Foto: Shutterstock
It kā tik vienkārši – uz pannas apcepta maizes šķēlīte, kas izmērcēta sakultā olā. Tāds nu ir pats vienkāršākais franču grauzdiņš jeb nabaga bruņinieks, kā to mēdz dēvēt. Taču šī tik vienkāršā garduma pagatavošana prasa ievērot dažas nozīmīgas lietas. Kā pagatavot visgardāko franču grauzdiņu?

Vispirms jāizvēlas, kāda maize tiks izmantota. Pašu franču pavārgrāmatu pamatreceptēs jau izsenis tiek minēts tas, ka maizei jābūt baltai un mīkstai, norāda "The Guardian". Bet tautā zināms tas, ka mazliet pastāvējis baltmaizes kukulītis ir labs iemesls, lai to saceptu gardos franču grauzdiņos, jo izmērcēta maizīte tāpat kļūs mīksta. Labs iemesls, lai nelaistu zudumā apkaltušo maizi.

Pēc tam, kad maize atrasta, jāparūpējas par šķēlīšu izmērcēšanai paredzēto masu. Tā var būt vienkārši sakulta ola, tikai olas dzeltenumi vai tādi, kam pievienots piens vai saldais krējums, vai arī tikai piens. Šeit katrs var izpausties pēc savas gaumes un tā, kas pieejams ledusskapī. Ja maizes šķēlītes mērcēsi tikai sakultā olā, tās var atgādināt omleti, tāpēc ieteicams masu atšķaidīt ar pienu. Kraukšķīgākai garoziņai var piejaukt arī kādu ēdamkaroti miltu.

Kad masa sakulta, maizes šķēlītēm ļauj izmirkt tajā. Pietiks vien ar nelielu mērcēšanu pāris minūtes. Taču, lai iegūtu īstenu franču grauzdiņa efektu, maizi olu masā var atstāt pat uz desmit un vairāk minūtēm. Pēc tam maizes šķēlītes liek uz pannas cepties. Taukvielām var izmantot sviestu, bet tas ātri sadeg. Tāpēc garšīgāku rezultātu iegūsi, sajaucot eļļu un sviestu. Grauzdiņus cep tik ilgi, līdz abas maizes šķēlīšu puses ir zeltaini brūnas.

Gatavās maizītes pasniedz tāpat, apbērtas ar cukuru vai aplietas ar kādu saldo sīrupu. Tām lieliski piestāvēs augļi un ogas, piemēram, banāni, mellenes un citas, kā arī rieksti – tos sadrupinātus vari sabērt uz šķīvja. Galvenais – nesarežģīt lietas!

Karstmaize ar šampinjoniem, spinātiem un Krievijas sieru

Foto: Publicitātes foto

Karstmaize ir ideāli piemērota brokastīm, bet tikpat labi launagā vai vieglās pusdienās tā itin labi remdēs apetīti, it sevišķi, ja ar sieru nebūsi skopojies. Izmēģini šo Lindas Vilmansones piedāvāto recepti, lai pats par to pārliecinātos!

Lasīt vairāk

Ātrās siermaizes ar šampinjoniem un pesto

Foto: Shutterstock

Kad laika gatavošanai nav daudz, bet uzkodās gribas pagatavot ko sātīgu un reizē neparastu, liec lietā šo recepti.

Lasīt vairāk

Sātīgās pannā ceptās siermaizes

Foto: Privātais arhīvs

Karstas un sātīgas maizītes ar patīkami kūstošu sieru vidū. Pagatavošana ir ātra un gauži vienkārša, taču svarīga ir pareiza secība.

Lasīt vairāk

Mazās beigeļu maizītes ar dažādiem garnējumiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sviestmaizītes ar ļoti gardiem garnējumiem, kuras baudīt visas dienas garumā. Beigeļu maizītes ir pavisam ērtas ēšanai, tāpēc tās būs lieliski piemērotas arī reizēs, kad jāpacienā viesi. Varēsi izdabāt katra gaumei ar dažādajiem garnējumiem – olu, gurķu, vistas, krabju gaļas vai gardā laša.

Lasīt vairāk

Grauzdiņi ar šokolādes krēmu un banāniem

Foto: Shutterstock

Kārumnieki zina, ka šokolāde un banāni ir izcila kombinācija un lielisks enerģijas lādiņš. Kādēļ gan to neizmantot, baudot brokastīs? Grauzdēta maizīte, kas pārziesta ar kūstošu un maigu šokolādes krēmu, un svaigs banāns. Papildu kraukšķīgumam - smalki sakapātas mandeles. Šādi sākusies diena būs īpaši jauka.

Lasīt vairāk

Beigeļu karstmaizītes ar mocarellu

Foto: Vida Press

Mazās apaļās maizītes - beigeļi - visbiežāk sastopamas viesnīcu brokastīs Polijā un Vācijā, tomēr tie izpelnījušies slavas minūtes arī citos neparastos pasniegšanas veidos. Šī recepte ir viens no kulinārijas eksperimentiem, kad pica nav gluži pica un beigelis nav gluži tā pati ierastā maizīte. Taču rezultāts ir pārliecinoši gards - par to nav šaubu.

Lasīt vairāk

Brokastu karstmaize ar šķiņķi un olu

Foto: Publicitātes foto

Nedaudz citādāka versija brokastīm - starp kraukšķīgajām maizes šķēlēm apetīti rosina bagātīga siera kārta, šķiņķis un pa virsu cepta ola.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!