Foto: Shutterstock
Ja vien ir viss nepieciešamais aprīkojums un apņēmība galdā celt kraukšķīgus frī kartupelīšus, ikviens tos var pagatavot mājās. Tas nebūt nav sarežģīti, ja tiek sekots līdzi svarīgiem priekšnoteikumiem, lai frī kartupeļi mājas gaumē izdotos perfekti zeltaini un nepiedegtu.

Vispirms jāapbruņojas ar vajadzīgajiem piederumiem – dziļvāres katlu vai katlu, kas ir pietiekami liels un ar biezu dibenu, putu karoti, virtuves termometru, ko drīkst turēt eļļā, kā arī kādu rulli papīra dvieļu. No produktiem būs nepieciešami vārīšanai paredzēti kartupeļi (kāda šķirne, kurā ir mazāk cietes), fritēšanai paredzēta eļļa un garšvielas (sāls, pipari). Viens no drošākajiem garantiem, ka frī kartupeļi tiešām būs izdevušies kraukšķīgi, ir tos vārīt eļļā divreiz.

Kad viss ir sagatavots un pa rokai, uzsilda katliņā eļļu – eļļai jābūt 130°C karstai, jo tad kartupeļi nesadegs. Eļļu uzkarsē uz nelielas uguns un nekādā gadījumā neļauj tai burbuļot vai kūpēt – tā ir zīme, ka eļļa ir pārāk karsta. Eļļas temperatūru visērtāk ir izmērīt ar virtuves termometru.

Paralēli nomizotus kartupeļus sagriež ne pārāk resnos stienīšos, noskalo zem auksta ūdens un nosusina. Tas nepieciešams, lai kartupeļos nebūtu pārlieku daudz cietes, iesaka "BBC Good food". Tad kartupeļu salmiņus pa nelielām porcijām ievieto katlā ar eļļu un fritē 7–8 minūtes, lai tie diži nemainītu krāsu, bet kļūtu tikai nedaudz dzeltenāki. Ar putu karoti tad izņem kartupeļus un pārliek uz šķīvja, kas izklāts ar papīra dvieļiem. Kartupeļu stienīšiem ļauj atdzist turpat uz galda vai ledusskapī. Un tā, līdz visa ēšanai paredzētā partija ir nofritēta pirmo reizi.

Kamēr kartupeļi dziest, eļļu uzkarsē vēl karstāku – līdz 180°C. Jau vienreiz fritētos kartupeļus atkal gremdē karstajā eļļā un fritē pāris minūtes, līdz tie kļūst zeltaini brūni un pavisam kraukšķīgi. Ar putu karoti tos izņem no katla, pārliek uz papīra dvieļiem un ļauj notecēt eļļai. Un tā, līdz visi kartupeļi nofritēti otro reizi. Pēc tam, kad kartupeļi gatavi, tos apbārsta ar sāli un pipariem, un kārtīgi apmaisa.

Svarīgākais, kas jāatceras, gatavojot frī kartupeļus mājās – katliņu ar eļļu nevajag atstāt bez uzmanības. Ja katls pārkarst, to noņem karstajam plīts riņķim un ļauj atdzist.

Alus mīklā panēta zivs fileja ar kartupeļu salmiņiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Gaisīgā alus mīklā pagatavota mencas fileja ar kartupeļu salmiņiem jeb variācija ap britu slaveno ēdienu "fish and chips". Pasniedz kā uzkodu kopā ar mērcīti un salātiem vai citām piedevām.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas burgers ar bietēm un saldā kartupeļa daiviņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kurš gan spēj atteikties no burgera? Ja burgers tiek gatavots mājās, tas noteikti ir veselīgāks par ātro ēstuvju piedāvājumiem, turklāt tad var eksperimentēt ar dažādām sastāvdaļām. Šajā gadījumā frī kartupeļi tiek gatavoti no saldā kartupeļa, savukārt burgeram ir pievienotas bietes, kas šo ēdienu padara ne tikai neparastāku, bet arī vērtīgāku.

Lasīt vairāk

Kartupeļi 'frī'

Foto: Shutterstock

Visu iecienītie, gardie un kraukšīgie kartupeļi "frī".

Lasīt vairāk

Jogurta gvakamole un biešu tzatziki mērce ar kartupeļu salmiņiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Divas gardas mērces, kas piestāvēs ceptiem kartupeļiem un citām kraukšķīgām uzkodām – gvakamole, kas pagatavota no avokado un grieķu jogurta, un "tzatziki", kam pievienotas bietes.

Lasīt vairāk

Cepti kāļu salmiņi ar sinepju mērci

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Karsta un smaržīga uzkoda no latviešu virtuvei tik tuvā kāļa. Šoreiz kālis pagatavots gluži kā frī kartupelīši, klāt pasniedzot pikantu sinepju mērcīti, kam pievienoti arī mārrutki.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!