cepti pastinaki
Foto: Shutterstock
Burkāna saldākais un gaišākais brālēns pastinaks mūsu platuma grādos nav tas nepazīstamākais dārzenis. Lai gan Latvijā piemājas dārziņos pastinakus audzē maz, ziemas mēnešos tiem ir sezona un tos brīvi var iegādāties veikalos un tirgos. Vajag tikai meklēt! Kā tad pagatavot pastinakus un kā ar šiem dārzeņiem garšīgi sadraudzēties?

Senāk, kad Eiropa vēl nebija iepazinusi kartupeļus un burkāni uzturā tika lietoti mazāk, tieši pastinaki bija viens no tiem dārzeņiem, kas galdā tika celts teju visās svarīgākajās maltītēs, norāda "Cooking Light". Pastinaki izskata ziņā tiešām līdzinās burkāniem – tie aug tāpat, bet pastinaku laksti stiepjas krietni vien augstāki. Garšas dēļ pastinakus audzē kā viengadīgus augus. Sulīgā pastinaka sakne – ēdamā daļa – ir ēdama, termiski apstrādāta, jo svaigs tas ir visai sīksts. Cepot, vārot, tvaicējot un fritējot pastinaks iegūst ļoti maigu, saldu un pat riekstainu garšu.

Foto: Shutterstock

Vislabākie būs tie pastinaki, kas ir vidēji lieli un ar gaišu miziņu. Pateicoties mūsdienu iespējām, tos varam iegādāties visu cauru gadu, taču vislabākie tie ir no vēla rudens līdz agram pavasarim. Pastinakus ilgākam laikam glabā tāpat, kā burkānus – tumšā un vēsā vietā, saliktus smiltīs. Ja dārzeņus gatavojies pagatavot drīz, tad glabā ledusskapī, dārzeņu atvilktnē – pastinakus ledusskapī var noturēt pat divas nedēļas.

Kādā veidā pagatavot pastinakus? Ja nevēlies riskēt, pastinakus viegli vari iemānīt kādā zupā, sautējumā vai dārzeņu biezenī. Tie lieliski saderēs kopā ar kartupeļiem un burkāniem. Pirms gatavošanas pastinakus nomazgā, nomizo un sagriez gabaliņos. Pastinaki lieliski garšo ne tikai sakņu dārzeņu zupās, bet arī krēmzupās, piemēram, ar āboliem. Bet, ja pastinaku saldenā garša iet pie sirds, pamēģini tos izcept tāpat cepeškrāsnī – sagriez pastinakus gareniski uz pusēm, apviļā eļļā, pievieno garšvielas un izteiksmīgo rozmarīnu. No pastinakiem sanāks lieliska piedeva pamatēdieniem kartupeļu vietā.

Ābolu un pastinaku krēmzupa ar grauzdiņiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ātri pagatavojama un sildoša ābolu un pastinaku krēmzupa ar aromātisko salviju. Pasniedz ar grauzdiņiem, kas uzsildīti pannā.

Lasīt vairāk

Ceptas desiņas ar seleriju un pastinaku biezeni

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Tik daudz labu lietu vienā gardā maltītē – biezenis, kas pagatavots no pastinakiem un selerijām un pasniegts kopā ar cepeškrāsnī apceptām desiņām. Tam visam klāt sutināti sarkanie kāposti ar sīpoliem, brokoļiem un vienkāršu mērcīti.

Lasīt vairāk

Burkānu un pastinaku biezenis

Foto: Shutterstock

Ātri pagatavojams, vienkāršs, bet tajā pašā laikā pietiekami sātīgs burkānu un pastinaku biezenis ar mazliet sviesta un pētersīļiem. Biezeni var ēst tāpat, vai pasniegt kopā ar gaļas ēdieniem vai salātiem.

Lasīt vairāk

Sakņu dārzeņu un gaisīgas mīklas sacepums

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Saldi burkāni, gardi pastinaki, sīpoli un puravi, kas apcepti cepeškrāsnī. Bet tas vēl nav viss – tiem klāt gaisīga un vienkārša mīkla. Ēdiens, kas ir kaut kas starp sacepumu un pīrāgu – pusdienu vai vakariņu galdam.

Lasīt vairāk

Pikantās pastinaku pankūkas ar jogurta mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vienkārši un gardi pastinaku plācenīši, kas pasniegti kopā ar veselīgu grieķu jogurta mērcīti. Ideālas brokastis vai vieglas pusdienas.

Lasīt vairāk

Vistas buljonzupa ar grūbām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Nekas tā nesasilda kā vistas gaļas zupiņa. Pagatavo to no iepriekš novārīta buljona, pievieno dārzeņus un grūbas, bet izteiktākam aromātam pieber garšaugu rīvmaizi ar citrona miziņu.

Lasīt vairāk

Liellopu gaļas sautējums ar dārzeņiem kafijas mērcē

Foto: Shutterstock

Šim sautējumam var izmantot liellopa krūšu vai šķiņķa gabalu. Tas gatavosies lēnām, toties rezultāts būs patiesi gards.

Lasīt vairāk

Pikantā dārzeņu un jēra gaļas zupa ar ceptām kartupeļu daiviņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pavisam karsta un nedaudz asa zupa, kas sasildīs vēsajās rudens un ziemas dienās. Zupas katlā paslēpušies īpaši gardi sakņu dārzeņi, rīsi un pat mīksti jēra gaļas gabaliņi. Aso garšu un izteiksmīgo krāsu tai piešķir druska karija pastas un tomātu biezenis.

Lasīt vairāk

Sakņu dārzeņu zupa ar mājās ceptām maizītēm

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda sakņu dārzeņu zupa, kurā kāļa, burkāna un pastinaka gabaliņi pirms vārīšanas apcepti cepeškrāsnī. Zupas šķīvi papildinās smaržīgas, mājās ceptas rauga mīklas maizītes ar sezama un magoņu sēkliņām.

Lasīt vairāk

Ābolu un pastinaku biezenis ar krāsnī ceptām desiņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda un rudenīga maltīte – no āboliem, kartupeļiem un pastinakiem pagatavots biezenis, kas pasniegts kopā ar piparotām cūkgaļas desiņām, kas ceptas cepeškrāsnī, un apceptām ābolu ripiņām. Biezenim un desiņām odziņu piešķirs dzērveņu ievārījums, kas maltītei pievienots klasiskās tomātu mērces vietā.

Lasīt vairāk

Interesantā dārzeņu un riekstu pildījuma mīklas rulete

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Fantastiski garda dārzeņu rulete, kurai kraukšķīgumu piešķirs ne tikai pati mīkla un sezama sēkliņas, kas uzkaisītas pa virsu, bet arī neliels, paslēpts gardums - sasmalcināti rieksti starp mīklas kārtām. Šis būs interesants veids, kā papildināt ne tikai pusdienu ieradumus ar ko vizuāli vienkāršāku, bet arī gardums, kuru paņemt līdzi un ēst visas dienas garumā.

Lasīt vairāk

Krāsainais ziemas dārzeņu sautējums

Foto: Vida Press

Veselīgs, krāsains dārzeņu sautējums, kura bagātīgo garšu nodrošina ziemas sezonai piestāvošie svaigie un konservētie dārzeņi.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!