Izmanto ne tikai cukuru
Gatavojot piparkūku mīklu mājās, noteikti der pievērst uzmanību tam, kāds saldinātājs tiks izmantots mīklas pagatavošanai. Protams, mīklai der visparastākais baltais cukurs. Bet garšīgāku efektu panāksi, ja izmantosi tumši brūno cukuru. Viens no trikiem, kā panākt, lai piparkūkas būtu īpaši tumšas un kraukšķīgas – piejaukt mīklai nedaudz melasi. Proporcionāli aizvieto nelielu daudzumu nepieciešamā cukura ar melasi, un panāksi to, ka piparkūkas nav pārlieku saldas, bet saglabā kraukšķīgumu.
Atdzesē mīklu
Protams, kad mīkla pagatavota, uzreiz gribas to likt lietā, lai pagatavotu pilnu bļodu piparkūkām. Bet mīklai ir svarīgi, ka to pirms tam kārtīgi atdzesē. Mīklu ieliec ledusskapī vismaz uz pāris stundām vai vēl labāk – visu nakti. Tādā veidā sastāvdaļas labāk sasūksies un našķi būs garšīgāki. Ne velti dažas saimnieces savu piparkūku mīklu gatavo pat mēnesi pirms Ziemassvētkiem.
Ievēro distanci
Līdzīgi, kā darām ar cepumiem – arī starp izgrieztajām piparkūkām uz cepampannas vajag atstāt atstarpes. Pēc tam, kad piparkūkas ar formiņu palīdzību izspiestas vajadzīgajās formās, saliec tās uz pannas, bet starp tām ievēro apmēram centimetru lielu atstarpi. Tas nepieciešams, lai piparkūkas cepšanas laikā nesaliptu.
Necep pārāk karstā cepeškrāsnī
Tā kā piparkūku mīklas sastāvā liela daļa ir cukurs un saldinātāji, tie veicina to, ka piparkūkas cepšanas laikā ātrāk sadeg. Lielāks risks apdegt ir tām piparkūkām, kuru mīklā lielākoties ir brūnais cukurs, tāpēc jāievēro cepeškrāsns temperatūras mērenība. Ja mīklā pārsvarā ir baltais cukurs, to var cept arī 200°C, bet, ja izmanto brūno cukuru, tad izvēlies nedaudz zemāku temperatūru, kas nepārsniedz 190°C. Tādā veidā piparkūkas nesadegs, bet būs cietas, kraukšķīgas un vidū mīkstas.
Atdzesē, pirms zied virsū glazūru
Pēc tam, kad piparkūkas izceptas, nevajadzētu sasteigt to dekorēšanu ar cukura un olbaltuma glazūrām – uz siltām piparkūkām tās tikai izplūdīs. Tāpēc, pēc tam, kad glazēšanai paredzētās piparkūkas gatavas, izņem no krāsns un atdzesē. Uz jau atdzisušām piparkūkām glazūra neizplūdīs, būs vieglāk veidot zīmējumus un tā sacietēs ātrāk.
Vienkāršās medus piparkūkas
Smaržīga un garda mīkla piparkūkām, kuras pagatavošana neprasa daudz laika. Svarīgākais – mīklu pietiekami ilgi pirms cepšanas noturēt. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā bloga Lostinpattern.com autore Brigita Dambe.
Viegli pagatavojama piparkūku mīkla ar fantastiskiem garšas elementiem
Tieši tikko pagatavotu piparkūku smarža ir tā, kas ievieš mājās Ziemassvētku sajūtu. Dažādu smaržu un garšu salikumi, no kuriem sastāv mīkla, ir apbrīnojami. Lieliska un viegli pagatavojama piparkūku mīklas recepte, kas piemērota kā mazākajiem, tā lielākajiem ģimenes pārstāvjiem.
Vienkāršas piparkūkas ātrai cepšanai
Šīs nu ir tā piparkūku mīkla, kuras pagatavošana prasīs pavisam īsu laika sprīdi un nebūs pat jāatdzesē ledusskapī. Rezultātā sanāks garšīgi piparkūkcepumi, ko ātri apēst kopā ar karstu tējas krūzi vai karstvīnu.
Smaržīgās medus piparkūkas ar ķimenēm
Ķimenes pirmajā mirklī varētu šķist visai neparasta piedeva tādam klasiskam Ziemassvētku kraukšķim, kā piparkūkas. Tomēr garšu kombinācija nostrādā tik veiksmīgi, ka roka stiepsies pēc vēl vienas piparkūkas. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā bloga Lostinpattern.com autore Brigita Dambe.
Kraukšķīgās svētku piparkūkas
Gardas piparkūkas ar pipariņu, kuras noderēs gan likšanai uz kārā zoba, gan svētku eglītes dekorēšanai.
Cietās piparkūkas ar kanēli
Ziemssvētki klāt, jācep gardas piparkūkas ar kanēli!
Rairitas piparkūkas
Kraukšķīgas, trauslas un mutē kūstošas piparkūkas!
Rudzu miltu piparkūkas
Nedaudz citādākas piparkūkas, kuras gatavo no rudzu miltiem.
Mīkstās piparkūkas
Samērā vienkārša recepte mīkstajām piparkūkām.
Medus piparkūkas
Vienkārši pagatavojama medus piparkūku recepte.