štovēti kāposti
Foto: Shutterstock
Štovēti kāposti vislabāk smeķē tieši gada aukstajos mēnešos, kad aiz loga gaudo salti vēji, bet iekšā mājīgi sprakšķ kamīns, ir silti un no virtuves vējo mājīga smarža. Kā zināms, gada nogalē ir gana daudz svētku, un kas gan tie par godiem, ja galdā netiks celts nacionālais lepnums – štovēti kāpostiņi.

Kā jau daudziem ēdieniem, arī štovētiem kāpostiem nav vienas īstās un pareizās receptes, kas garantētu izdošanos. Viena no svarīgākajām lietām, protams, ir paši kāposti – tos ieteicams izvēlēties stingrus un kraukšķīgus, bet skābuma pakāpe un kāpostu piedevas, protams, ir gaumes jautājums. Vieni uzskata, ka štovētiem kāpostiem vajadzētu izmantot tikai "plikus" kāpostus bez jebkādām piedevām, citiem, savukārt, garšo kāpostiņi, kam skābēšanas procesā pievienotas ķimenes, burkāni vai dzērvenes, bet vēl kāds uzkata, ka visgardākie štovētie kāposti izdodas, ja tiem pievieno arī kādu daļu svaigu kāpostu.

Arī par gaļas izvēli vienprātības nav. Štovētus kāpostus var gatavot gan no svaigas gaļas – šķiņķa, kājas, ribiņām vai cauraudzīša, – gan no kūpinātas. Kaut lielākoties kāpostu štovēšanai ierasts izmantot cūkgaļu, ir receptes, kur ieteikts izmēģināt arī citus gaļas veidus vai gatavot bez kripatiņas gaļas – sutinot ābolu, apelsīnu sulā vai pat baltvīnā un šampanietī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!