cepumu mīkla mīklas rullis formiņas
Foto: Shutterstock
Tā kā mājas cepumu gatavošanas sezona rit pilnā sparā, šajā laikā nākas domāt par to, kā tad panākt, lai paša gatavotie cepumi būtu visideālākās formas. Protams, var izmantot cepumu formiņas, bet tā nereti tiek laista zudumā daļa mīklas, kas paliek kā atgriezumi. Lūk, vienkāršs triks, kas palīdzēs sagatavot ideāli apaļus cepumus, nelaižot zudumā ne kripatiņas mīklas!

Kad pagatavota izvēlētā cepumu mīkla (jānorāda, ka derēs tikai tāda, kas neizplūst un ir līdzīga smilšu mīklai, iesaka vietne "Better Homes and Gardens"), no tās izveido garenas desas formu. Virpinot pa virsmu, panāk to, ka formā uztaisītā mīkla patiešām būtu ar gludām, apaļām malām. Kad tas paveikts, mīklu ievīsta cepampapīra vai pārtikas plēves sloksnē, gluži kā to darītu ar konfekti vai saldo desu.

Pēc tam mīklu nepieciešams paturēt ledusskapī – tad to varēs pateicīgāk sagriezt. Glabāšanai noderēs kāds cilindra formas trauks, jo tad mīklas "desa" nenosēdīsies. Mīklu patur ledusskapī apmēram stundu. Pēc tam izvīsta no papīra un liek uz virtuves dēlīša. Ar nazi vai zobu diega palīdzību to sagriez tik platās šķēlītēs, cik biezus vēlies iegūt cepumus.

Foto: Shutterstock

Sagrieztās ripiņas saliec ar nelieliem atstatumiem uz cepešplāts, kas izklāta ar cepampapīru, un cep cepumus, kā norādīts izmantotajā receptē. Ja vēlies, cepumu maliņas vari padarīt īpašākas un mīklu pirms likšanas ledusskapī apviļā, piemēram, sasmalcinātos riekstos.

Vienkāršie šokolādes – ķiršu cepumi

Foto: Shutterstock

Iepriecini sevi un mājiniekus, pagatavojot šokolādes un ķiršu cepumus.

Lasīt vairāk

Grezns un košs cepumu alfabēts

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Izcakoti un ļoti skaisti burtu cepumi ar karalisko pūdercukura glazūru. Našķis, kas it īpaši patiks un garšos mazām princesēm.

Lasīt vairāk

Smaidīgie cepumi ar džema un sviesta krēma pildījumu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kas var būt jaukāks par našķi, kas uzlabo omu? Šie cepumi būs kārums, kas ēdājā raisīs smaidu, bet katrs kumoss būs bauda garšas kārpiņām.

Lasīt vairāk

Smilšu mīklas cepumi ar pekanriekstiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gardi un saldi cepumiņi ar pekanriekstiem. Cepumi būs patīkami kraukšķīgi, kā arī kusīs mutē, pateicoties smilšu mīklai un pūdercukuram.

Lasīt vairāk

Ingvera un medus cepumi

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Maigi un garšīgi medus un ingvera cepumiņi no sviesta un miltu mīklas. Ēd kamēr vēl svaigi, kopā ar tasi tējas, kafijas vai piena.

Lasīt vairāk

Šokolādes un lazdu riekstu cepumi

Foto: Shutterstock

Ļoti gardi šokolādes cepumi. Īpaši un uz mēles kūstoši tie būs, ja tiks noķerts mirklis, kad cepumi ir apcepušies sausi tikai no ārpuses, bet iekšpusē ir joprojām nedaudz mitri.

Lasīt vairāk

Tējas cepumi ar ābolu gabaliņiem

Foto: Shutterstock

Burvīgi cepumi ar nelielu pārsteigumu un atsvaidzinājumu - ābolu gabaliņiem. Recepte ir ļoti vienkārša, un cepšana aizņems pavisam īsu brīdi.

Lasīt vairāk

Piena cepumi jeb koržiki

Foto: Shutterstock

Gardi, maigi piena mīklas cepumiņi jeb koržiki. Visbiežāk šo cepumu galvenie fani ir bērni, jo cepumi vidiņā ir mīksti. Pasniedz ar pienu vai tēju.

Lasīt vairāk

Gardie vaniļas mēnestiņi ar pūdercukuru

Foto: Shutterstock

Vaniļas mēnestiņi ir tradicionāls austriešu Ziemassvētku kārums, bet tos, protams, var cept visu gadu un baudīt ar tēju un kafiju jebkurā gadalaikā.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgi Parmezāna siera cepumi ar sēkliņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Samtaini un gardi sviesta, miltu un cietā siera mīklas cepumi ar drusku Kajēnas piparu asumiņam. Cepumus var sacept un iesaiņot kā burvīgu dāvanu svētkos, garšīgi iepriecinot draugus, tuviniekus vai kādu citu.

Lasīt vairāk

Vaniļas cepumi pēc 19. gadsimta receptes

Foto: Shutterstock

Trausli, smaržīgi un ļoti garšīgi. Ar bieza ievārījuma palīdzību salipina kopā divus cepumus, veidojot nelielu kūciņu. Svarīgi cepumus necept pārāk ilgi, tiem ir jābūt gaišiem.

Lasīt vairāk

'Garibaldi' cepumi ar rozīnēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kraukšķīgi cepumi ar vidū paslēptām rozīnēm. Ātri pagatavojami un smaržīgi. Īpaši labi garšos kopā ar kādu bumbiņu vaniļas vai plombīra saldējuma.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!