marinēts ingvers gari japāņu virtuve
Foto: Shutterstock
Āzijas virtuves kulta ēdiens suši jau labu laiku ir iekarojis arī latviešu ēdāju simpātijas – reti kurš vairs nav baudījis suši gabaliņus, kas pasniegti uz skaista šķīvīša ar sojas mērci, aso vasabi pastu un porciju marinētu rozā ingvera šķēlīšu, kas pirmajā mirklī atgādina kāpostus. Marinēto ingveru paši japāņi dēvē par "gari" – rozā ingvera gabaliņi ir viena no svarīgākajām suši maltītes piedevām. Taču "gari" var atrast arī pielietojumu citās maltītēs un pat paša rokām iemarinēt mājās. Kā to paveikt?

Uzreiz gan varam nomierināt, ka šis process nebūt nav sarežģītāks par gurķu šķēlīšu marinēšanu – atliek vien sagatavot sterilizētu burciņu, sastāvdaļas marinādei, ingveru un ķerties pie konservēšanas. Turklāt, lai panāktu īpašo rozā toni, ingvers pat nav jāapstrādā – izrādās, rozā krāsu tas iegūst karsēšanas laikā, jo ingverā ir rozā pigments, norāda "Thekitchn" kulinārie speciālisti. Tātad, rozā toni no ingvera izvilina karstā marināde, kas tā šķēlītēm tiek uzlieta.

Pamata sastāvdaļu – ingveru – jāizvēlas pēc iespējas svaigāku un "jaunāku". Salīdzinoši nesen novāktas ingvera saknes ir ar plānāku miziņu, ko ir daudz vieglāk nomizot. Bet pašu mīkstumu var vieglāk sagriezt plānās šķēlītēs. Protams, marinēšanai var izmantot arī jau nobriedušas ingvera saknes, taču tad pēc iemarinēšanas ingvera gabaliņi nebūs tik rozā, kā jaunākajām ingvera saknēm. Ingveru pirms marinēšanas rūpīgi nomizo ar karoti (tas ir vispateicīgākais rīks) un sagriež plānās jo plānās šķēlītēs ar mandolīnas palīdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!