Foto: Shutterstock
Ir klasiski Ziemassvētku deserti un ir tādi, kuru receptes ir tik ļoti iecienītas, ka tos pasniedzam kā dzimšanas dienā vasarā, tā svētkos decembrī. Taču, lai iekļautos svētku tematikā arī garšas ziņā, ar dažām piedevām, garšvielām un trikiem vari likt siera kūkai, rupjmaizes kārtojumam vai bubertam garšot pēc omulīga svētku vakara. Kā to panākt?

Visvienkāršāk svētku deserta garšu izvēlētajam saldajam ēdienam var piešķirt ar garšvielu palīdzību. Šajā gadījumā nekaitēs, ja kūkas mīklai, putukrējumam, garnējumam vai kādam citam receptes komponentam pievienosi kādu šķipsnu kanēļa, sarīvēta muskatrieksta, maltu krustnagliņu vai anīsa, izteiksmīgā koriandra vai visu kopā – piparkūku garšvielu maisījumā (vai ķīniešu piecu garšvielu). Tas liks kēksam, biskvītkūkas krēmam, medus kūkas mitrajām kārtām vai siera kūkai uzreiz garšot un smaržot pēc svētkiem.

Ja saldā ēdiena recepte pieprasa vasarīgo un atspirdzinošo citronu, aizvieto to ar kādu Ziemassvētku sezonai atbilstošu citrusaugli. Piemēram, sarīvētu apelsīna vai mandarīna miziņu. Garša, protams, būs mazliet citādāka, bet rezultāts noteikti būs tā vērts. Mandarīnu sulu var pieliet krēmsieram, ko paredzēt smērēt kūkā vai izmantot kādā citā desertā, tāpat arī apelsīnu miziņas noderēs garnēšanai. Vaniļas esences vai ekstrakta vietā vari izmantot mandeļu esenci, kas ir sastāvdaļa daudzām svētku kūkām un cepumiem.

Svētku paciņām un galdam paredzētos cepumus vari papildināt ar sarīvētu ingveru vai maltu ingvera garšvielu, kā arī kanēli. Tas jebkurai cepumu mīklas receptei liks garšot pēc Ziemassvētkiem. Tāpat cepumus, ja necep piparkūkas, vari izdaiļot ar glazūru. Bet, ja cepumi paredzēti siera kūkas pamatnei, piejauc tiem klāt sasmalcinātas piparkūkas – šādā veidā siera kūka uzreiz kļūs par Ziemassvētku kūku. Tāpat dažādos kārtojumos, kuros nepieciešami cepumi kraukšķīgumam, izmanto šajā laikā piparkūkas vai garnē ar tām jebkuru kūku.

Taču kēksus, siltās tartes, kārtojumus un krēmus, kuru sastāvā ir žāvētie augļi un ogas, ko paredzēts gatavot Ziemassvētkos, var papildināt ar šī laika galveno dzērienu – karstvīnu. Ja karstvīnā izmērcēsi augļus, tie kļūs īpaši "reibinoši", bet pašu saldo ēdienu padarīs sildošu. Ēdājiem garšos, bet vaigi patīkami sārtosies.

Žāvētu augļu, bumbieru un sarkanvīna tarte svētkiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Bagātīga žāvētu augļu, saldētu ogu un bumbieru karstvīna tarte svētku galdam. To var pasniegt uzreiz, pildījumu necepot, vai uzsildīt pirms piedāvāšanas viesiem.

Lasīt vairāk

Gardie 'biscotti' cepumiņi ar mandelēm

Foto: Shutterstock

Biskoti cepumiņus latviski varētu saukt par saldajiem sausiņiem, jo vārds "biscotti" nozīmē "divas reizes cepts". Itālijā šos cepumus ierasts gatavot svētku reizēs, pievienojot mīklai dažādus gardumus – riekstus, sukādes, rozīnes un šokolādi. "Biscotti" parasti ēd, pamērcējot kafijā vai tējā. Šos gardumus izcept ir ļoti vienkārši,turklāt tie lieliski glabājas ilgāku laiku.

Lasīt vairāk

Saldais našķis – medus un pistāciju nuga

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Cukura, medus un riekstu saldais našķis jeb nuga (nougat) – šoreiz ar pistācijām un mandelēm. Pagatavo, lai našķotos tāpat vai ievīstītu svētku paciņās dāvanām.

Lasīt vairāk

Apaļā Ziemassvētku kūka ar šokolādes virskārtu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ziemassvētku šokolādes kūka – īstens svētku galda šedevrs. Tās pagatavošana gan prasīs pacietību, bet gardais rezultāts noteikti būs tā vērts. Vari ietaupīt laiku un dekorēšanai izvēlēties jau gatavus konditorejas šokolādes rotājumus.

Lasīt vairāk

Bagātīgais kēkss

Foto: Shutterstock

Katras dienas kārumam vai svētku galdam pagatavots bagātīgs kēkss. Sastāvdaļas izvēlies pats – derēs gan visdažādākie žāvētie augļi, gan rieksti.

Lasīt vairāk

Mafini ar žāvētām dzērvenēm un kanēli

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ideālais kārums pie tējas vai kafijas tases – mīksti mafini ar žāvētām dzērvenēm un aromātisko kanēli.

Lasīt vairāk

Rulete ar krēmsiera pildījumu un glazūru jeb 'Ziemassvētku pagale'

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Saldās ruletes jeb "Ziemassvētku pagales" (Yule log) jo īpaši iecienītas franču, nīderlandiešu, beļģu un citu Eiropas valstu nacionālajās virtuvēs. Šoreiz mazliet citādāks variants bez šokolādes, bet ar krēmsieru un piparkūku garšu.

Lasīt vairāk

Apgāztā citronu un dzērveņu siera kūka bez cepšanas

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Neceptā siera kūka mazliet citādākā izpildījumā – to gatavo, kā ierasts, tikai pēc pagatavošanas pasniedz apgāztu. Kūkas pamatā ir maskarpones un citronu masa, kas papildināta ar dzērveņu un aveņu mērci.

Lasīt vairāk

Maigā citrusaugļu un zefīru kūka

Foto: Shutterstock

Salds un reizē skābs, krēmīga pildījuma pavadībā. Izcils deserts, kas neprasīs daudz laika gatavošanā un sajūsminās zefīru cienītājus. Liec lietā mandarīnus, apelsīnus, greipfrūtus, kivi, pomelo vai citus skābos augļus, kas ideāli kontrastēs ar saldumu.

Lasīt vairāk

Ātrais piparkūku un mandarīnu deserts

Foto: Foto: Z.Bitmane

Šķiet, ka svētku dienās visi esam no sirds saēdušies piparkūkas, un tās pašrocīgi pagatavotas tik daudz, ka joprojām atrodas teju katrā mājā. Lai izvairītos no piparkūku noputēšanas trauciņos, piedāvājam pagatavot pavisam vienkāršu un gardu desertu, kur izmantojamas ne tikai piparkūkas, bet arī mandarīni, kas arī šajā laikā, šķiet, atrodami katrā mājā.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!