Kas jādara? Vārīšanai paredzēto produktu vienkārši saber kafijas dzirnaviņās vai virtuves kombainā un nedaudz samal (20 līdz 60 sekundes). Rezultātā iegūsi pilngraudu pārslām līdzīgu masu. Galvenais, lai samaltie graudiņi nebūtu pulverī – tiem ir jābūt tekstūrai. Sasmalcinātie graudaugi vārot daudz ātrāk uzsūks šķidrumu, nekā veselie graudiņi, tāpēc tā vietā, lai grūbas vārītu pusstundu un ilgāk, viss būs gatavs īsākā laika sprīdī.
Kad graudaugi samalti, ieber tos katliņā un pievieno ūdeni – graudaugu un ūdens attiecībai vajadzētu būt 1:4. No samaltajiem graudaugiem iegūsi biezu putru – vāri to uz vidējas uguns, kad ūdens burbuļo, nedaudz samazini liesmu. Virumu ik pa laikam apmaisi, lai neveidotos kunkuļi un putra nepiedegtu – tai būtu jābūt gatavai 15–25 minūšu laikā, atkarībā no graudaugu veida.
Kad ātrā un uzturvielām bagātā putra gatava, to noņem no plīts un nedaudz uzbriedina zem vāciņa. Pēc tam pievieno kādas vien piedevas pašam tīk. Saldajiem variantiem noderēs medus un ievārījums. Bet sātīgākai putrai var pievienot gan svaigus, gan pannā nedaudz apceptus dārzeņus, bekona gabaliņus, plaucētu vai vārītu olu, apceptus sīpolus un daudz ko citu. Tādā veidā panāksi, ka putra būs ne vien brokastu ēdiens, bet arī pusdienu vai pat vakariņu maltīte.
Bukstiņputra jeb miežu putraimu biezputra ar kartupeļiem
Garda tradicionālā miežu biezputra, kuru šoreiz papildina arī burkānu gabaliņi. Recepti piedāvā Rimi gardēdis un šefpavārs Normunds Baranovskis.
Pilngraudu auzu putra ar žāvētiem augļiem un mandeļu pienu
Burvīga auzu putra ar augļiem un mandelēm. Mandeļu piena vietā var lietot arī parasto pienu. Recepti piedāvā "Rimi" gardēdis un šefpavārs Normunds Baranovskis.
'Gruboto' ar pesto, parmezānu un saulē kaltētiem tomātiem
Latvisko grūbu glaunāka variācija, kas būs lieliska piedeva jebkuram svētku cepetim. Ņem vērā - jo ilgāk gruboto ievilksies, jo irdenāks tas būs. Turklāt tas lieliski garšos arī nākamajā dienā, kad varēsi pasniegt bagātīgo gruboto kā piedevu viegliem, atsvaidzinošiem zaļajiem salātiem. Recepti Tasty.lv iesūtījusi Agnese, kura piedalās Džeimija Olivera veselīgo svētku recepšu konkursā.
Rīsu putra ar karamelizētiem apelsīniem
Garda, ar citrusaugļu smaržu un garšu bagāta rīsu maltīte. Šī rīsu putra būs lielisks brokastu ēdiens vai deserts svinīgām reizēm. Apelsīnus receptē ziemas sezonā var aizvietot ar mandarīniem.
Risoto ar 'mascarpone' sieru un melleņu kompotu
Maigs un krēmīgs arborio rīsu risoto, kam pievienots gardais maskarpones svaigais siers un pašu vārīts karstais kompots no mellenēm. Maltīte nesteidzīgām vēlajām brokastīm, kad ir vēlme pēc garšīgas putras bļodiņas. Ne tik slepenā sastāvdaļa – maltais muskatrieksts – piešķirs īpašu smaržu un garšu.
Griķu biezputra ar vistas fileju un dārzeņiem
Garda un krēmīga griķu biezputra ar maigajiem vistas filejas gabaliņiem un dārzeņiem. Aromātisks un vienkāršs vakariņu ēdiens, kas turklāt būs gatavs vienā mirklī.
Kvinojas un kokosriekstu piena putra
Garda, maiga un garšīga – kvinojas putra, kas pagatavota ar kokosriekstu pienu, nedaudz vaniļas un pasniegta kopā ar kļavu sīrupu un ogām. Recepti Tasty.lv lasītājiem laipni piedāvā restorāns "Zoste" un tās autors, šefpavārs Kārlis Celms. Putru nedēļas ietvaros to var nobaudīt restorānā, taču mūsu lasītājiem ir ekskluzīva iespēja pēc receptes to pagatavot arī mājās.