Kā pagatavot citronu krēmu mikroviļņu krāsnī? Vispirms jau jāsagatavo nepieciešamie virtuves piederumi, lai visa gatavošana ritētu raiti. Noderēs stikla bļoda, kurai ir uzliekams plastmasas vāciņš. Tad noteikti vajadzēs arī putojamo slotiņu, mērkrūzi, smalko rīvi un sietiņu. Kā arī kādu tīru burciņu, kurā gatavo krēmu sapildīt.
Citronu krēmam nepieciešamās sastāvdaļas:
- 115 g sviests;
- 225 g cukurs;
- 4–5 citronu sula;
- 3 citronu miziņa;
- 3 olas (+ 2 olu dzeltenumi, ja krēmu vēlies izteiksmīgāku un biezāku);
- šķipsna sāls.
Vispirms nepieciešams izkausēt sviestu – to ievieto stikla bļodā un ieliec mikroviļņu krāsnī uz minūti vai divām, līdz sviests izkusis. Paralēli izspied sulu no citroniem un norīvē nepieciešamo citronu miziņu, lai viss būtu pa rokai brīdī, kad nepieciešams pievienot pārējās sastāvdaļas. Nenāks arī par ļaunu, ja jau iepriekš būsi sasvēris cukuru un no čaumalām izsitis olas.
Kad sviests izkusis, tam secīgi pievieno citrona miziņas, pieber cukuru un sāli, un visu pārlej ar citronu sulu. Ar putojamo slotiņu visu samaisa, līdz iegūta vienmērīga masa un cukurs izkusis. Pēc tam pa vienai pievieno olas, pēc katras pievienotās olas masu sakuļot, lai tā būtu vienmērīga. Šajā solī vari izvēlēties – ja citronu krēmu vēlies biezāku, pievieno tam vēl divus olu dzeltenumus, bet ja nē, bez tiem var arī iztikt.
Sagatavoto citronu krēma pamatu pēc tam liek karsēties mikroviļņu krāsnī – bļodai uzliek vāciņu, ievieto to mikroviļņu krāsnī un silda vienu minūti. Vāciņš bļodai nepieciešams, lai olas karstumā neuzkarstu nevienmērīgi un krēms nesaietu kunkuļos, iesaka portāls "All recipes". Pēc tam, kad krēms karsējies minūti, to izņem no mikroviļņu krāsns un apmaisa bļodas saturu ar putojamo slotiņu. Kad tas paveikts, bļodu ar krēmu apsedz ar vāku un ievieto atkal mikroviļņu krāsnī uz vienu minūti.
Kopumā būs nepieciešamas 4–5 šādas karsēšanas reizes – katru reizi krēmu karsē tikai minūti. Svarīgākais – pēc katras minūtes krēmu izņemt laukā un apmaisīt ar putojamo slotiņu, lai tas būtu vienmērīgs. Tiklīdz kā krēms ir pietiekami biezs, lai uzreiz nenoslīdētu no karotes, tas ir gatavs. Galvenais ir to nepārkarsēt, citādi tas nebūs baudāms.
Gatavo citronu krēmu izkās caur smalku sietu, lai tajā paliktu citronu miziņas. Pēc tam sapildi to sterilizētās burciņās (no produktu daudzuma sanāks apmēram divas 250 ml tilpuma), aizvāko un liec ledusskapī. Citronu krēmu izlieto divu līdz trīs nedēļu laikā.
Saldi skābā zefīra tarte ar citronu krēmu
Saldummīļiem, šķiet, nav tāda deserta, no kura varētu atteikties, taču tiem, kas saldus ēdienus bauda laiku pa laikam un arī tad īpaši izmeklētus, noteikti garšos šī tarte, kurā dominē lielisks saldā un skābā balanss. Kraukšķīga smilšu mīklas pamatne, skābens citronu krēms un gaisīga olbaltumu virspuse, kas palutinās ikvienu nedēļas nogurdināto. Citronu krēmu būtu ieteicams iepriekš sagatavot, jo tam jābūt atdzisušam.
Citronu kūciņas ar olbaltuma cepurīti
Skaistas un gardas glazūrkūciņas ar ne mazāk iespaidīgām olbaltuma cepurītēm. Bet zem gaisīgā bezē paslēpies saldi skābais citronu krēms, kas desertam piešķirs atsvaidzinošu garšu.
Angļu citronu krēms
Angļu citronu krēms jeb "custard". Ideāli piemērots, lai pildītu tartes un smilšu krēma groziņus. Tāpat varat baudīt, vienkārši uzzmērējot uz grauzdētas baltmaizes šķēles. Vislabāk izmantot nevaskotus (bioloģiskos) citronus.
Magoņu mafini ar citronu krēmu
Mīksti un ļoti citronīgi mafini ar magoņu sēkliņām. Garšos ļoti labi pie kafijas vai tējas tases.
Biskvītkūka ar kokosriekstu, jogurta un citronu krēmu
Kārdinoša un garda biskvīta kūka ar grieķu jogurta un citronu-medus krēma pildījumu. Biskvīta mīklai pievienots kokosriekstu piens – maigākai garšai.
Citronu biskvīta rulete
Gaisīga un mīksta citronu biskvīta rulete ar saldu citrona krēmu. Ruletes gabaliņi garšos lieliski kopā ar krūzi karstas tējas vai kafijas.
Klasiskā citronu tarte
Kārdinoši vienkārša un tajā pašā laikā pietiekami smalka trauslās mīklas un citronu krēma kūka jeb tarte. Pildījumu spirdzinošu padara bagātīgi izmantotie citroni, bet maigu – saldais krējums. Lieliski garšos kā svētkos, tā romantiskās vakariņās.
Biezpiena un medus kēksiņi ar citronu krēmu
Gardi citronu kēksiņi ar medu un bez cukura. Kēksiņus grezno ar vieglo biezpiena krēmu un citronu miziņu skaidiņām. No dotā daudzuma iznāks 12 kēksiņi.
Mini tartes ar citronu krēmu un olbaltumu cepurīti
Ikviens, kas pagaršojis šo desertu, priekā gavilēs, jo nepārspējamā garšu kombinācija, ko sniedz kraukšķīgā auzu maizcepuma pamatne, citrusīgais krēms un gaisīgi saldais olbaltums, gluži vai liek pacelties desmit centimetrus virs zemes.
Citronu krēma plātsmaize ar drupačām
Burvīga siera kūka, kas cepta plātsmaizes formā un kuras skābeni saldo krēma slāni sedz saldās un mutē kūstošās sviesta drupačas.