Saldie kartupeļi jeb batātes jau kādu laiciņu vairs nav tikai eksotisko valstu produkts. Kopš ir attīstījusies to audzēšana, tie atceļo arī uz mazo Latviju. Tie, kuri jau paguvuši sadraudzēties ar šo produktu, piekritīs, ka saldie kartupeļi ir garšīga alternatīva attālajam brālēnam – parastajam kartupelim. Bet tiem, kuri vairās batātes pamēģināt, iesakām nebaidīties, jo šis dārzenis jo īpaši gards ir ziemas mēnešos.
Svarīgākais, ko vajadzētu saprast par saldajiem kartupeļiem, ir tas, ka tie nav kartupeļi – jā, arī batātes pieskaitāmas pie nakteņu rindas, taču šie ir tīteņu dzimtas dārzeņi. Kulinārijā tiek lietotas batāšu saknes jeb bumbuļi, kas pēc pagatavošanas garšo līdzīgi parastajiem kartupeļiem, tikai saldāk. No tā arī nācis to nosaukums – saldie kartupeļi, norādīts grāmatā "The Food Lover's Companion". Visbiežāk sastopami saldie kartupeļi oranžā krāsā, bet atšķirībā no šķirnes, iespējams tikt arī pie dzelteniem un gaišāk dzelteniem saldajiem kartupeļiem, kā arī pat tumši violetiem.
Turklāt saldie kartupeļi ir laba alternatīva parastajiem kartupeļiem tiem, kuri izslēguši kartupeļus no uztura tāpēc, ka tie liekas pārāk smagnēji ēšanai. Saldajos kartupeļos ir krietni mazāk cietes, kā arī daudz A un C vitamīnu. Pēc pagatavošanas izskata ziņā tie ļoti atgādina ķirbjus. Saldo kartupeļu sezona pilnā plaukumā ir ziemas mēnešos – no novembra līdz martam. Iegādājoties jāskatās, lai kartupeļu miza nebūtu bojāta, bez puves pazīmēm un stingra. Jānorāda gan, ka saldie kartupeļi ir uzglabāšanai nepateicīgāki, nekā to "brālēns" parastais kartupelis. Saldos kartupeļus noteikti nevajadzētu glabāt ledusskapī – tiem piemērotas tumšas un vēsas vietas (+12°C … +20°C).