Tādēļ svētku gaidās nolēmām savus uzticamos lasītājus un sekotājus iepriecināt ar radošu eksperimentu, mēģinot pēc labākās sirdsapziņas noskaidrot, kādā veidā gatavotas kotletes ir vidusmēra ēdāja garšas kārpiņām vistīkamākās. Pasteidzoties notikumiem pa priekšu, gribam pačukstēt, ka eksperimenta rezultāti mūs pārsteidza. Lasi tālāk un noskaidro, kā tad mums gāja.
Kotlešu eksperimenta sagatavošanās posms
Eksperimenta veikšanai izvēlējāmies visai klasisku, bet "Tasty" gaumē nedaudz papildinātu kotlešu recepti:
- 1 kg liellopa–cūkas maltās gaļas;
- 1 neliels burkāns;
- 1 neliels sīpols;
- 4 ķiploka daiviņas;
- 2 šķipsnas sāls;
- 1 šķipsna sodas
- 2 šķipsnas maltu melno piparu
- 2 ĒK skābā krējuma;
- 1 tostermaizes šķēle;
- 2 ĒK kefīra tostermaizes mērcēšanai;
- 1 sauja griķu miltu panēšanai;
- 1 sauja smalcinātu linsēklu panēšanai
- eļļa cepšanai;
- cepamā papīra loksne;
- cepammaiss.
Gaļu likām bļodā, uz smalkās rīves pierīvējām nomizotas ķiploka daivas, sīpolu, burkānu, pievienojām sāli, piparus, sodu, kefīrā izmērcētu maizi, krējumu un visu samaisījām, līdz ieguvām vijīgu un viendabīgu masu.
Atsevišķā bļodiņā sajaucām miltus un linsēklas.
Kotlešu eksperimenta gaita
Uzkarsējām cepeškrāsni līdz 230 grādiem grila režīmā. Pusi cepešpannas izklājām ar cepamo papīru, sagatavojām cepammaisu un tā stiprinājumu.
No iegūtās gaļas masas izveidojām kotletes un apviļājām panējumā. Astoņas kotletes ievietojām cepammaisā, astoņas likām uz cepamā papīra, bet atlikušās četras atstājām cepšanai pannā.
Cepešpannā izkārtotās kotletes cepām krāsnī aptuveni 18–20 minūtes, līdz tās kļuva zeltainas.
Pannā uzkarsējām eļļu, aptuveni minūti apcepām kotletes uz lielas liesmas, tad samazinājām liesmu un turpinājām cept 4 minūtes, tad palielinājām liesmu. Uzmanīgi, lai izvairītos no sulas iztecēšanas, apgriezām kotletes, apcepām minūti, samazinājām liesmu līdz minimumam un turpinājām cept vēl 5 minūtes, līdz kotletes ieguva zeltainu garoziņu.
Kotlešu eksperimenta rezultāti
Vizuālā novērtējuma rezultāti
Vizuāli vispievilcīgākās un sulīgākās izskatījās pannā ceptās kotletes – tās bija zaudējušas vismazāk masas, bija lielas un pievilcīgi zeltainas.
Otro vietu izcīnīja uz cepamā papīra loksnes ceptās kotletes. Tās bija skaisti brūnas, ar izteikti apceptām sēkliņām, bet kotlešu salīdzinoši (ar panna ceptajām) mazais izmērs lika domāt, ka tās varētu būt visai sausas.
Trešo vietu ieņēma cepammaisā gatavotās kotletes, kas bija mazākas par pannā ceptajām, bet lielākas par uz cepamā papīra loksnes gatavotajām. Arī šīm kotletēm bija brūngana garoziņa, kaut ne tik izteikta.
Kotlešu garšās vērtējuma rezultāti
Četri no sešiem degustācijas dalībniekiem par savām garšas kārpiņām tīkamākajām atzina uz cepamā papīra ceptās kotletes, novērtējot, ka tām ir patīkama, kraukšķīga garoziņa un laba konsistence – stingra, gaļīga, bet ne pārāk taukaina. Vizuālā vērtējuma rezultātā izteiktās bažas, ka šādi gatavotas kotletes varētu būt sausas, laimīgā kārtā nepiepildījās,
Otro vietu ar nelielu pārsvaru (viena balss, kas atzina šīs kotletes par vislabākajām, un 4 balsis, kas tās ierindoja otrajā vietā), izcīnīja klasiskās, pannā ceptās kotletes. Tām, kā jau teicām, bija vispievilcīgākās vizuālās īpašības, bet pēc degustatoru domām, trūka garoziņas kraukšķīguma.
Godpilno trešo vietu ieņēma cepammaisā ceptās kotletes, kas, kaut gan pēc ēdāju domām, bija visai sulīgas, gardas un vizuāli glītas, cepammaisā nebija jāgatavo ar panējumu, jo tas pārvērtās nevis kraukšķīgā garoziņā, bet nedaudz ķēpīgā miltu "mētelītī".
Lasi tālāk, lai uzzinātu, kādi tad ir mūsu secinājumi pēc kotlešu eksperimenta.
Kotlešu eksperimenta secinājumi
Katram kotlešu gatavošanas veidam ir savas priekšrocības un savs cienītāju loks.
Uz cepamā papīra gatavotas kotletes iegūst kraukšķīgāku garoziņu nekā uz pannas gatavotās, turklāt šāds gatavošanas veids ļauj ieekonomēt laiku un ne tikai: kamēr kotletes cepas, vari paveikt citus darbus, un kalorijas, jo nav nepieciešams izmantot eļļu, kā cepot kotletes uz pannas.
Jānovērtē arī fakts, ka šāds gatavošanas veids aiztaupa taukiem nosprakšķinātās virtuves sienas un plīts virsmas tīrīšanu, Lietas, ko der atcerēties, izmantojot šo kotlešu gatavošanas veidu – nevajadzētu izvēlēties pārāk liesu gaļu, jo tad tās sanāks sausas, bet cepšanas beigu posmā jāuzmana, lai kotlešu garoziņa nepiedeg.
Pedantiem un steidzīgajiem īsti piemērots kotlešu gatavošanas veids ir cepešmaiss. Arī šāda gatavošana ļauj ietaupīt laiku, turklāt nebūs jāmazgā ne plīts, ne cepeškrāsns, ne cepešpanna, bet maisā satecējušo sulu varēsi izmantot gardas mērces pagatavošanai.
Gatavojot kotletes cepešmaisā, miltu panējums gan nebūs īsti piemērots, jo tas veidos ķēpīgu "mētelīti", bet, iespējams, ka situāciju varētu uzlabot cepšanas temperatūras paaugstināšana vai cita panējuma izvēle (piemēram, sasmalcinātas, nesaldinātās brokastu kukurūzas pārslas) vai arī cepešmaisa uzmanīga pārgriešana pāris minūtes pirms gatavošanas beigām.
Kaut arī klasiskās, pannā gatavotās kotletes, protams, ir pievilcīgas un kārdinošas, tomēr lielākais to mīnuss, diemžēl, ir cepšana eļļā, kas mūsdienās, kad veselīgs dzīvesveids un kaloriju skaitīšana ir īpaši aktuāla, nebūt nav labākā izvēle. Arī taukiem nosprakšķinātās plīts virsmas tīrīšana nav tā patīkamākā nodarbe, tādēļ, iespējams, ir īstais laiks mainīt savus ieradumus, jo, kā pierāda šis eksperiments, ne vienmēr tas, kas acij tīkamāks un pierastāks, ir arī garšīgāks.
Lai tev garšīgi svētki!