Folijā ceptas bietes
Ērtākais variants, ja nepieciešams izcept daudz biešu, ir gatavot tās ietītas folijā. Bietes var cept nemizotas, vien iepriekš rūpīgi nomazgātas. Viens no šādas gatavošanas plusiem ir tas, ka bietes saglabājas sulīgas un nav cietas. Turklāt, pēc cepšanas tās var itin viegli izvīstīt no folijas un nomizot. Šādi krāsnī gatavotām bietēm nevajadzēs ne garšvielas, ne taukvielas.
Vispirms bietēm nogriež kātus un tās nomazgā. Pēc tam katru ievīsta folijas sloksnē. Ievīstītās bietes saliek cepamtraukā vai uz cepešplāts – tas nepieciešams, jo bietes karstumā var izdalīt sulu. Tādā veidā paglābsi cepeškrāsni no liekas ķēpas. Kad bietes cepšanai sagatavotas, krāsni uzkarsē līdz 200–220°C. bietes krāsnī cep apmēram stundu, līdz tās ir mīkstas. Lai pārliecinātos, ka no tām neiztvaiko viss šķidrums, apmēram pēc 20 cepšanas minūtēm var atvīstīt kādu folijas gabaliņu un novērtēt situāciju. Ja biete ir ļoti sausa, aplej to ar ēdamkaroti ūdens, aizvīsti foliju un liec atpakaļ krāsnī, iesaka "Freshbitesdaily". Tādā veidā parūpēsies, ka ceptās bietes saglabāsies sulīgas.
Kad bietes gatavas un mīkstas, ņem laukā no krāsns un izvīsti no folijas. Bietes atdzesē tik ilgi, līdz tās vairs nav karstas ņemšanai rokās, un nomizo ar pirkstiem vai nazīša palīdzību. Mizai jānonāk viegli, ja bietes ir patiesi izcepušās – ja tā nav, tad bietes nepieciešams cept vēl kādu brīdi. Pēc tam bietes vari izmantot, kā iecerēts – uzkodu gatavošanai, salātiem vai kam citam.
Tradicionāli ceptas bietes
Patiesībā, krāsnī ceptas bietes gatavo pavisam vienkārši – tāpat kā tik pazīstamos kartupeļus. Tā iemesla dēļ, ka bietes parasti tiek ēstas vārītas vai marinētas, ir piemirsts tas, ka tās itin labi garšo arī vienkārši apceptas. Pamata princips ir pavisam vienkāršs – jābūt labi uzkarsētai krāsnij (180–200°C), ietaukotam cepamtraukam un noteiktam laikam.
Bietes pirms cepšanas nomazgā, nomizo un sagriež ceturtdaļās vai astotdaļās, lai tās vienmērīgi izceptos. Tāpat, kā kartupeļiem, arī bietēm ir nepieciešama kāda taukviela un garšviela. Tāpēc bietes pirms cepšanas var apviļāt labā olīveļļā, kas sajaukta ar kādu ēdamkaroti citronu sulas – tas piešķirs bietēm vēl labāku garšu. Tad bietes izkārto cepamtraukā – tā, lai tās nebūtu sadrūzmējušās, ar nelielu atstarpi starp gabaliņiem. Pirms likšanas krāsnī bietes apkaisa ar sāli, pipariem un kādu garšaugu, piemēram, rozmarīnu.
Bietes liek cepeškrāsnī un cep aptuveni pusstundu, ja gabaliņi nav lieli. Der atcerēties, ka jānovaktē, lai tās nepiedegtu, tāpēc ik pa laikam var biešu gabaliņus pagrozīt vai pārrotēt cepamtrauku pašā krāsnī. Kad bietes gatavas, tās var ēst tāpat vai izmantot kā piedevu pamatēdienam, piemēram, cepetim vai salātiem. Un viss – tik vien tā darba!
Biešu salāti ar pētersīļiem un valriekstiem
Vitamīnu deva aukstajai sezonai – biešu salāti ar smaržīgiem pētersīļiem un kraukšķīgiem valriekstiem.
'Siļķe kažokā' ar āboliem
"Siļķe kažokā" ir klasika, kas nekad neapnīk. Šajā variācijā patīkamu svaigumu piešķir āboli, bet neiztrūkstošas, protams, ir bietes un kartupeļi.
Biešu zupa ar ķiplokiem
Vienkārši pagatavojama biešu zupa ar ķiplokiem.
