piparkūku sastāvdaļas garšvielas milti ziemassvētki
Foto: Shutterstock
Ja regulāri sanāk gatavot maltītes pēc dažādu ārzemju pavārgrāmatu, recepšu portālu un blogu idejām, tad "five-spice mix" ir viena no tām sastāvdaļām, kas sarakstā parādās itin bieži. Īpaši aktuāla šī sastāvdaļa kļūst svētku laikā – to izmanto žāvēto augļu kūku gatavošanā, kas ir iecienīts saldais ēdiens tieši Ziemassvētkos. Kas ir šis garšvielu maisījums, ar ko to aizvietot, ja veikalā to neatrast un pats svarīgākais – kā pagatavot pašam?

Piecu garšvielu maisījuma izcelsme meklējama ķīniešu virtuvē un nereti to tā arī dēvē – par ķīniešu piecu garšvielu maisījumu. Tas plaši tiek izmantots ķīniešu kulinārijā, gatavojot gan gaļu (īpaši pīles), gan dārzeņu ēdienus, bet britu un amerikāņu virtuvēs galvenokārt šo garšvielu maisījumu izmanto miltu izstrādājumus. Oriģināli piecu garšvielu maisījuma sastāvā ir anīsa zvaigznītes, krustnagliņas, ķīniešu kanēlis, Sičuaņas pipari (smaržīgie ķīniešu pipari) un fenheļa sēklas, norāda "Food reference". Tomēr gatavajos garšvielu maisījumos bez pieminētajām sastāvdaļām nereti tiek iekļauts arī muskatrieksts, koriandrs un kāda cita garšviela.

Ar ko aizvietot "five-spice" garšvielas

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!