citrusaugļi apelsīni citroni mandarīni vitamīni
Foto: Shutterstock
Tā kā mandarīnu laiks sācies pilnā sparā, bet veselība tiek regulāri stiprināta ar citrusaugļu padzērieniem, arī tavā virtuvē noteikti šie augļi tiek mizoti uz nebēdu. Taču nesteidzies izmest mandarīnu, apelsīnu, greipfrūtu un citronu miziņas – tās lieti noderēs ne vien konditorejā, bet arī dažādu pamatēdienu pagatavošanā, jo īpaši trauksmainajā svētku laikā. Kā tad lietderīgi citrusaugļu miziņas izmantot?

Viena no pirmajām lietām, ko noteikti vajadzētu darīt, lai citrusu miziņas vienmēr būtu pa rokai – mainīt paradumus. Piemēram, citronu miziņas ļoti bieži ir nepieciešamas, lai pagatavotu ne vien gardus desertus un kūkas, bet arī salātu mērces un gaļas vai zivju marinādes. Tāpēc, kad nākamo reizi gatavosi ingvera tēju ar citronu, auglim pirms tam norīvē miziņu, jo tā taču tējā tev nebūs vajadzīga. Tāpat arī dari ar apelsīna miziņām – tās vari vienkārši nolobīt no augļa, gluži kā mandarīniem.

Sarīvēto citrona miziņu ļoti ērti var sasaldēt nelielā maisiņā vai trauciņā – tādā veidā tā tev vienmēr būs pa rokai, kad vajadzēs gatavot, piemēram, citronu siera kūku. Bet apelsīnu un mandarīnu miziņas rūpīgi noskalo, nedaudz ar nazi nokasi balto mīkstumu no miziņas apakšas. Pēc tam jau no miziņām vari gatavot noderīgos gardumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!