Jāatceras gan, ka nevajag arī kartupeļu biezputru pārvērst par kaloriju bumbu ar kausēta sviesta un saldā krējuma palīdzību, jo tad nekāda vieglā maltīte nesanāks. Gaisīgumu un krēmīgumu var panākt arī ar citām metodēm. Liela nozīme ir gan kartupeļu šķirnei, gan dažiem nenovērtētiem soļiem gatavošanas procesā, tāpēc lūk, pieci padomi no portāla "Eating well" testa virtuves kulinārajiem ekspertiem!
Izvēlies piemērotākos kartupeļus
Nevienam nav noslēpums, ka veikalos un tirgos, kur nu vēl pašu dārzā, iespējams iegūt visdažādāko šķirņu kartupeļus. Taču tās visas pārsvarā iedalās trīs lielās kategorijās – gludie, ar cieti bagātīgie un universālie. Gatavojot kartupeļu biezputru/biezeni, vislabāk izvēlēties tādus, kas piemēroti gan zupām, gan salātiem, gan biezputrām (universālos), gan tādus, kuros ir pavairāk cietes. Vārīšanas laikā, šie kartupeļi kļūs mīkstāki, bet pēc tam labāk šķīdīs, kad vajadzēs tos samīcīt.
Kartupeļu biezputru pasniedz uzreiz
Saprotams, ka visgardākā kartupeļu biezputra ir uzreiz pēc pagatavošanas. Tāpēc neļauj tai pārāk ilgi atrasties katliņā, bet pasniedz uzreiz pēc pagatavošanas. Bet, ja gatavo maltīti viesiem laicīgi un vēlies biezputru uzsildīt vēlreiz, tad labāk to dari ūdens peldē. Tādā veidā izvairīsies no tā, ka kartupeļi piedeg katla dibenam. Turklāt, biezputra nebūs regulāri jāapmaisa un tā nekļūs "gumijota".
Ņem talkā pareizo instrumentu biezeņa gatavošanai
Pat ja biezputras gatavošanai izvēlēti ideālie kartupeļi, to vari sabojāt pārlieku tos pārmīcot. Tas noved pie tā, ka kartupeļu biezputra sakrītas, ir ar kunkuļiem un nav vis tik krēmīga, kā gribētos. Šim darbiņam noderēs gan vecā labā kartupeļu stampiņa, gan īpaša kartupeļu spiede, kas izskatās pēc lielākas ķiplokspiedes versijas. Galvenais – nepārmaisīt, citādi kartupeļos esošā ciete padarīs biezputru par lipīgu masu.
Nepārvāri kartupeļus
Pacenties, lai kartupeļi nebūtu vārīti pārāk īsu laiku un otrādi – nevārītos pārāk ilgi. Ja kartupeļi būs negatavi, biezputrā būs nevēlami un cieti to gabaliņi. Bet, ja kartupeļus pārvārīsi, tie pārlieku izšķīdīs un veidos nevis biezputras, bet gan zupas konsistenci. Perfekti izvārītam kartupelim jābūt mīkstam, bet tam nav jājūk laukā.
Ja vēlies krēmīgu biezputru – kartupeļus tvaicē
Krēmīgu kartupeļu biezputru palīdzēs pagatavot nevis krējums, sviests vai piens, bet gan to gatavošanas tehnika. Viens no veidiem, ko vērts izmēģināt, ir tvaicēšana – tā saglabā kartupeļus pietiekami mitrus, kas noved pie tā, ka kartupeļu biezputra būs viendabīga. Ja mājās nav tvaicējamā katla, bez tā var iztikt. Vienkārši salej katliņā ūdeni, uzliec katlam virsū atbilstoša izmēra caurduri, bet tajā saber kartupeļu gabaliņus, un ļauj tvaikam visu paveikt. Galvenais, lai kartupeļi būtu vienāda izmēra.
Aknu šnicele ar kartupeļu biezputru
Vienkāršā aknu šnicele ikdienas pusdienu un vakariņu maltītei, kas īpaši labi garšos ar gaisīgu kartupeļu biezputru un sālīta gurķa šķēli vai skābētiem kāpostiem.
