Makaroni ir viens no tiem produktiem, ko sastapt ikvienā virtuvē. It īpaši tad, ja iecienītas ātri pagatavojamas maltītes, kas neprasa daudz pūļu. Viena no tādām pavisam noteikti ir makaronu salāti – pietiekami sātīgi, garšām bagātīgi un viegli pagatavojami. Tomēr, lai šis ēdiens izdotos ideāls, ir jāatceras par dažām lietām, ko nekādā gadījumā nevajadzētu pieļaut.
Viena no visbiežāk sastopamajām kļūdām, ko nereti gadās izdarīt, gatavojot makaronu salātus, ir nepiemērotas formas makaronu izvēle. Nekādā gadījumā nevajadzētu salātiem izmantot garenos makaronus, piemēram, spageti vai "linguine" – tie nesajauksies vienmērīgi ar pārējām sastāvdaļām, turklāt to ēšana būs neparocīga, norāda "Thekitchn". Tā vietā makaronu salātiem izvēlies nelielas formas makaronus, kam ir kur "aizķerties" salātos – "fusilli", "farfalle", "penne" formas būs pateicīgākā izvēle makaronu salātiem.
Tā kā paši makaroni ir salātu pamatsastāvdaļa, svarīgi ir tos pareizi pagatavot – tie nedrīkst būt par maz vārīti vai tieši pretēji – pārvārīti. Tāpēc šajā posmā der atcerēties vienkāršu triku par makaronu vārīšanu – tie kļūst cietāki, kad atdziest. Tāpēc, ja uz paciņas norādīts, ka makaroni jāvāra 8 minūtes, pieskaiti šim laikam vēl vienu minūti, lai tie būtu pavisam nedaudz mīkstāki atdzesējot.
Tāpat bieži vien gadās aizmirst par to, ka arī makaronu salātiem ir nepieciešamas garšvielas. Sāli un piparus, protams, var pievienot vienmēr, taču, lai garšas būtu izteiksmīgākas, sāli pievieno jau tad, kad makaroni tiek tikai vārīti – pieber to nedaudz vairāk ūdenim. Ne velti itālieši makaronu gatavošanai piedēvē nerakstītu principu, ka tiem ir "jāpeld jūras ūdenī". Jau vārīšanās laikā makaroni tādā veidā iegūs nepieciešamo garšvielu daudzumu.
Lai cik nepareizi tas neliktos, pastāv divas galējas kļūdas, ko pieļaujam, kad beidzot tiekam pie salātu jaukšanas. Makaroni tiek vai nu par maz atdzesēti vai tieši pretēji – par daudz. Lai salāti sajauktos ideāli, jāievēro pavisam vienkāršs princips – makaroniem ir jābūt remdeniem (tos var ātrāk atdzesēt zem auksta ūdens strūklas). Tas palīdz salātu mērcei labāk sajaukties ar makaronu gabaliņiem, tādējādi salāti nekļūst sausi. Triks, kas palīdzēs iegūt ideālu rezultātu vienmēr – daļu mērces pievieno makaroniem, kamēr tie vēl ir diezgan silti. Pārējo mērci salātos varēsi iejaukt pēc tam.
Bet pati, pati lielākā kļūda, kas ir nepiedodama – pārāk laicīga makaronu salātu gatavošana. Ja makaronu salātus gatavosi krietnu brīdi, pirms tie jāpasniedz, rezultātā iegūsi pārbriedušus salātus, kuros paši makaroni teju izšķīdīs. Lai no šīs kļūmes izvairītos, laicīgi vari sagatavot citas makaronu salātu sastāvdaļas – sagriezt gabaliņos dārzeņus, pagatavot mērci – un pašus salātus atliks vien uzjaukt stundiņu vai divas pirms viesu ierašanās.
'Tex-mex' salāti ar pastu
"Lai gan vairumam tex-mex nozīmē malto gaļu, kukurūzas čipsus vai tortiljas, kā arī rīsus, mūsu mājās ir citādi. Mums rīsi negaršo, toties kukurūzu un avokado esam gatavi ēst katrā ēdienreizē. Pamanot jūsu izsludināto konkursu, nolēmām ar meitu paburties virtuvē, mēģinot apvienot to, kas mums garšo, ar konkursa uzdevumu – makaroniem. Rezultāts, mūsuprāt, izdevās. Vērtējiet tagad jūs!" par savu recepti raksta Inese. Tā piedalās "Tasty" makaronu salātu recepšu konkursā.
