grūbu putra
Foto: Shutterstock
Tiem, kas iecienījuši pilngraudu produktus, piemēram, grūbas, savvaļas rīsus, kvinoju, bulguru, griķus, ēst ikdienā, noteikti kaut reizi ir ienācis prātā – kā tos izvārīt ātrāk. Izrādās, veselos pilngraudus var izvārīt pat divtik ātrāk, ja izmanto kādu vienkāršu viltību. Nepieciešams vien tos dzirnaviņās nedaudz samalt, lai grūbas, bulgurs vai kāds cits produkts sašķeltos, un vārīt kā ierasts, atklājuši portāla "Bon appetit" kulinārie speciālisti.

Kas jādara? Vārīšanai paredzēto produktu vienkārši saber kafijas dzirnaviņās vai virtuves kombainā un nedaudz samal (20 līdz 60 sekundes). Rezultātā iegūsi pilngraudu pārslām līdzīgu masu. Galvenais, lai samaltie graudiņi nebūtu pulverī – tiem ir jābūt tekstūrai. Sasmalcinātie graudaugi vārot daudz ātrāk uzsūks šķidrumu, nekā veselie graudiņi, tāpēc tā vietā, lai grūbas vārītu pusstundu un ilgāk, viss būs gatavs īsākā laika sprīdī.

Kad graudaugi samalti, ieber tos katliņā un pievieno ūdeni – graudaugu un ūdens attiecībai vajadzētu būt 1:4. No samaltajiem graudaugiem iegūsi biezu putru – vāri to uz vidējas uguns, kad ūdens burbuļo, nedaudz samazini liesmu. Virumu ik pa laikam apmaisi, lai neveidotos kunkuļi un putra nepiedegtu – tai būtu jābūt gatavai 15–25 minūšu laikā, atkarībā no graudaugu veida.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!