ziemassvētku pudiņš kūka saldais ēdiens deserts ziemassvētki
Foto: Shutterstock
Ziemassvētku pudiņš ir viena no senākajām svētku tradīcijām, kas tiek īstenota jau daudzu gadsimtu garumā. Un nekļūdīsimies teikdami, ka arī viena no garšīgākajām – bagātīgs žāvēto augļu biskvīts, kas papildināts ar izteiksmīgām garšvielām un pat pabarots ar alkoholu. Ne velti, kad šis angļu pudiņš, ko joprojām gatavo visā Lielbritānijā, ēdājiem kļūst siltāk ap sirdi un vaigi kļūst rožaini – tas panākts ar ilgu, rūpīgu pudiņa "pieskatīšanu". Tā kā šodien svinēsim jau Otro adventi, ir pienācis pēdējais laiks, lai ķertos klāt pie Ziemassvētku pudiņa gatavošanas.

Ieskats pudiņa vēsturē

Paši briti savās recepšu grāmatās raksta, ka tik, cik pavāru, tik arī Ziemassvētku pudiņa variāciju. Un to nav grūti apšaubīt, ja recepte ir tik sena, kā šī. Žāvēto augļu pudiņu recepšu vēsture meklējama jau viduslaikos, bet sākotnēji to pazina kā plūmju pudiņu, ko plaši gatavoja jau 15. gadsimta sākumā. Jāpiebilst, ka ar plūmēm gan pudiņam bijis mazs sakars, jo tā savulaik angļi saukuši rozīnes. Sākotnēji pudiņi it nemaz nav bijuši saistīti ar Ziemassvētkiem – tie gatavoti kā ēdiens, ar kuru iesāk maltīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!