Kausēta siera pagatavošanas process ir ātrs un vienkāršs, turklāt to var pagatavot vairākos veidos. Lai mājās pagatavotu kausēto sieru, tev būs nepieciešami šādi produkti:
- 150 g sviesta;
- 400 g 9% biezpiena;
- 1 TK cepamā pulvera;
- 1/2 TK sāls.
Katliņā uz mazas uguns izkausē sviestu. Pievieno iepriekš caur sietiņu iztrītu biezpienu, sāli, cepamo pulveri un, nepārtraukti maisot, vāri uz vidējas liesmas. Sākumā masa pacelsies, palielinoties apjomā divas reizes.
Cepamā pulvera iedarbībai beidzoties, masa atkal saplaks. Kad masa samazinājusies apjomā, nogriez uguni.
Rezultātā iegūsi ļoti aromātisku un viendabīgas konsistences kausēto sieru – svaigu un bez jebkādiem konservantiem.
Svarīgi: gatavošanas laikā masa nepārtraukti jāmaisa un jāvāra uz lēnas uguns, lai biezpiens nepiedeg pie katla dibena.
Savukārt, portāla "Cālis.lv" virtuves foruma saimnieces iesaka šādu pārbaudītu kausētā siera gatavošanas recepti:
- 50 g sviesta;
- 500g 9% biezpiena;
- 1 ola;
- 1/2 tējk sāls;
- 1 TK (bez kaudzes) sodas.
Sviestu katliņā izkausē, tad pievieno visas pārējās sastāvdaļas un uz lēnas uguns silda cītīgi, nepārtraukti maisot, kamēr iegūst vēlamās konsistences sieru.
Noderīgi ieteikumi
Ja šķiet, ka masa nav pietiekoši viendabīga, vari to samalt ar rokas blenderi.
Ja pievienosi šķipsnu kurkumas, siers iegūs patīkami dzeltenīgu nokrāsu.
Vari pievienot kausētajam sieram dažādas piedevas: ķiplokus, ķimenes, kapātu šķiņķi, kaltētas sēnes, garšaugus, kapātus saulē kaltētos tomātus, krabju nūjiņas, olīvas u.c.
Kausētā siera masu aizvākojamos trauciņos vari glabāt ledusskapī.
Kausētais siers ir universāls produkts, to var izmantot ne tikai smērēšanai uz maizes, bet arī dažādos pildījumos kopā ar dārzeņiem, saldo un sāļo mīklas izstrādājumu gatavošanā. Tas noder, cepot tortes, pīrāgus un kūkas, ļoti labi uzlabo garšu zupām, mērcēm un dārzeņu sautējumiem.
Ātrie kausētā siera mīklas pīrādziņi bez raudzēšanas
Jau labu laiku "Facebook" grupu "Māmiņas gatavo" ir pārņēmis īsts trakums – ātri pagatavojami un ļoti gardi pīrādziņi, kuru mīklai nepieciešamas vien divas sastāvdaļas – kausētais siers un milti. Piefiksējām recepti, bet ikdienas steigā piemirsām. Šķirstot "Cāļa Virtuves" arhīvu, vēlreiz uzdūrāmies šai receptei un nolēmām, ka jāpārbauda! Jāatzīst, ka pīrādziņi ir ne vien tiešām ātri un vienkārši pagatavojami, bet arī garšo lieliski! Izmēģiniet!
Ķirbju un burkānu zupa ar kausēto sieru un ķiploku grauzdiņiem
Vēl vienu gardu ķirbju zupu Tasty.lv "Zupu konkursam piedāvā lasītāja Krista Dzērve, rakstot: "Lai gan neviens no mums nav zupu mīlis, un ģimenē jāpabaro trīs vīrieši, ķirbju biezzupa ir iecienīta un vismaz pāris reizes rudenī tiek celta vakariņu galdā." Šķiet, ka ķirbju zupa patiešām rudenī tiek mīlēta.
Siera kēksiņi ar šķiņķi un konservētu kukurūzu
Tiem, kam labāk patīk sāļie našķi, iesakām pagatavot sāļā siera kēksiņus ar šķiņķi un konservētu kukurūzu.
Lavašs ar vistas - ananāsu pildījumu
Lavašs ar vistas - ananāsu pildījumu ātrajām uzkodām.
Krēmīga siera zupa ar malto gaļu
Ja tev garšo frikadeleļu zupa, bet negribas tērēt laiku, ķēpājoties ar frikadeļu gatavošanu, šī zupa būs īsts atklājums. Kausētais siers tai piešķir īpaši krēmīgu garšu un sātīgumu.
Kartupeļu, maltās gaļas un kausētā siera sacepums
Sātīgai maltītei ikdienā vai svētkos – kartupeļu, maltās gaļas un kausētā siera sacepums.
Aromātiskā sīpolu krēmzupa
Aromātiskā sīpolu krēmzupa sātīgai maltītei.
Siera zupa ar baravikām
Siera zupa ar baravikām – sātīga zupa kārtīgai ēdienreizei.
Ar karamelizētiem sīpoliem un kausētu sieru pildīta saldskābmaize
Saldskābmaize kopā ar īpaši pagatavotiem sīpoliem būs garda delikatese baudīšanai kā ikdienā, tā svētku reizēs. Vēl jo labāk maizīte garšos kopā ar glāzi putojoš un auksta alus. Tieši kausētais siers padara maltīti īpašu – tas ir patīkami izkusis un smeķīgs. Recepti piedāvā Linda Tellgrena, bloga Lindas Virtuve autore.
Plānās pankūkas ar kausēto sieru, svaigu gurķi un krabju nūjiņām
Sātīgas plānās pankūkas ar kausētā siera un krabju nūjiņu pildījumu dūšas piesiešanai. Gurķis piešķirs patīkamu svaigumu.
Vistas filejas siera zupa
Novembra "Zupu konkursam" lasītāja Ilze iesūtījusi savas ģimenes iecienītāko zupu - vistas filejas siera zupu. Garšas buķeti zupā paspilgtinās ne vien šķīvī esošais kausētais siers, bet arī fenhelis, kas zupai itin labi piestāv.
Ar kausēto sieru pildītas portobello sēnes
Karstajām uzkodām vai piedevai pie pamatēdiena – šampinjoni pildīti ar kausēto sieru un ceptiem sīpoliem.