pasta makaroni pusdienas fettuccine alfredo
Foto: Shutterstock
Tā kā oktobris ir pasludināts par pastas jeb makaronu mēnesi, tad ir tikai noderīgi apgūt klasiskās vērtības, kas padara jebkuru pastas maltīti īpašu. Viena no pamatlietām, ko vērts iemācīties, ir Alfredo mērce, ko pasniedz ar "fettuccine" gareno pastu, ko iecienījuši romieši un toskānieši. Kā tad pagatavot šo leģendāro mērci?

Itāļu virtuvē tradicionāli pasta ar siera un sviesta mērcēm tiek gatavota jau sen, taču "Fettuccine Alfredo" kļuva par populāru ēdienu pateicoties kādam itāļu šefpavāram vien 20. gadsimta sākumā, kā norāda "Foodtimeline". Princips šai maltītei ir pavisam vienkāršs – olu nūdeles tiek sajauktas ar sviestu un Parmezāna sieru. Ēdienu radījis Alfreds di Lelio, kurš 1910. gadā Romā atvēris restorānu, ko nosaucis savā vārdā. Taču pasaules sajūsmu Alfredo radītā maltīte guva vien 1927. gadā, kad viņa restorānā, medusmēneša laikā, ik dienas pastas ēdienus baudīja amerikāņu kinozvaigzne Duglas Fērbenks ar sievu Mēriju Pikfordu. Pateicoties labajām atsauksmēm, 20. gadsimta vidū Alfredo restorāns bija kļuvis par amerikāņu gardēžu obligāti apciemojamo vietu.

Taču nu par svarīgāko – pašu Alfredo mērci, kas padara īpaši gardu ne tikai "fettuccine" pastu, bet jebkuru citu tās veidu visdažādākajās formās. Oriģināli gan pats pavārs pastā enerģiski iecilājis sarīvēto sieru, lai tas karstumā izkūst. Taču ar laiku pavāri un kulinārijas entuziasti iemanījušies vienkārši pagatavot Alfredo mērci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!