krāsnī cepti kartupeļi kartupeļu salmiņi uzkodas
Foto: Shutterstock
Ideālas cepeškrāsnī gatavotas daiviņas ir zeltaini un kraukšķīgas no ārpuses, bet mīkstas vidiņā. Ne pārāk cieti, ne pārāk mīksti, ar pietiekami daudz garšvielām, kas liek ķerties pie vairāk nekā vienā gabaliņa, lai aši noslēptu to mutē. Taču, kā jau visi gatavošanas darbiņi, arī šis neiztiek bez viltībām, kuru apgūšana sekmēsies vēl garšīgākā rezultātā.

Pirmā lieta, par ko vērts padomāt, ja cepeškrāsnī nolemts gatavot kartupeļu daiviņas vai arī slaidākos kartupeļu salmiņus, ir pareiza kartupeļu šķirnes izvēle. Šim gardumam derēs tās kartupeļu šķirnes, kas ir izmērā lielākas, lai salmiņi sanāktu pietiekami gareni, kā arī ar brūnu miziņu. Nenāks par ļaunu, ja tie būs ar cieti bagātāki, norāda "Cook's Illustrated" speciālisti. Pēc tam kartupeļus sagatavo cepšanai – tos rūpīgi nomazgā. Ja miziņa bieza, nomizo, ja plāna – vienkārši noberž ar asu sūklīti un atstāj. Tad kartupeļus sagriež garenās, ne pārāk biezās daiviņās/salmiņos. Ja kartupeļiem acīmredzami ir ļoti daudz ciete, daiviņas pirms gatavošanas izmērcē karstā ūdenī – tādā veidā cepšanas laikā kartupeļu vidus saglabāsies pietiekami mīksts.

Kulināri iesaka pirms cepšanas pievērst uzmanību tam, kāda ir cepešpanna, uz kā kartupelīši tiks izkārtoti un likti krāsnī. Plānās metāla pannas šim darbiņam var nederēt, jo uz tiem saliktie kartupeļi nevienmērīgi izcepsies un nebūs visi vienlīdzīgi zeltaini. Tāpēc vērts paņemt smagāku cepešpannu – tā labāk vada siltumu un nodrošinās to, ka kartupeļu daiviņas izcepas vienmērīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!