vistas fileja ēdiens gatavot gaļa
Foto: Shutterstock
Tiem, kuru apņemšanās jaunajā gadā ir uzlabot fizisko formu vai uzvarēt cīņā ar liekajiem kilogramiem, noteikti nāksies sadraudzēties ar lieso un olbaltumvielām bagāto vistas gaļu, jo īpaši ar tvaicētu vai vārītu vistas fileju. Daudzi nepamatoti uzskata vārītu fileju par sausu un nebaudāmu, bet mēs vēlamies lauzt šo mītu, pierādot, kā šo vērtīgo gaļas gabalu var izvārīt tā, lai tas būtu nepārspējami sulīgs un gards.

Portāls "Afamilyfest" iesaka, ka, lai pagatavotu maltīti divām personām, tev būs nepieciešamas divas vidēji lielas vistas filejas, katliņš ar cieši piegulošu vāku un aptuveni pusstunda laika.

Katliņā lej aptuveni litru ūdens, pievieno šķipsnu sāls, šķipsnu sodas, pustējkaroti cukura, pāris smaržīgos piparus, divas nemizotas ķiploka daiviņas un dažas lauru lapas. Ja vēlies, vari pievienot arī buntīti zaļumu, zariņu rozmarīna, koriandra graudiņus, gabaliņu ingvera, šķipsnu ķimeņu, pāris citrona šķēles vai citas savas iecienītās garšvielas un garšaugus.

Kad ūdens sāk vārīties, liec katliņā abas vistas filejas un nogaidi, līdz ūdens atkal sāk vārīties un burbuļot. Tad uzliec katliņam vāku, uz mazas liesmas vāri gaļu 5 minūtes, tad nogriez uguni un vienkārši nogaidi aptuveni 20–25 minūtes (ja tev nav jāsteidzas, vari nogaidīt, līdz vista atdziest līdz istabas temperatūrai, jo tā kļūs arvien sulīgāka), šo laiku izmantojot kraukšķīgu un veselīgu salātu pagatavošanai, ko atradīsi šajā "Tasty" izlasē.

Tad vari pasniegt nepārspējami sulīgās vistas filejas kā pamatēdienu ar kādu atsvaidzinošu mērci vai izmanto vistas gaļu kā sastāvdaļu citu ēdienu, piemēram, gardo Cēzara salātu pagatavošanai, sekojot šajā rakstā sniegtajiem padomiem.

Vistas buljonu, kas palicis pāri pēc filejas vārīšanas, izkās un sasaldē vai izmanto mērces, sautējuma vai zupas pagatavošanai.

Lai labi garšo!


Makaronu salāti ar vistu un tomātiem

Foto: Privātais arhīvs

"Šie salāti ir vienkārši un ātri pagatavojami, un visas to sastāvdaļas ir viegli pieejamas," par savu recepti raksta Aija. Tā piedalās "Tasty" un "Dobeles dzirnavnieka" makaronu salātu recepšu konkursā.

Lasīt vairāk

Makaronu salāti ar vistu un dārzeņiem ķīniešu gaumē

Foto: DELFI

"Šie kraukšķīgie un krāsainie salāti ar dārzeņiem un vistas gaļu būs īsts atklājums austrumniecisku garšu cienītājiem. Ierasts, ka ķīniešu ēdienos parasti tiek izmantotas nūdeles, bet kādēļ gan neaizstāt tās ar makaroniem? Tas ir ne vien lētāks, bet arī ēšanai daudz parocīgāks produkts," raksta receptes autore Nikola. Tā piedalās makaronu salātu recepšu konkursā.

Lasīt vairāk

Polārmaize ar grilētu vistas fileju un gvakamoli

Foto: Publicitātes foto

Šī polārmaize ir kas vairāk par vienkāršu sviestmaizi. Bagātīgi izmantotās sastāvdaļas maizes šķēles papildina tik sātīgi, ka dažam tas var būt pat pamatēdiena vietā.

