Pirmā lieta, kas jāņem vērā, gatavojot biezpiena plācenīšus – piemērota biezpiena izvēle. Lai plācenīšu masa sajauktos vienmērīgi, izvēlies ne pārāk liesu un svaigu biezpienu. Ja biezpiens ir viendabīgs, to pirms pārējo sastāvdaļu pievienošanas sairdina ar dakšiņu vai samaļ gaļas mašīnā. Tas arī nodrošinās to, ka plācenīšu vidus izcepsies vienmērīgi.
Nākamā lieta, kas jāievēro – plācenīšu mīklai jābūt biezai. Ir atšķirība starp biezpiena pankūkām un plāceņiem – pankūkas uz karstās pannas izplūdīs, bet plācenīši saglabās formu. Lai mīkla būtu patiesi bieza, jārēķinās, ka nāksies izmantot pietiekami daudz miltu un olas. Uz kilogramu biezpiena, atkarībā no tā veida, vajadzēs pat 8–12 ēdamkarotes miltu. Turklāt ar vienu olu nepietiks – vajadzēs vismaz trīs.
Kas attiecas uz plācenīšu garšu – tos var gatavot gan saldus, gan sāļus. Jārēķinās tikai ar to, ka milti mīklai nedaudz "atņem" izteiksmīgo garšu. Tāpēc, ja pēc izcepšanas vēlies just, ka plācenīši tiešām ir saldi vai sāļi, pievieno nedaudz vairāk cukura vai sāls nekā ierasts.
Kad mīkla no visām receptē nepieciešamajām sastāvdaļām sajaukta, pārliecinies, ka tā ir patiešām bieza. Tai vajadzētu būt tādai, lai ar rokām viegli varētu veidot plāceņus delnas lielumā. Turklāt izveidotajiem plāceņiem nevajadzētu būt lipīgiem. Gludus plācenīšus izveidot vislabāk izdosies, ja ik pa laikam saslapināsi plaukstas aukstā ūdenī.
Lai nodrošinātu to, ka plācenīšu garoziņa būs zeltaina un kraukšķīga, plāceņus pirms likšanas uz pannas apviļā miltos vai mannā, kas sabērta uz šķīvīša. Cepot pārliecinies, lai taukvielas pannā būtu labi uzkarsētas, taču plīts liesmai nevajadzētu būt pārlieku lielai, citādi plācenīši no ārpuses ātri apdegs, bet vidū vēl nebūs gatavi.
Lai labi garšo!
Ātrie biezpiena plācenīši jeb 'sirņiki'
Ātri pagatavojami biezpiena plācenīši jeb "sirņiki", ko vislabāk baudīt ar karoti skāba krējuma. Izmantojot tikai pāris katrā virtuvē atrodamas sastāvdaļas, drīz vien varēsi baudīt gardum gardas vakariņas.
Biezpiena plācenīši mannas panējumā
Biezpiena plācenīši nedaudz kraukšķīgākā variācijā – ar mannas panējumu, kas tos padara stingrākus un arī kārdinošākus pat tad, ja paspējuši atdzist.
Biezpiena un zemesriekstu sviesta plācenīši
Biezpiena plācenīši paši par sevi ir ļoti gardi, bet, ja tiem pievienots mazliet zemesriekstu sviests, garša būs vēl lieliskāka. No dotā produktu daudzuma sanāks 12 brangi plāceņi.
Biezpiena plācenīši ar citrona miziņu
Biezpiena plācenīši - gardi tāpat, vēl gardāki ar krējumu, ievārījumu vai saldo mērcīti.
Biezpiena plācenīši ar mannu
Vienkārša biezpiena plācenīšu recepte.
Biezpiena plācenīši
Nesteidzīgu brīvdienu rītu brokastu klasika - biezpiena plācenīši!
Biezpiena plācenīši jeb 'sirņiki' kaloriju skaitītājiem
Vienkārši pagatavojamu lieso biezpiena plācenīšu recepti ar jau aprēķinātu uzturvērtību iesaka "Instagram" konta "Tievesanaonline.lv" saimniece, fitnesa trenere Vendija Karalkina.
Biezpiena plācenīši, kas izdodas vienmēr
"Pēc šīs receptes gatavotie biezpiena plācenīši izdosies vienmēr un mīkla nebūs ķepīga. Knifs ir tāds, ka biezpienu iemīca mīklā gatavošanas beigās," tā pārbaudītu recepti iesaka mūsu lasītāja Laila Rudzone.
Kartupeļu-biezpiena plācenīši no pavārgrāmatas 'Latviešu ēdieni'
Lieliska ideja, kā izmantot no iepriekšējās maltītes pāri palikušos kartupeļus vai kartupeļu biezputru. Pārbaudītu recepti iesaka "Instagram" konta "Čība gatavo" autore Sanda Seļezņova.
Sirņiki
Sirņiki ir visgardākie, ja tos pasniedz ar skābo krējumu. Saldummīļi var pievienot cukuru, bet kreptīgu ēdienu cienītāji – šķipsnu sāls un rīvētu ķiploka daiviņu vai kapātus lociņus.
Biezpiena un krēmsiera plācenīši ar rīvētu citrona miziņu
"Ēdu biezpien’ plācenīti, un ir smaidīgi man rīti!" skandējot jestru pantiņu, pārbaudītu recepti iesaka vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere.
Biezpiena plācenīši ar zemeņu mērci šefpavāra Ingmara Ladiga gaumē
Biezpiena plācenīšiem ir neskaitāmi daudz recepšu variāciju, jo katram cepējam ir savi pārbaudīti knifiņi. Šoreiz savējos atklāj šefpavārs Ingmars Ladigs sadarbībā ar atpūtas kompleksu "Rožmalas".
Biezpiena plācenīši no pavārgrāmatas 'Latviešu ēdieni'
"Tieši šādi pagatavoti biezpiena plācenīši ir manas bērnības atmiņu garša un smarža. Pēc šīs grāmatiņas arī pati, maza būdama, esmu bieži palīdzējusi babiņai (tā es saucu savu vecmāmiņu) pagatavot ko gardu. Šī 1987. gadā izdotā pavārgrāmata man ir ļoti mīļa, jo, cik atceros sevi, tik atceros šo recepšu krājumu. Gan jau, ka katram ir kāda lieta, kas ceļo kopā pa dzīves ceļu, vai ne?!" pārbaudītu recepti iesaka "Instagram" konta "Čība gatavo" autore Sanda Seļezņova.
Biezpiena plācenīši ar aveņu pildījumu kaloriju skaitītājiem
"Man kopš bērnības ļoti garšo biezpiena plācenīši. Un, ja vēl tajos "slēpjas" svaigas avenes... Tas ir tik garšīgi! Lielisks iesākums dienai vai gards launags," tā recepti kaloriju skaitītājiem piesaka veselīga uztura un dzīvesveida bloga "Ēdunsporto" autore, fitnesa trenere Ineta Rijniece.
Fiksie biezpiena plācenīši, cepti cepeškrāsnī
Cepeškrāsnī cepti biezpiena plācenīši, ko var ēst arī kā cepumiņus vai uzsildīt, pārlietus ar krējumu un sviestu. Recepti iesaka Sarmīte Znotiņa.
Biezpiena un rozīņu plācenīši
Biezpiena plācenīši ar rozīnēm - brokastīm vai launagam.