kivi augļi vitamīni
Foto: Shutterstock
Zaļie un skābeni saldie augļi ar pūkaino kažociņu – kivi – pie mums veikalu plauktos atrodami no vēla rudens (novembra beigas) līdz pat martam. Tā kā janvāris ir laiks, kad sezona ir teju pašā plaukumā, vērts kivi iekļaut ikdienas ēdienkartē biežāk. Taču, pirms stiept roku veikala plaukta virzienā, vērts atkārtot vērtīgās zināšanas par to, kā tad iegādāties vislabākos kivi augļus.

Kivi izcelsmes valsts ir Ķīna, taču starp lielaudzētājiem ir arī tādas valstis kā Itālija, Jaunzēlande, Čīle un Grieķija. Tāpēc, ja veikalā redzi kivi no šīm valstīm, zini, ka augļi būs ieguvuši pietiekami lielu saules devu un būs gardi. Ja vēlies uzzināt vairāk, kā aug kivi, palūko ''Tavs Dārzs'' veidoto rakstu.

Kivi augļos ir daudz C, K, E un B grupas vitamīnu, kas nāk par labu organismam. Turklāt kivi uzlabo gremošanas sistēmas darbību, stiprina imunitāti, palīdz asinsspiediena normalizēšanā un ir piemēroti tiem, kas cieš no diabēta vai cenšas samazināt svaru ar veselīga uztura palīdzību, norāda "Care2".

Iegādājoties kivi veikalā, lielākoties jāņem vērā to vizuālais izskats. Miziņai ir jābūt pietiekami pūkainai un ne pārāk gludai. Pataustot ar pirkstiem un augli saspiežot, tam ir jābūt viegli mīkstam, bet ne pārāk stingram. Izvairies no augļiem, kas ir manāmi bojāti un sulojas. Kivi mīkstumam ir jābūt izteiksmīgi zaļam, ja tie ir zaļās šķirnes kivi, vai viegli dzeltenam, ja tie ir dzeltenās šķirnes kivi, norāda "Food52".

Pēc iegādāšanās, ja kivi grasies apēst pāris dienu laikā, tos droši var glabāt istabas temperatūrā kādā augļu traukā. Taču, ja zini, ka kivi neapēdīsi tik ātri, ievieto tos ledusskapī dārzeņu nodalījumā vienus pašus. Aukstums aizkavēs augļu pārlieku ātro nogatavošanos. Bet, ja tieši pretēji – vēlies, lai kivi līdz nākamajai dienai kļūtu mīkstāki, ievieto augļus papīra maisiņā kopā ar kādu ābolu. Tādā veidā augļu nogatavošanās process tiks paātrināts.

Kad esi gatavs kivi ēst, tos vai nu pārgriez uz pusēm un ar karoti izgreb, vai nomizo. Lūk padoms, kā kivi nomizot veikli un bez liekām sāpēm.

Vistu akniņu salāti ar rukolu un kivi

Foto: Shutterstock

Ļoti ātri pagatavojami salāti gan ikdienai, gan svētku galdam. Maigās vistu akniņas lieliski papildina kivi skābums un pikantā rukola.

Lasīt vairāk

Video: Veselīgais smūtijs 'Green frog'

Smūtija recepte, kas noderēs organisma spēcināšanai. "Nāk ziema, jākrāj vitamīni!" raksta "Fotofabrika.lv", piedāvājot veselīgā kokteiļa noslēpumus arī "Tasty" lasītājiem.

Lasīt vairāk

Zaļais pavasara vitamīnu kokteilis

Foto: DELFI

Vai ir vēl kāds labāks veids, kā apēst tikko izaugušās, zaļās dabas veltes? Smūtijs, šķiet, ir tā labākā izvēle, kā vienā piegājienā apēst veselu sauju zaļumu, kas tik ļoti vajadzīgi organisma stiprināšanai. Steidz izmantot dārzā pieejamos zaļumus, sākot no nātrēm, beidzot ar gārsas lapiņām, kas arī, starp citu, ir ļoti veselīgas, bet garšas dažādībai noderēs arī piparmētru lapiņas.

Lasīt vairāk

Buka šašliks kivi marinādē

Foto: Shutterstock

Tuvojoties garšīgākajam pavasara piedzīvojumam uz Latvijas un Igaunijas robežas - 13.Lielajam labdarības robežtirgum, kā ietvaros 10.maijā notiks arī gaļas grilēšanas konkurss, valcēniete Lāsma Engere piedāvā recepti buka šašlikam. Receptes pierakstā saglabāta autores valoda un rakstības stils. Par Robežtirgu lasi šeit.

Lasīt vairāk

Biezpiena torte ar samazinātu tauku saturu

Foto: Shutterstock

Biezpiena torte ar samazinātu tauku saturu, kura garšas ziņā krietni pārspēj krēma tortes!

Lasīt vairāk

Avokado un bumbieru kūka

Foto: Publicitātes foto

Lieliska alternatīva treknajai, tomēr ne pārāk veselīgajai siera kūkai!

Lasīt vairāk

Pavasara svaigums ar mocarellu

Foto: Publicitātes foto

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!