Lasīt vairāk

Gardie franču salāti ar vistu

Foto: Publicitātes foto

Pareizi piemeklēta mērce vai neparasta piedeva ierastam ēdienam var pārvērst garlaicīgu maltīti par izsmalcinātu gastronomisku baudījumu, uzsver ''Double Coffee'' šefpavārs Jānis Riekstiņš, daloties ar franču salātu recepti, kur atklāj arī vistas filejas pagatavošanas knifiņus.

Lasīt vairāk

Vārītas vistas–makaronu salāti ar sēnēm

Foto: Shutterstock

Krāsaina recepte, ko pievienot ģimenes iecienītāko ēdienu sarakstam. Jo vārīta vista un makaroni garšo gandrīz visiem.

Lasīt vairāk

Romiešu salāti ar rīsu nūdelēm un vistas gaļu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ideālie pusdienu salāti, kurus pagatavot ņemšanai līdzi uz darbu vai ātrai maltītei. Pats patīkamākais – tajos var izmantot iepriekšējā vakarā pagatavoto vistas fileju, ceptu vai vārītu. Bet pievienotie dārzeņi, sezama sēkliņas un piparmētru lapiņas patīkami atsvaidzinās maltīti.

Lasīt vairāk

Siltie lapu salāti ar vistas krūtiņu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vienkārši, garšīgi un veselīgi siltie lapu salāti ar sulīgiem vistas krūtiņas gabaliņiem. Patīkamu garšu gaļai piešķirs krēmsiers, kas paslēpts zem vistas krūtiņu ādas.

Lasīt vairāk

Sviestmaize ar vistas fileju un dzērveņu mērci

Foto: Shutterstock

Garda, sulīga sviestmaize brokastīm vai paņemšanai līdzi uz darbu pārtraukuma brīdim. Sviestmaizei izmanto jau gatavu ceptu vistas fileju vai sagriez jēlo fileju slaidās strēmelēs un apcep pannā. Tas aizņems tikai piecas minūtes.

Lasīt vairāk

Kuskusa salāti ar vistu Karību gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Īsts garšu sprādziens, kurā saldais mijas ar sāļo un augļi ar "nopietno" ēdienu. Graudaino kuskusu papildinās nedaudz pikanta vista, taču to visu vēl vairāk atsvaidzinās mango, granātābols un garda apelsīnu sulas mērce.

Lasīt vairāk

Tvaicēta vistas krūtiņa ar sparģeļiem, pavasara spinātiem un kaņepju eļļu

Foto: Publicitātes attēli

Vienkāršās, viegli pavasarīgās vakariņās var sagatavot tvaicētu vistas krūtiņu ar sparģeļiem un zaļumiem. Īpašu noti piešķirs kaņepju mērce. Recepti piedāvā veikala-kafejnīcas "Sirmais & Dreibants" šefpavārs Ēriks Dreibants.

Lasīt vairāk

Pasta ar vārītu vistu un citronu

Foto: Vida Press

Pasta ar citrusaugļa svaigumu un vistu – kas gan var būt vēl labāks, ko pagatavot vakariņām?

Lasīt vairāk

Gardais vistas giross ar gurķu-ķiploku mērci

Foto: Vida Press

Lieliska vistas girosa recepte, kas noderēs gan pusdienām gan vakariņām, gan, iesaiņota folijā, līdzņemšanai uz darbu vai izbraukumā pie dabas. Īpaši ātri varēsi to pagatavot, ja no vakariņām būs palicis pāri kāds cepeša gabaliņš vai vistas fileja.

Lasīt vairāk

Sātīgā pankūka ar vistas fileju un lociņiem

Foto: Vida Press

Nedaudz neparasta un sātīga gaļas pankūka, kurai zaļie lociņi piešķir pavasarīgu svaigumu. Ja vēlies, cep vairākas nelielas pankūciņas un pasniedz tās ar mērci un zaļajiem salātiem.

Lasīt vairāk

Cēzara salāti ar vistas fileju

Vienkārši un ātri pagatavojami Cēzara salāti ar vistas fileju.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!