Foto: Shutterstock
Par šo varētu strīdēties, bet ideāliem krāsnī ceptiem dārzeņiem jābūt ne tikai skaisti zeltainiem no ārpuses, bet arī ļoti mīkstiem, kad tie tiek pārgriezti. Neatkarīgi, vai krāsnī tiek cepti kartupeļi, burkāni, bietes, kāļi, rāceņi, ķirbji, ziedkāposti vai citi dārzeņi, galvenais, lai neviens no tiem nesadeg un nepārvēršas par oglīti. Kā panākt, ka cepeškrāsnī gatavotie dārzeņi ir gan mīksti, gan zeltaini?

Viens no paņēmieniem, kas tiek izmantots visbiežāk, ir dārzeņu savlaicīga apvārīšana ūdenī. Dārzeņus pavāra, līdz tie ir nedaudz mīksti, nosusina un tad cep cepeškrāsnī. Taču šis paņēmiens ir laikietilpīgs un pieprasa to, ka tiek smērēti vairāk trauki. Izrādās, tvaicēti ceptu dārzeņu efektu var panākt pavisam vienkārši, palīgā ņemot lielu folijas sloksni.

Kas jādara? Dārzeņus saliec cepamtraukā, kā to dari vienmēr, kad gatavo dārzeņus cepeškrāsnī. Bet, tā vietā, lai karstums tiktu klāt dārzeņu virsmai, uzklāj cepamtraukam folijas sloksni. Tādā veidā dārzeņos esošais mitrums neiztvaikos krāsnī, bet gan zem apsegtā trauka, radot tvaicēšanai līdzīgu efektu, skaidro portāls "Fine cooking". Šādā veidā – ar pasegtu trauku – dārzeņus cep pusi no kopējā cepšanas laika (cik ilgi jācep dārzeņi, meklē šajā špikerī).

Pēc tam, kad dārzeņi pasutinājušies siltumā zem folijas, noņem to un cep dārzeņus, līdz tie gatavi. Šādā veidā dārzeņi vispirms būs kļuvuši mīksti no iekšpuses, bet pēc tam apbrūnēs un karamelizēsies karstumā. Ja vēlies, dārzeņus starplaikā vari žigli apsmērēt ar olīveļļu, kurai piejaukts klāt mazliet smalkais brūnais Muskovado cukurs – tad dārzeņi būs īpaši saldeni.

Daži noderīgi padomi, izmantojot šo gatavošanas metodi:

  • Izmanto lēzenu cepamtrauku, lai gaiss veiksmīgāk cirkulētu zem folijas;
  • Izklāj cepamtrauku ar cepampapīru, lai dārzeņi nepiedegtu pie virsmas;
  • Cepšanai izmanto biezāku alumīnija foliju, kas pilnībā nosegs trauku un neplaisās;
  • Kad ņem foliju no karstā trauka, obligāti izmanto karstumizturīgo cimdu. Izlaid tvaiku, kas sakrājies zem folijas, pa vienu trauka stūri;
  • Lai dārzeņi vienmērīgi apbrūnētu, pēc folijas noņemšanas cepšanas laikā tos apgrozi vienu vai divas reizes.


Krāsnī cepts ķirbis ar timiānu

Foto: Shutterstock

Krāsnī ceptas, mazliet pikantas ķirbja šķēlītes ar olīveļļu, ķiplokiem un timiānu. Būs garšīgi ēšanai tāpat vai kā piedeva pie gaļas kartupeļu vietā.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepts ķirbis ar sieru

Foto: Shutterstock

Kad šķiet, ka nav ideju pusdienām vai vakariņām, pagatavo cepeškrāsnī ceptu ķirbi ar sieru!

Lasīt vairāk

Cepts ķirbis ar burkāniem un papriku

Foto: Shutterstock

Ja padevusies vareņa ķirbju raža, izmēģini šo recepti - pannā cepti ķirbji ar burkāniem.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepts ziedkāposts

Foto: Shutterstock

Lieliska recepte, kā ziedkāpostu pagatavot garšām bagātīgu. Vispirms to nedaudz apvāra buljonā, bet pēc tam veselu cep cepeškrāsnī.

Lasīt vairāk

Veselīgais vistas cepetis ar ceptiem ķirbjiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gards vistas cepetis ar karstiem, krāsnī apbrūnējušiem dārzeņiem – ķirbi, papriku un puraviem. Patīkamu aromātu un garšu maltītei piešķirs ne vien citrons, bet arī salvija un timiāns.

