Protams, medus burciņu vai trauku ik pa laikam var likt karsta ūdens peldē un gaidīt, kad tas izkusīs. Taču tas ir īslaicīgs risinājums. Kā atklājuši kulinārie eksperimentētāji no amerikāņu žurnāla "Cook's Illustrated", tad medum vairāku mēnešu garumā var palīdzēt nesacietēt tajā iemaisīts kukurūzas sīrups. Tā kā laika gaitā no medus iztvaiko mitrums, tas ir iemesls tam, kāpēc medus kristalizējas. Taču mainīt medus sastāvu kaut nedaudz palīdz kukurūzas sīrupā esošā glikoze.
"Cook's Illustrated" vairāku mēnešu ilgos eksperimentos pārliecinājušies par pareizo proporciju. Uz 200 mililitru burciņu šķidra medus jāpievieno apmēram divas ēdamkarotes kukurūzas sīrupa. Sīrupu rūpīgi iemaisa medū un glabā to, kā ierasts. Rezultāti rādīja, ka medus, kam nebija pievienots sīrups, sacietēja pēc trīs mēnešu glabāšanas. Bet medus, kam bija pievienots kukurūzas sīrups, nesacietēja pat pēc sešiem mēnešiem. Pats jaukākais – šī viltība palīdz arī otrreiz kausētam medum, kas jau reiz ir bijis sacietējis.
Greznās mežģīņraksta brīvdienu pankūkas
Kurš gan spētu atteikties no kūpošām, tikko ceptām pankūkām, kas piepilda virtuvi ar kārdinošu aromātu! Šīs plānās pankūkas ir īpašas ne vien ar savu lielisko garšu, – tās cepoties iegūst ļoti glītu, smalkām mežģīnēm līdzīgu rakstu. Tādēļ šīs greznās pankūkas lieliski iederēsies uz tava brīvdienu brokastu galda.
Medus, citronu un aveņu semifredo
Klasiskais itāļu saldētais deserts – semifreddo. Pagatavots no jogurta, olu dzeltenumiem un svaigām avenēm.
Gardā medus kūka
Medus kūka, kas ir patiesi mitra, ar krējumu bagāta un gardām medus biskvīta kārtām. Un tās pagatavošana neaizņems visu dienu.
Kanēļa un medus mannā putra
Izcili garda gan brokastīm, gan launagam, kad kārojas kas salds.
Ingvera un medus cepumi
Maigi un garšīgi medus un ingvera cepumiņi no sviesta un miltu mīklas. Ēd kamēr vēl svaigi, kopā ar tasi tējas, kafijas vai piena.
Nektarīni medus un bazilika sīrupā
Deserts no medus mērcē noblanšētiem nektarīniem, ko pasniedz saldā ēdiena trauciņā ar putukrējumu vai saldējumu. Īpašu garšu desertam piešķirs baziliks, kas patīkami atsvaidzinās un kontrastēs ar augļu saldumu.
Medū karamelizēti banāni ar kanēli, pekanriekstiem un jogurtu
Ātri pagatavojams un veselīgs pēcpusdienas našķis kā bērniem, tā pieaugušajiem. Pekanriekstu vietā var izmantot arī citus riekstus, kas bērniem pašiem labāk garšo.
Zeltainais piens ar kurkumu
"Zeltainais piens Indijā tiek lietots jau gadu tūkstošiem kā dziedinošs un nomierinošs dzēriens. Atslēgas sastāvdaļa siltajam dzērienam ir brīnumainā kurkuma," stāsta Ance Anna Šternberga. Recepte iekļauta arī nupat izdotajā Ances grāmatā "Topi vesels. Pavārgrāmata", kurā apkopotas dažādas veselīgas receptes.
Vienkāršās medus piparkūkas
Smaržīga un garda mīkla piparkūkām, kuras pagatavošana neprasa daudz laika. Svarīgākais – mīklu pietiekami ilgi pirms cepšanas noturēt. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā bloga Lostinpattern.com autore Brigita Dambe.
Lazdu riekstu un medus konfektes
Medus konfektes ar lazdu riekstiem un žāvētām dzērvenēm iepriecinās ikvienu kārumnieku. Tās noderēs, klājot galdu arī latviskā stilā.
Pikanti cāļa stilbiņi ar medu un apelsīniem
Saldi skābi, aromātiski un ar čili asumiņu cāļa stilbiņi. Piemēroti greznākām vakariņām un nelielām viesībām.
Biezpiena un medus kēksiņi ar citronu krēmu
Gardi citronu kēksiņi ar medu un bez cukura. Kēksiņus grezno ar vieglo biezpiena krēmu un citronu miziņu skaidiņām. No dotā daudzuma iznāks 12 kēksiņi.