Foto: Shutterstock
Veselīgāki par parastiem balto miltu cepumiem, kraukšķīgāki un aromātiski – tādi ir ideālie auzu pārslu cepumi. Pat ja nav nācies šos garšīgos našķus uzcept pašam, ir pienācis pēdējais brīdis to pamēģināt, jo mājās cepti auzu pārslu cepumi garšos debešķīgi. Lai viss izdotos, kā nākas, apkopojām dažas vērtīgas viltības, kas palīdzēs, lai cepumus pagatavotu pēc jebkuras noskatītās receptes.

Viena no lietām, kas var ievērojami uzlabot auzu pārslu cepumus, ir kviešu miltu neizmantošana. Tā vietā samal kafijas dzirnaviņās pašas auzu pārslas smalki jo smalki un iegūsi auzu miltus. Lai gan cepumus var cept tikai no auzu pārslām, mīklu kopā palīdzēs saturēt smalkāk samaltie milti.

Lai auzu pārslu cepumi būtu kraukšķīgāki, pašas auzu pārslas pirms mīklas gatavošanas apgrauzdē neilgu brīdi cepeškrāsnī (15 minūtes 180°C) vai uz pannas. Grauzdēšanai gan neizmanto absolūti nevienu taukvielu – pannām jābūt sausām un tīrām.

Mīklai paredzēto sviestu un olas noturi istabas temperatūrā. Turklāt sviestu ar cukuru sakul ļoti gaisīgu. Tas tikai panāks to, ka mīkla labāk sajauksies un cepumi būs gardāki. Izteiksmīgākai garšai, ja izmanto vaniļu vai šokolādi, mīklai pievieno arī šķipsniņu jūras sāls – tas vēl vairāk izcels cepumu garšu. Ievēro arī to, ka mitrās un sausās sastāvdaļas nepieciešams sajaukt atsevišķi un tikai beigās visu iecilāt vienā lielā masā. Svarīgi ir arī mīklu nepārmaisīt, jo tad cepumi būs ļoti cieti.

Ja auzu pārslu cepumiem pievieno šokolādes gabaliņus vai rozīnes, tad šīs abas sastāvdaļas mīklai pievieno pašās beigās. Kad mīkla pagatavota, noturi to kādu laiciņu ledusskapī. Pēc tam auksto mīklu savirpini nelielās bumbiņās (2–3 cm) un saliec uz cepešplāts, kas izklāta ar cepampapīru. Ļoti svarīgi ir mīklu izvietot ar lielām atstarpēm, citādi cepumi saplūdīs kopā.

Rudenīgie ķirbju un auzu pārslu cepumi

Foto: DELFI

Šī recepte ir vēl viens apliecinājums tam, ka reizēs, kad mājās nekā nav, bet tik ļoti gribas ko garšīgu, top vislabākās idejas. Prātojot, kā likt lietā pārpalikumus no ķirbja, nolēmu iemēģināt veiksmi tiem cepumu veidolā. Un, jāatzīst, gala rezultāts nelika vilties!

Lasīt vairāk

Auzu pārslu, rozīņu un riekstu cepumi

Foto: Shutterstock

Auzu pārslu un riekstu cepumi ievilinās omulīgu un siltu smaržu, turklāt atgādinās, cik gan ģeniālas ir tās vienkāršās receptes. Ieteicams gan gatavot uzreiz divas vai pat trīs porcijas, jo cepumi apēdīsies visai ātri.

Lasīt vairāk

Veselīgie auzu pārslu cepumi ar dzērvenēm un riekstiem

Foto: DELFI

Viens no bērnības lielākajiem kārumiem daudzu atmiņās ir tieši auzu pārslu cepumi, taču ne visi atraduši to mīļāko recepti, ar ko remdināt sentimentālo kārdinājumu. Šī recepte bez olām un miltiem gala rezultātā ļaus našķēties ar viegli kraukšķīgiem un sulīgiem cepumiem, kas ideāli piestāvēs tējas vai kafijas pauzei, lai atgūtu enerģiju, jo sastāvā ir rieksti, dzērvenes un nedaudz zemesriekstu sviests.

Lasīt vairāk

Auzu pārslu cepumi ar rozīnēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kraukšķīgi un kārdinoši auzu pārslu cepumi ar rozīnēm. Sacep porciju gardo našķu un baudi kopā ar tasi tējas vai piena glāzi.

Lasīt vairāk

Auzu pārslu un žāvētu augļu uzkodu lodītes

Foto: Shutterstock

Burvīgas enerģijas lodītes ziemas mēnešiem. Tās vari ēst gan brokastīs, gan ņemt līdzi uz darbu un apēst pārtraukumā.

Lasīt vairāk

Zemesriekstu sviesta un auzu pārslu batoniņi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Salds gardums, kuru ņemt kā našķi līdzi rudenīgās pastaigās vai garās darba dienās. Batoniņš būs īsta enerģijas bumba, jo tajā ir salds brūnais cukurs un zemesriekstu sviests. Bet kraukšķīgumam pievienotas auzu pārslas un mandeļu skaidiņas.

Lasīt vairāk

Biezpiena un auzu pārslu cepumi

Foto: Shutterstock

Vienkārši biezpiena cepumiņi, kuriem miltu vietā izmanto auzu pārslas. Piemērotākas būs ātrvārāmās auzu pārslas, kas straujāk uzsūks biezpiena mitrumu.

Lasīt vairāk

Auzu pārslu un banānu kēkss bez miltiem, sviesta un olām

Foto: Shutterstock

Diētisks, bet ne mazāk gards auzu pārslu kēkss bez miltiem un bez olām, kā arī bez taukvielām. Mīklu sajauc no ātri vārāmām auzu pārslām, banāniem, rīvētiem burkāniem, medus, rozīnēm un riekstiem. Rīvētu burkānu vietā var izmantot arī burkānu masu, kuru iegūst pēc sulas spiešanas.

Lasīt vairāk

Trauslie auzu pārslu - kokosriekstu plācenīši

Foto: Shutterstock

"Anzac" cepumi jeb auzu pārslu-kokosriekstu plācenīši – neparasti cepumi ar ingveru un iesalu.

Lasīt vairāk

Auzu pārslu – banānu cepumi

Foto: Shutterstock

Ikdienā izvēlos veselīgu uzturu, tāpēc samērā strikti sekoju līdzi ēdienu uzturvērtībai. No savas ēdienkartes jau krietnu laiku esmu izslēgusi visu trekno, saldo un cepto, kā arī miltu izstrādājumus, aizstājot tos ar veselīgākām alternatīvām. Tā kā reizēm kādu našķi gan kārojas, priecājos, ka esmu atklājusi banānu – auzu pārslu cepumu recepti, kas ir gan veselīga un sātīga, gan pietiekami salda. Cepumi lieliski der gan kā uzkoda, gan brokastu ēdiens, aizstājot auzu pārslu putru, kas man personīgi tās ierastajā formātā mēdz visai ātri apnikt.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!