Itāļu virtuvē tradicionāli pasta ar siera un sviesta mērcēm tiek gatavota jau sen, taču "Fettuccine Alfredo" kļuva par populāru ēdienu pateicoties kādam itāļu šefpavāram vien 20. gadsimta sākumā, kā norāda "Foodtimeline". Princips šai maltītei ir pavisam vienkāršs – olu nūdeles tiek sajauktas ar sviestu un Parmezāna sieru. Ēdienu radījis Alfreds di Lelio, kurš 1910. gadā Romā atvēris restorānu, ko nosaucis savā vārdā. Taču pasaules sajūsmu Alfredo radītā maltīte guva vien 1927. gadā, kad viņa restorānā, medusmēneša laikā, ik dienas pastas ēdienus baudīja amerikāņu kinozvaigzne Duglas Fērbenks ar sievu Mēriju Pikfordu. Pateicoties labajām atsauksmēm, 20. gadsimta vidū Alfredo restorāns bija kļuvis par amerikāņu gardēžu obligāti apciemojamo vietu.
Taču nu par svarīgāko – pašu Alfredo mērci, kas padara īpaši gardu ne tikai "fettuccine" pastu, bet jebkuru citu tās veidu visdažādākajās formās. Oriģināli gan pats pavārs pastā enerģiski iecilājis sarīvēto sieru, lai tas karstumā izkūst. Taču ar laiku pavāri un kulinārijas entuziasti iemanījušies vienkārši pagatavot Alfredo mērci.
Nepieciešamās sastāvdaļas:
- 2 ĒK sviests;
- 200 ml saldais krējums;
- Sāls un pipari pēc garšas;
- Divas saujas svaigi sarīvēts Parmezāna siers.
Vispirms nelielā katliņā uz mazas uguns izkausē sviestu – tam ir jābūt saulaini dzeltenam. Pēc tam sviestam pielej istabas temperatūrā noturētu saldo krējumu, pievieno sāli un piparus, un visu apmaisa. Ļauj saldā krējuma un sviesta masai nedaudz sākt burbuļot. Tad mērcei ļauj sabiezēt – tas aizņem 3–5 minūtes.
Kad mērces pamats pagatavots, katliņu noņem no plīts. Kamēr sastāvdaļas vēl karstas, saldā krējuma masā iemaisa sarīvētu Parmezāna sieru. Sparīgi maisi mērci ar koka karoti, lai siers izkustu vienmērīgi un nesaietu kunkuļos.
Un viss – mērce gatava! Mērci izmanto uzreiz, to pārlejot makaronu šķīvim vai otrādi – pašus makaronus iecilājot mērces katliņā. Ar Alfredo mērci vari papildināt arī ceptus vai vārītus kartupeļus, tvaicētus dārzeņus, maltās gaļas bumbiņas, gaļas maltītes un citus gardumus.
'Penne' pasta krēmīgā ķirbju mērcē
Īsta ģimenes maltīte, jo ar krēmīgo mērci pat nemanot arī mazajiem var "iemānīt" brīžam ne vienmēr mīlēto ķirbi. Recepti "Tasty" lasītājiem piedāvā Linda Tellgrena, bloga "Lindas virtuve" autore un "Dobeles dzirnavnieks".
Spageti saldā krējuma mērcē ar spinātiem
Ja ledusskapī glabājas bunte spinātu, bet zupa nešķiet tas kārdinošākais veids, kā tos likt lietā, pagatavo sātīgu maltīti no spageti, zaļumus liekot lietā mērces gatavošanā. Krēmīgi, sātīgi un vasarīgi!
Spageti Vidusjūras gaumē ar tunci, tomātiem un paipalu olām
Vienkārša recepte, lai gada aukstajā laikā nedaudz ienestu svaigo Vidusjūras garšu. Svarīgi izvēlēties labas kvalitātes tunci. Recepti "Tasty" lasītājiem piedāvā Linda Tellgrena, bloga "Lindas virtuve" autore, un "Dobeles dzirnavnieks".
Pasta ar sezonas dārzeņiem saldā krējuma mērcē
Pasta pusdienās vai vakariņās bieži vien šķiet labākā doma, ko pagatavot. Ātri, vienkārši un garšīgi! Arī šī recepte neliks vilties.
'Fettuccini Alfredo' jeb spageti ar sviestu un parmezāna sieru
Piedāvājam Itālijas klasiku fettuccini Alfredo. To ir ļoti viegli pagatavot, šim ēdienam ir tikai trīs sastāvdaļas, bet tas ir ļoti bagātīgs, sātīgs un pa īstam baudāms tikai šāds – trekns un sātīgs. Taupi šo recepti īpašam gadījumam, jo tā ir ļoti garda. Parmezāna sieru labāk pērc gabalā, nevis jau sarīvētu. Siers ir dārgs un eksluzīvs, bet īstā parmezāna siera burvība ir izbaudāma tikai to rīvējot īsi pirms gatavošanas. Protams, šo sieru var aizstāt arī ar citiem kvalitatīviem cietajiem sieriem, bet noteikti izvēlies cieto sieru.
Krēmīgā siera mērce 'Alfredo' ar Orzo pastu
Orzo ir īpašs makaronu veids, kas izskatās kā rīsi. Pastas graudiņi ir ļoti universāli, jo tos var izmantot visdažādākajās receptēs, arī zupās un salātos. "Džiugas" siera ēdienu meistarklasē "Tasty.lv" un restorāna "Aqua Luna" šefpavārs Gints Aizupietis orzo pastu gatavoja ar krēmīgu sviesta un siera mērci "Alfredo".
Krēmīga pasta ar zirnīšiem un šķiņķi
Kārdinoši krēmīga pasta ar zirnīšiem, šķiņķa gabaliņiem un kūstošu cieto sieru. Maltīte, kas pabaros pat visizsalkušāko ēdāju un liks vaicāt pēc papildporcijas.
Fiksie kaneloni ar liellopa gaļu un mocarellu
Recepte, ar kuru izdabāt kā izsalkušam dzīvesbiedram, tā bērniem, jo kas gan var būt labāks par makaroniem un gaļu. Neskatoties uz to, ka kaneloni trubiņu pildīšana varētu likties piņķerīgs darbiņš, šis fiksais variants būs vienkāršāks par lazanjas gatavošanu.
Kaneloni ar spinātu-rikotas pildījumu
Kad rīsi, griķi, makaroni un citi ikdienā bieži gatavoti ēdieni apnikuši, vērts izmēģināt kaneloni, kas sacepti vienā pannā, pabaros visu izsalkušo ģimeni, un paliks vēl pāri nākamās dienas pusdienām.
Makaronu sacepums ar lasi, garnelēm un zaļajiem zirnīšiem
"Laikam jau visvienkāršāk ir kaut ko pagatavot, par pamatu izmantojot makaronus," norāda receptes autors Aivars. Šī recepte piedalās Tasty.lv "Ātro vakariņu" konkursā.