Lasīt vairāk

Cepti dārzeņi Vidusjūras gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Jaunie kartupelīši turpina iekarot mūsu pusdienu un vakariņu galdus. Šoreiz nedaudz citādāk pagatavoti, iedvesmojoties no Vidusjūras ēdienu vienkāršības. Ņem jaunos kartupeļus, tomātus un ķiplokus, piešauj klāt nedaudz anšovu un olīvu, un iegūsi pasakaini gardu maltīti!

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti dārzeņi ar dažādiem rīsiem un lēcām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Rīsu maltītēm ne vienmēr jāsastāv tikai no viena veida rīsiem. Dažādo pusdienas vai vakariņas, pagatavojot maltīti no brūno, sarkano un savvaļas rīsu maisījuma. To pēc tam iemaisi krāsnī ceptos dārzeņos, pievieno mazliet neierastus papildinājumus, piemēram, riekstus un granātābola sēkliņas, un garšu ceļojums var sākties!

Lasīt vairāk

Aizņemtu latviešu fiksās vakariņas – krāsnī cepti dārzeņi

Recepte pavisam vienkārša – krāsnī apcepti kartupeļi, burkāni un sīpoli eļļā. "Kad nav ideju, ko pagatavot vakariņās, bet ēst gribas ļoti, veikalā nav būts – jāiztiek ar to, kas ir mājās," raksta Gundega savā pieteikumā Tasty.lv vakariņu recepšu konkursam.

Lasīt vairāk

Cepti dārzeņi sicīliešu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Itāļi nudien ir parūpējušies par visu to labāko. Krāsnī cepti dārzeņi ar riekstiem un rozīnēm. Un nemaz nevajag baidīties no sīpoliem un ķiplokiem, kas gribēs, bučosies tāpat!

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepti burkāni ar kumīnu

Foto: Vida Press

Gatavojoties gavēnim, meklējam veselīgas un gardas receptes, kā no sezonā pieejamajiem dārzeņiem pagatavot aromātiskas un interesantas maltītes. Šie cepeškrāsnī ceptie burkāni ar kumīnu būs laba piedeva kādam pamatēdienam. Garšas dažādošanai var pievienot pāris ēdamkarotes grauzdētu mandeļu skaidiņu vai ķirbju sēklas, bet punktu uz "i" uzliks jogurta mērce ar ķiplociņu un citronu.

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptas bietes ar Fetas sieru un pesto

Foto: Shutterstock

Interesantu garšu meklētājiem jāizmēģina šī cepto biešu recepte no "Lido" šefpavāru krājumiem.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti redīsi

Foto: Shutterstock

Visai neparasta piedeva pamatēdienam – cepeškrāsnī cepti redīsi. Dārzeņiem pavasarīgu spirgtumu piešķirs citronu sula. Maltīti bauda tāpat vai pasniedz ar gaļu un salātiem.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepti kartupeļi ar ķiploku sviestu

Foto: DELFI

Debešķīgi smaržojoši un viegli pagatavojami krāsnī cepti kartupeļi ar ķiploku sviestu. Recepte, kas tikai pierāda – viss ģeniālais ir vienkāršs!

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti kartupeļi ar sinepēm

Foto: Shutterstock

Bez smaržīgiem un karstiem kartupelīšiem nav iedomājams neviens svētku mielasts. Tāpēc pamēģini ko nedaudz pikantāku – karstos, sinepju mērcē apviļātos, cepeškrāsnī ceptos kartupeļus.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti rāceņi

Foto: Shutterstock

Dažādo savu ēdienkarti un ceptu kartupeļu vietā izcep krāsnī rāceņus. Šis cepšanas paņēmiens noderēs arī kāļiem un citām saknēm.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti puķkāposti ar sieru

Foto: Shutterstock

Gards veids, kā sagatavot puķkāpostu. Šo ēdienu gandrīz varētu saukt par puķkāposta čipsiem ar sieru.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepts sviesta ķirbis ar ķiplokiem un salviju

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Viegls un sātīgs pamatēdiens vai piedeva pie gaļas ēdieniem - krāsnī cepts sviesta ķirbis, kuru papildina sīpolu daiviņas un ķiploka asumiņš.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!