Aukstie makaronu salāti ar kūpinātu cūkgaļu
Makaronu salāti ar kūpinātu cūkgaļu un kukurūzu, ko baudīt kā ikdienā, tā svētku reizēs. Recepti iesūtījusi Intra un tā piedalās "Tasty" makaronu salātu recepšu konkursā.
Makaronu un šķiņķa salāti
"Sūtu jums izmēģināšanai un novērtēšanai salātu recepti, ko esmu vairākkārt pārbaudījusi dažādās variācijās un paziņu lokā ir bijusi liela piekrišana nestandarta aizdaram," raksta Iveta. Šī recepte piedalās makaronu salātu recepšu konkursā.
Žāvētas vistas salāti ar makaroniem sinepju mērcē
Gardi salāti, kas piemēroti ne tikai ikdienas maltītēm, bet arī svētku bufetes veida galdam. Vienkārši pagatavojami un uzglabājot "neatsulojas". Recepti piedāvā Linda Tellgrena, bloga "Lindas virtuve" autore.
Vārītas vistas–makaronu salāti ar sēnēm
Krāsaina recepte, ko pievienot ģimenes iecienītāko ēdienu sarakstam. Jo vārīta vista un makaroni garšo gandrīz visiem.
Ātrie makaronu un svaigu tomātu salāti
Sātīgi makaroni, svaigi tomāti un mazliet čili un ķiploki asumam – tas viss salātos, ko baudīt pusdienās vai vakariņās, kad gribas ko vienkāršu. Salātiem izmantot to pastas veidu, kas vislabāk tīk – garos spageti, fusilli vai kādus citus.
Makaronu salāti ar tunci
Makaronu salāti ar tunci ir ļoti ātri pagatavojami, turklāt ļoti garšīgi. Tuncis eļļā, aromātiski tomāti, ko papildina citas gardas lietas - ideālas vasaras vakariņas!
Gliemežvāku makaronu salāti ar tunci un dārzeņiem
Vienkārša, dekoratīva un svaigi garda ideja launagam vai vieglām vakariņām - gliemežvāku formas makaronu salāti ar tunci un dārzeņiem. Labi garšo gan vēl silti, gan arī atdzisuši.
Grieķu salāti ar pastu
Kas notiek, ja vienā šķīvī savieno tik populāros grieķu salātus ar pilngraudu pastu? Izrādās, tā ir lieliska kombinācija, jo ir sātīgāka par salātiem un veselīgāka par pastu krējuma mērcē. Piemērota lielam cilvēku skaitam (piemēram, ballītēm). Recepti iesaka kulinārā bloga Lindasvirtuve.lv autore Linda Tellgrena.
Siltie makaronu salāti ar mocarellu un tomātiem
Tikai piecas sastāvdaļas un sātīgi salāti gatavi! Izcili gardi, turklāt ārkārtīgi ātri pagatavojami - vakariņas vai pusdienas gatavas 15-20 minūtēs, kamēr izvārās makaroni. No norādītajiem daudzumiem sanāks pamatīga salātu bļoda - vismaz sešiem ēdājiem!
Makaronu salāti ar avokado
Kopš izmēģināju salātiem avokado mērci, sapratu - jā, tas ir īstais- īstais auglis salātiem. Nevajag obligāti nez cik sastāvdaļas, pietiek ar avokado, citrona sulu, ķiploku, sāli, pipariem un varbūt pavisam nedaudz ūdens.
Krabju salāti ar sieru un makaroniem
"Aši pagatavojams ēdiens, kurš mūsu piknikos un ne tikai tajos (arī brīvdienās brokastīs) aiziet uz uz urrā. Ilgākais – sagaidīt, kamēr atdziest makaroni! Tādēļ mēdzu šos salātus gatavot, ja no citām ēdienreizēm pārpalikuši makaroni," raksta receptes autore Evita. Tā piedalās makaronu salātu recepšu konkursā.