Kraukšķīgas kartupeļu un siera bumbiņas
Kartupeļu bumbiņas ar sieru ir lielisks veids, kā izmantot no iepriekšējās maltītes pāri palikušo kartupeļu biezputru. Zeltaini kraukšķīgās bumbiņas ļoti garšos bērniem, it īpaši, ja pasniegsi tās ar atsvadzinošo Tzatziki mērcīti un dārzeņiem.
Sierīgais kartupeļu biezputras sacepums
Vienkāršs un gards kartupeļu biezputras sacepums pusdienām vai vakariņām. Bez parastajiem kartupeļiem neaizmirsti pievienot arī saldo kartupeli – tas piešķirs sacepumam patīkamu garšu, bet Čedaras siers patīkami kusīs mutē.
Kartupeļu biezputra ar zaļumiem
Reizēm viss garšīgais ir patiesi vienkāršs – atliek vien pagatavot kartupeļu biezputru un sātīga maltīte gatava. Pamēģini samīcītajos kartupeļos iemaisīt siltas paniņas, tās biezputru padarīs kreptīgāku.
Ābolu, kartupeļu un seleriju biezenis
Kartupeļu biezputra ar garšīgu pievienoto vērtību – āboliem un selerijas gabaliņiem. Krēmīgo konsistenci maltītei piešķirs arī klāt liktais maskarpones svaigais siers. Gardām pusdienām var ēst tāpat, bet vakariņās pasniedz kopā ar gaļu vai zivi.
Krāsnī cepta kartupeļu un krēmsiera biezputra
Bagātīga, krēmīga biezputra, kuru cep cepeškrāsnī un iegūst kārdinošu, zeltainu garoziņu. Ļoti ērts veids, kā sagatavot kartupeļu biezputru viesībām. Laicīgi izvāra kartupeļu biezputru (var pat vārīt iepriekšējā dienā), to vēl karstu pilda sacepuma traukā un noglabā līdz cepšanas brīdim.
Liellopa maltās gaļas sacepums ar kartupeļu biezputru lauku stilā
Vienkārši un ātri pagatavojams sacepums, īpaši, ja maltās gaļas mērce un kartupeļu biezputra jau gatavas ledusskapī. Ja mērce noglabāta saldētavā, pa nakti izņem to atlaisties. Piedāvājam izmantot liellopu maltās gaļas mērci ar šampinjoniem, kuras recepti vari izlasīt šeit.
Lauksaimnieka kartupeļu biezputra
Lauksaimnieka kartupeļu biezputra - tik garda, ka neko citu nemaz klāt nevajag!
Spinātu-kartupeļu biezenis ar tītara gaļas bumbiņām un sēņu mērci
Biezeņa koši zaļā krāsa un bagātīgā garša pārsteigs gan lielus, gan mazus ēdājus, it īpaši salikumā ar sulīgajām tītara gaļas bumbiņām un krēmīgo sēņu mērci.
Gana pīrāgs ar saldo kartupeļu biezeni
Tradicionāli ganu pīrāgs jeb Shepherd's pie tiek pagatavots no maltās gaļas ar kraukšķīgu kartupeļu cepurīti pa virsu. Šoreiz ir nedaudz citādāka versija – pa virsu likti maigie saldie kartupeļi, bet zem tiem paslēpusies jēra maltā gaļa. Maltīte būs lielisks vakariņu ēdiens, ar ko pabarot visu ģimeni.
Ābolu un pastinaku biezenis ar krāsnī ceptām desiņām
Garda un rudenīga maltīte – no āboliem, kartupeļiem un pastinakiem pagatavots biezenis, kas pasniegts kopā ar piparotām cūkgaļas desiņām, kas ceptas cepeškrāsnī, un apceptām ābolu ripiņām. Biezenim un desiņām odziņu piešķirs dzērveņu ievārījums, kas maltītei pievienots klasiskās tomātu mērces vietā.
Kāpostu un kartupeļu biezenis ar plaucētu olu
Vienkārša vasarīgu pusdienu maltīte. Kāpostu un kartupeļu biezeni var pasniegt ne tikai ar plaucētu olu. Tās vietā var būt arī cepta gaļa vai zivis.