citrusaugļi apelsīni citroni mandarīni vitamīni
Foto: Shutterstock
Tā kā mandarīnu laiks sācies pilnā sparā, bet veselība tiek regulāri stiprināta ar citrusaugļu padzērieniem, arī tavā virtuvē noteikti šie augļi tiek mizoti uz nebēdu. Taču nesteidzies izmest mandarīnu, apelsīnu, greipfrūtu un citronu miziņas – tās lieti noderēs ne vien konditorejā, bet arī dažādu pamatēdienu pagatavošanā, jo īpaši trauksmainajā svētku laikā. Kā tad lietderīgi citrusaugļu miziņas izmantot?

Viena no pirmajām lietām, ko noteikti vajadzētu darīt, lai citrusu miziņas vienmēr būtu pa rokai – mainīt paradumus. Piemēram, citronu miziņas ļoti bieži ir nepieciešamas, lai pagatavotu ne vien gardus desertus un kūkas, bet arī salātu mērces un gaļas vai zivju marinādes. Tāpēc, kad nākamo reizi gatavosi ingvera tēju ar citronu, auglim pirms tam norīvē miziņu, jo tā taču tējā tev nebūs vajadzīga. Tāpat arī dari ar apelsīna miziņām – tās vari vienkārši nolobīt no augļa, gluži kā mandarīniem.

Sarīvēto citrona miziņu ļoti ērti var sasaldēt nelielā maisiņā vai trauciņā – tādā veidā tā tev vienmēr būs pa rokai, kad vajadzēs gatavot, piemēram, citronu siera kūku. Bet apelsīnu un mandarīnu miziņas rūpīgi noskalo, nedaudz ar nazi nokasi balto mīkstumu no miziņas apakšas. Pēc tam jau no miziņām vari gatavot noderīgos gardumus.

Foto: Shutterstock

Kaltētas citrusaugļu miziņas tējai

No citrusaugļu miziņām var pagatavot ļoti gardu un aromātisku piedevu tējai. Pēc tam, kad augļi nomizoti, miziņas izkārto uz cepešplāts, kas apklāta ar cepampapīru, un kaltē istabas temperatūrā vairākas dienas. Šo procesu, protams, var paātrināt – citrusu miziņas var kaltēt cepeškrāsnī vairākas stundas aptuveni 100°C karstumā. Pēc tam sausās miziņas saber noslēgtā traukā un izmanto, kad vēlies – pievieno melnajai vai zaļajai tējai, vai gatavo pats savu aromātisko tējas maisījumu, miziņas sagriežot smalkāk.

Gatavo citrusaugļu sukādes

Ja vasaras noslēgumā nepaspēji pagatavot sukādes no cidonijām, dzērvenēm vai citiem vietējiem labumiem, tad citrusaugļu sezonas laikā vari to vēl pagūt. Un tas nemaz nav tik sarežģīti – augļu miziņas sagriez plānās, garenās šķēlītēs un izmērcē vairākas stundas cukura sīrupā. Pēc tam izkārto miziņu gabaliņus uz līdzenas virsmas un kaltē. To, protams, var darīt arī cepeškrāsnī, ja tā tīk labāk. Vairāk par sukāžu gatavošanu lasi šeit. Citronu sukādes pēc tam noderēs arī klasisko Ziemassvētku kūku gatavošanā.

Uztaisi pats savu "limoncello"

"Limoncello" ir itāliešu citronu liķieris, ko bieži vien izmanto dažādu kokteiļu pagatavošanai. Un izrādās, to var itin viegli pagatavot arī mājās, ja ir visas vajadzīgās sastāvdaļas. Tā pagatavošanai vajadzēs daudz jo daudz citrona miziņas strēmeļu (apmēram 8–10 citronu), ļoti stipru un labu degvīnu (ne vairāk kā litru) un cukura sīrupu. Citronu miziņām jābūt svaigām – tās nomizo ar speciālo nazīti, saber lielākā burciņā un pārlej ar degvīnu. Pēc tam ļauj degvīnam un citrona miziņām ievilkties vairākas dienas – četras līdz sešas, norāda "Thekitchn". Kad degvīns ievilcies un ir manāmi zeltains, to nokās. Pēc tam sajauc citronu degvīnu ar krūzīti cukura sīrupa un sapildi pudelē. Un viss – būsi pagatavojis pats savu "limoncello"!

Tradicionālais angļu Ziemassvētku augļu kēkss

Foto: Shutterstock

Tradicionālo angļu Ziemassvētku kēksu var cept dažas dienas vai pat mēnesi pirms likšanas galdā. Savlaicīgās cepšanas iemesls ir Ziemassvētku kēksa nobriedināšana un piesūcināšana ar nelielu brendija piedevu. Pat tad, ja izvēlas bezalkoholisko kēksa versiju, to arī cep laicīgi, jo pašam gatavošanas procesam nepieciešams laiks, kā arī kēkss lieliski glabājas un dod iespēju saimniecei sagatavoties svētkiem bez steigas.

Lasīt vairāk

Citronu siera kūka bez cepšanas

Foto: DELFI

Īsteni citronīgs gardums neceptās siera kūkas veidolā. Vasara un cepeškrāsns neesamība piespiedusi pievērsties svaigo siera kūku gatavošanai, tāpēc šoreiz dalos ar pārbaudītu recepti no sava pūra – svaigā siera citronu kūku. Ļoti vienkārši pagatavojama, bet rezultāts – tik spirdzinoši gards, patiks visiem!

Lasīt vairāk

Maigā citrusaugļu un zefīru kūka

Foto: Shutterstock

Salds un reizē skābs, krēmīga pildījuma pavadībā. Izcils deserts, kas neprasīs daudz laika gatavošanā un sajūsminās zefīru cienītājus. Liec lietā mandarīnus, apelsīnus, greipfrūtus, kivi, pomelo vai citus skābos augļus, kas ideāli kontrastēs ar saldumu.

Lasīt vairāk

Rīsu putra ar karamelizētiem apelsīniem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda, ar citrusaugļu smaržu un garšu bagāta rīsu maltīte. Šī rīsu putra būs lielisks brokastu ēdiens vai deserts svinīgām reizēm. Apelsīnus receptē ziemas sezonā var aizvietot ar mandarīniem.

Lasīt vairāk

Apelsīnu mērce

Apelsīnu mērce ar koriandru, ingveru un apelsīnu liķieri. Lieliski garšos gan pie cepeša un sieriem, gan pie krēmveida desertiem.

Lasīt vairāk

Mājās gatavotas apelsīnu sukādes

Foto: Shutterstock

Aromātiskās un saldās apelsīnu sukādes būs veselīgs našķis pie tējas vai labs papildinājums kūkām un smalkmaizītēm.

Lasīt vairāk

Vienkāršais mandarīnu ievārījums

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojams mandarīnu ievārījums – gardums ziemas krājumiem, ko vari pasniegt gan kā dāvanu kādam mīļam cilvēkam, gan baudīt uz svaigi grauzdētas maizes šķēles.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!