Krēmīgais biešu risoto ar zilo sieru
Ziemai piestāv risoto, jo tas ar savu krēmīgumu un sātīgumu vienmēr pabaro pat izsalkušākos ēdājus, turklāt ēdiens pats par sevi ir tik pilnīgs, ka nemaz neprasās klāt vēl gaļa vai zivs. Risoto var gatavot dažādās variācijās, arī ar karamelizētām bietēm un zilo sieru maltīte ļaus kaut nedaudz sajust Vidusjūras ēdienu garšu.
Krāsnī ceptu biešu salāti ar brī sieru
"Rukola sniegs svaigumu un zaļumu, bietes palīdzēs vēderam – uzlabos gremošanas sistēmu, brī siers piešķirs izcilu garšu salātiem, rieksti un olīveļļa – organismam nepieciešamās un labās taukskābes." Tā par savu gardo Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursa pieteikumu raksta Karlīna.
Biešu un kvinojas salāti ar fetas sieru
Tik ierastās bietes mazliet citādos salātos – kopā ar kvinoju, fetas sieru, tomātiem un zaļajiem zirnīšiem. Maltītei "odziņu" piešķirs kontrastējošā balzamiko etiķa un olīveļļas mērcīte.
Sarkanbaltie biešu un kazas siera tornīši
Sarkans pie balta, sarkans pie balta – un rezultātā sanāk gardais biešu un kazas siera tornītis. Šis ēdiens var kalpot kā lieliskas ātrās brokastis vai starteris pusdienām, vai brangām vakariņām. Tā kā kazas sieri mēdz būt sāļi, no garšvielām pietiks tikai ar melnajiem pipariem. Bet olīveļļa un balzamiko etiķis patīkami kontrastēs ar biešu saldumu.
Biešu zupa ar tītara gaļu
Garda biešu zupa, kas pagatavota no tītara gaļas. Tasty.lv "Zupu konkursam" to iesūtījusi lasītāja Evija. Viņas ģimene to ļoti iecienījusi izteiktās un vienreizējās garšas dēļ.
Sarkano rīsu un biešu salāti ar fetas sieru un piparmētru lapiņām
Recepte tiem, kuri nevairās izmēģināt ko jaunu! Sarkanajiem rīsiem, atšķirībā no baltajiem vai brūnajiem, ir riekstu piegarša un tiem ir augsta uzturvērtība. Salātos, kopā ar bietēm tie būs īsta uzturvielu bumba, jo bietes pabaros organismu ar dzelzi. Saldo biešu garšu atspēkos gardais fetas siers.
Sarkano biešu un lēcu salāti
Šos salātus varētu raksturot kā atvadas no ziemas krājumiem, kurus papildina pavasarīgie zaļumi. Salāti ir ļoti piemēroti, ja mājās gaidāmas nelielas viesības, jo to sagatavošanai visērtāk atvēlēt divas dienas. Pirmajā dienā novāri lēcas un bietes, darbi, kas prasīs visvairāk laika, bet otrajā dienā īsi pirms ēšanas sajauc salātus. Protams, laiku var ietaupīt, nopērkot gatavas vārītās bietes.
Prosa ar bietēm, parmezānu un citronu
Tādi vienkārši produkti kā šķeltie zirnīši, grūbas un prosa, ja tos bagātina ar dažādām mūsdienīgam garšām, ir pat ļoti baudāmi un bagātina ģimenes ēdienkarti, īpaši kad pierastie rīsi, makaroni un kartupeļi sevi uz kādu laiku ir izsmēluši. Pavasarīgi krāsaino recepti iesaka kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore Diāna.
Vinegrets ar āboliem un zirnīšiem
Vinegrets ar āboliem un zirnīšiem - recepte, kas noderēs gan gavētājiem, gan tievētājiem, gan klasisku garšu salikumu cienītājiem.
Krāsnī ceptas bietes ar Fetas sieru un pesto
Interesantu garšu meklētājiem jāizmēģina šī cepto biešu recepte no "Lido" šefpavāru krājumiem.
Ceptu dārzeņu salāti ar bez čaumalas vārītu olu
Dārzeņu cepšana zināmā mērā ir maģiska. Nav jau tā, ka svaigiem burkāniem būtu kāda vaina, tomēr, ja paņemam tos pašus burkānus, pievienojam nedaudz kartupeļu un biešu, samaisām ar olīveļļu un sāli un cepam, līdz dārzeņiem ir kraukšķīga garoziņa un mīksts vidiņš... Lūk, tā ir Dārzeņu Maģija! Un, ja ceptajiem dārzeņiem pievieno svaigos lapu salātus un pārsedz ar bez čaumalas vārītu olu... Laime pilnīga!