lasis, garšaugi, pipari, eļļa, gatavot ēst, pētersīļi, zivis
Foto: Shutterstock
Ne viens vien uztura speciālists mēdz stingri piekodināt, ka zivis ir jāēd vismaz reizi nedēļā. Tad nu kāpēc tā nevarētu būt tieši ceturtdiena, kas tradicionālo padomju laikos jau pasludināta par zivju dienu? Lai ģimenes locekļiem vakariņās varētu pasniegt ātri pagatavojamu zivju maltīti, ērts triks, kā vienmēr tikt pie zivīm, ir tās saldētas glabāt ledusskapī. Bet – kā tās atkausēt ātri?

Protams, saldētās zivis var laicīgi izņemt no saldētavas un ievietot parastajā ledusskapja nodalījumā, lai tās vairāku stundu garumā vienmērīgi atkustu. Taču, būsim atklāti, ne vienmēr laicīgi izlemjam, ka tiešām gatavosim zivis. Izrādās, zivis var atkausēt arī pusstundā, ja vien zina, kā. Šim paņēmienam vajadzēs divus aizspiežamus pārtikas maisiņus, bļodu, ūdeni un virtuves termometru.

Saldēto zivs gabaliņu ievieto vispirms vienā aizspiežamajā maisiņā, bet pēc tam otrā. Palūkojies, lai maisiņos nebūtu lieks gaiss un aizspied tos ciet. Tad bļodā ielej siltu ūdeni, kas nav karstāks par 4°C. Tad zivis ieliec bļodā ar ūdeni un nogremdē tajā, lai zivis pilnībā apklātos. Svarīgi – ūdenim nevajadzētu būt siltākam, jo tad zivs var sākt "gatavoties" no ārpuses, līdz ar to tajā vairosies sasalušās baktērijas, norāda "Food52".

Pēc 10 minūtēm samaini ūdeni, jo tas būs atdzisis. Šo procesu atkārto vēl vienu reizi, līdz zivis ir atkusušas. Lielākiem zivs gabaliem atkušana var prasīt ilgāku laiku, bet, ja zivis sadalītas filejās, ar pusstundu vajadzētu pilnīgi pietikt. Pēc tam, kad zivs atkususi, izņem no maisiņiem un gatavo to, kā iecerēts.

Ātrais konservētu pupiņu un čorizo sautējums ar zivi

Foto: Shutterstock

Zibenīgai pusdienu maltītei – konservētu pupiņu un čorizo žāvētās desas sautējums. Papildini to ar apceptiem zivs gabaliņiem un pētersīļiem.

Lasīt vairāk

Tortiljas ar zivi, salātiem un jogurta mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Garda un vienkārša uzkoda – ar zivi, salātiem un mērci pildītas tortiljas. Šo no tortiljām gatavoto maltīti dēvē par fahitām (fajitas).

Lasīt vairāk

Līdakas kotletes

Foto: Shutterstock

Ēd uzreiz pēc cepšanas, tad tās būs visgardākās!

Lasīt vairāk

Sviestā cepta bute ar burkāniem un pupiņām

Foto: Vida Press

Garšas kārpiņām atmaigt liks sviestā pagatavota bute, kurai pievienoti gardi baltvīnā sautēti dārzeņi ar kaperiem, kurus atsvaidzinās citronu sula. Varbūt tieši šī recepte liks no jauna iemīlēt zivs ēdienus, lai tie kļūtu par pastāvīgu sabiedroto tavā ēdienkartē?

Lasīt vairāk

Kartupeļu un zivs sacepums

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sacepumiem nebūt nav jābūt sarežģītiem – vajadzēs vien kartupeļus, zivs gabaliņus un mazliet piena mērces. Visu liec cepamtraukā, krāsnī iekšā un gardas pusdienas vai vakariņas gatavas!

Lasīt vairāk

Cepts lasis ar balzamiko etiķa mērci

Foto: Shutterstock

Viegli apcepti laša filejas gabaliņi ar saldskābu balzamiko etiķa mērci. Vienkārša, veselīga un ātri pagatavojama recepte pusdienām vai vakariņām.

Lasīt vairāk

Brokoļu un laša sāļais pīrāgs

Foto: Shutterstock

Burvīgs sacepums, kas pildīts trauslā mīklas groziņā. Vispiemērotākā mīkla būs trauslā smilšu mīkla, kuras recepti vari izlasīt šeit. Var arī izmantot gatavo kārtaino mīklu.

Lasīt vairāk

Laša kotletes ar gurķu salātiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vienkārši pagatavojami laša plācenīši jeb kotletes ar dillēm. Pasniedz vakariņās kopā ar mazliet pikantajiem gurķu salātiem un nedaudz jogurta bez piedevām.

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptas laša pauniņas

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sulīgas laša filejas, kas cepoties uzņems citrona un zaļumu aromātus. Cepšanas brīdī sāli nepievieno, to katrs ēdājs pievieno pēc saviem ieskatiem.

Lasīt vairāk

Cepta menca zem kraukšķīgas garoziņas

Foto: Shutterstock

Tik viegli pagatavojams un gards zivju sacepums ar maizes un siera drupaču garoziņu. To var pasniegt gan ikdienā, gan svētku reizē.

Lasīt vairāk

Krāsnī ceptas butes ar dzērveņu čatniju

Foto: Publicitātes foto

Vienkārša cepta bute ir visgaršīgākā, to praktiski nav iespējams sabojāt (ja vienīgi pārcepot)!

Lasīt vairāk

Cepta āte ar persiku salsu

Foto: Shutterstock

Vasarīgās pusdienās pasniedz burvīgo āti, kurai gandrīz nav asaku, ar pikanto persiku salsu. Āti marinē apmēram 15 minūtes. Šādi sagatavotu zivi var cept gan pannā lielā eļļas daudzumā (pirms tam zivi noslaukot sausu), gan grilēt uz oglēm.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!