi sēkliņas. Granātābola iekšējās miziņas nostāsies ūdens virspusē – tās nosmel nost. Bet izlobītās sēkliņas pēc tam izkās caur sietiņu.
Krāsnī cepti vistas stilbiņi un ķirbji ar granātābola sēkliņām
Kārtīgas vakariņas vienā lielā cepeškrāsns pannā – ķirbji ar iepriekš novārītiem vistas stilbiņiem, sīpoliem un ķiplokiem, kā arī saldeni skābām granātābola sēkliņām. Vistu var arī iepriekš nevārīt, iemarinējot to eļļā un garšvielās dažas minūtes pirms cepšanas. Taču tad cepšanas laiks būs ilgāks.
Pīles salāti ar sulīgo mango un granātāboliem
Šie eksotiskajiem pīles salātiem piemīt viss, kas ir nepieciešams – svaigums, asumiņš, sulīgi augļi un garda, kraukšķīga pīle. Recepte no izcilā šefpavāra Džeimija Olivera krājumiem.
Kuskusa salāti ar vistu Karību gaumē
Īsts garšu sprādziens, kurā saldais mijas ar sāļo un augļi ar "nopietno" ēdienu. Graudaino kuskusu papildinās nedaudz pikanta vista, taču to visu vēl vairāk atsvaidzinās mango, granātābols un garda apelsīnu sulas mērce.
Ceptas garneles ar granātābolu salsu
Ļoti garda tīģergarneļu uzkoda ar asumiņu. Piemērota nelielām viesībām vai īpašam vakaram. Garneles vispirms 30 minūtes marinē. Tikmēr sagatavo salsu. Garnelēm jābūt jēlām, termiski neapstrādātām.
Atsvaidzinošie tomātu salāti ar kvinoju un granātāboliem
Atsvaidzinoši un sātīgi, ļoti veselīgi un īpaši apetelīgi - tādi ir šie kvinojas salāti ar tomātiem un granātābolu sēkliņām.
Sātīgie pupiņu salāti ar brinzu
Vienkārši pagatavojami un sātīgi pupiņu salāti ar brinzas sieru. Kinza un citrona miziņa piešķir svaigumu, ķiploks gādā par veselīgumu, bet kūpināta paprika saliek pareizos akcentus.
Jēra ragū ar rīsu makaroniem
Gardas vēsmas no Tuvajiem Austrumiem – lēni sutināta jēra maltā gaļa ar aromātiskām garšvielām. Maltās gaļas mērci pasniedz ar rīsu makaroniem, sauktiem arī par "orzo", granātābola sēkliņām un pistācijām - kraukšķīgumam.