marinara tomātu mērce itāliešu virtuve
Foto: Shutterstock
Klasiskā tomātu mērce, ko bagātīgi pasniedz ar pastas ēdieniem, cēlusies no Neapoles, Itālijas. Tomēr pats interesantākais, ka atsevišķi pašu marinara mērci pazīstam pateicoties Amerikas itāliešiem, kas to ieviesuši Itālijas tradicionālajā virtuvē. Šī mērce ir visai pateicīga, garšām bagātīga piedeva daudziem pastas ēdieniem, ko ir vērts pagatavot mājās pašiem.

Mērces izcelsme ir leģendām apvīta – viena no versijām ir tāda, ka mērce radusies Neapolē 16. gadsimtā pēc tam, kad jūrasbraucēji pārveduši tomātus kā "jaunās pasaules" dārzeni no ceļojumiem uz Amerikas kontinentu. Tomēr vēsturiski marinara mērces recepte pirmo reizi publicēta itāliešu šefpavāra Antonio Latini pavārgrāmatā 1692. gadā, vēsta "Foodtimeline".

Marinara mērci no citām tomātu mērcēm atšķir vien tas, kādas sastāvdaļas tiek izmantotas tās pagatavošanai. Pamata sastāvdaļas ir tomāti, ķiploki, sīpoli un baziliks, bet atkarībā no variācijām tiek pievienotas arī olīvas un kaperi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!