riekstu ķirbis
Foto: Shutterstock
Doma – kaut ko pagatavot no veselīgā ķirbja, kas gozējas uz plauktiņa, šķiet visai prātīga, taču nereti vēlme noplok, kad iedomājamies par tā nomizošanu un sagriešanu. Ja ar lielo rudens ogu jau esi iemācījies tikt galā, kā bez ievainojumiem nomizot un sagriezt muskatķirbi, iemācīsies, noskatoties šo video pamācību.

Tā kā šīs šķirnes ķirbis ir garenas formas, un katrs gals atšķirīga lieluma, naža izmantojums mizošanā ir visai apgrūtinošs un pat bīstams. Lai arī miza ir plāna, ar nazi būs grūtības to paveikt, tāpēc no video pamācības aizlienē padomu par mizotāja izmantošanu. Un vēl labāk – pirms mizošanas nogriez ķirbim abus galus, tad to vieglāk nolikt stabili uz dēlīša. Tā kā miziņa šim ķirbim ir mīksta un plāna, mizošana veiksies visai raiti, turklāt nebūs nelietderīgi izmests mīkstums.

Pēc mizošanas seko griešana. Novieto ķirbi uz dēlīša gareniski, ar platāko griezuma galu uz leju. Pārgriez ogu uz pusēm, izgreb mīkstumu, ja vēlies, pēc tam izmanto to sēklu apgrauzdēšanai. Katru pusīti sagriez šķēlēs, tad nogriez atliektos galus un sakapā šķēles smalkākos gabaliņos, atkarībā no tā, ko iecerēts gatavot.

Lielākai skaidrībai noskaties video pamācību:

Kad ķirbis veiksmīgi nomizots, sagriezts, laiks ķerties pie kulināru šedevru tapināšanas. Ja aptrūkušās idejas, ''Tasty'' nāk talkā ar ne vienu vien ierosinājumu.

Ķirbja krēms

Foto: Shutterstock

Maigs ķirbja krēms desertam. Var pasniegt tāpat vai ar putukrējumu un riekstiem.

Lasīt vairāk

'Penne' pasta krēmīgā ķirbju mērcē

Īsta ģimenes maltīte, jo ar krēmīgo mērci pat nemanot arī mazajiem var "iemānīt" brīžam ne vienmēr mīlēto ķirbi. Recepti "Tasty" lasītājiem piedāvā Linda Tellgrena, bloga "Lindas virtuve" autore un "Dobeles dzirnavnieks".

Lasīt vairāk

Ķirbju, burkānu un lēcu krēmzupa

Foto: Shutterstock

Lieliska, krāsaina ķirbju krēmzupa, kuru papildina gan burkāni, gan selerijas, gan lēcas. Turklāt tā kā zupai netiek pievienots nedz sviests, nedz krējums, tā ir vieglāka nekā ierastās krēmzupas. Šīs zupas recepte līdz mums atceļojusi no Palestīnas, bet izmantotie produkti ir ierasti arī mūsu virtuvē.

Lasīt vairāk

Pufīgās ķirbju pankūkas

Foto: Shutterstock

Zeltainas un čaganas ķirbju pankūkas – īsts rudens sezonas kārums!

Lasīt vairāk

Marinēti ķirbji

Foto: Shutterstock

Ziemas krājumu papildināšanai – marinēti ķirbji.

Lasīt vairāk

Ķirbju sacepums ar sieru Provansas gaumē

Foto: Shutterstock

Izsmalcinātu garšu cienītājiem - ķirbju sacepums Provansas gaumē ar krēmīgu pildījumu un zeltainu siera garoziņu.

Lasīt vairāk

Ķirbju pankūkas ar sieru

Foto: Shutterstock

Rudenīgas ķirbju pankūkas ar sarīvētu sieru. Pasniedz, kamēr vēl siltas, kopā ar grieķu jogurtu vai skābo krējumu.

Lasīt vairāk

Ķirbju un burkānu zupa ar kausēto sieru un ķiploku grauzdiņiem

Foto: Privātais arhīvs

Vēl vienu gardu ķirbju zupu Tasty.lv "Zupu konkursam piedāvā lasītāja Krista Dzērve, rakstot: "Lai gan neviens no mums nav zupu mīlis, un ģimenē jāpabaro trīs vīrieši, ķirbju biezzupa ir iecienīta un vismaz pāris reizes rudenī tiek celta vakariņu galdā." Šķiet, ka ķirbju zupa patiešām rudenī tiek mīlēta.

Lasīt vairāk

Ķirbju un alus maize

Foto: Shutterstock

Mīksta maizīte brokastīm vai pēcpusdienas uzkodām. Pasniedz ar svaigu krēmsieru un kapātiem zaļumiem.

Lasīt vairāk

Ķirbju šokolādes konfektes

Foto: Shutterstock

Jauks, rudenīgs kārums un vēl viens veids, kā garšīgi notiesāt ķirbju ražu. Pildījumam ar ķirbi aromatizē balto šokolādi, bet glazūrai izmanto tumšo šokšolādi vai piena šokolādi.

Lasīt vairāk

Ātrais ķirbju karijs

Foto: Shutterstock

Ķirbis kokosriekstu pienā ar pistācijām, papildināts ar aromātiskām indiešu garšvielām, patīkami pārsteigs pat tos, kuri ar šo lielo, oranžo ogu ir uz "jūs".

Lasīt vairāk

Ķirbja kēkss ar valriekstiem

Foto: mosfood

Recepte, kurā rezultāts krietni pārspēj gaidīto. Šo kēksu var cept gan svētku reizei, gan kā brīvdienu našķi - garša ir pārsteidzoši laba!

Lasīt vairāk

Ķirbju konfektes

Līdz Ziemassvētkiem vairs nav tālu... Zinu, zinu, teiksiet, nav pareizi tā teikt oktobrī, jo veikalos tikai tagad sāksies Helovīnu sīkumu bums, un tikai pēc tam nāks Ziemassvētki. Ikdienā tiešām vēl nejūt svētku tuvošanos, vēl pat lapas nav nokritušas no kokiem. Bet sirdī? Un arī tīri no praktiskās puses?

Lasīt vairāk

Ķirbju uzputenis

Foto: Shutterstock

Ķirbju uzputenis jāpamēģina, lai saprastu - cik tas ir gardi.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!