kausētais siers maize ēdiens uzkoda
Foto: Shutterstock
Kausētais siers ir daudzu iecienīts sāļais gardums jau kopš bērnības, kad tas bija nopērkams nelielu, folijā ietītu četrstūrīšu formātā, ko varēja nolocīt vienā piegājienā. Izrādās, ka šo gardumu vari pāris minūšu laikā pavisam vienkārši pagatavot arī mājas apstākļos no biezpiena un vēl dažām, katram pieejamām sastāvdaļām.

Kausēta siera pagatavošanas process ir ātrs un vienkāršs, turklāt to var pagatavot vairākos veidos. Lai mājās pagatavotu kausēto sieru, tev būs nepieciešami šādi produkti:

  • 150 g sviesta;
  • 400 g 9% biezpiena;
  • 1 TK cepamā pulvera;
  • 1/2 TK sāls.


Katliņā uz mazas uguns izkausē sviestu. Pievieno iepriekš caur sietiņu iztrītu biezpienu, sāli, cepamo pulveri un, nepārtraukti maisot, vāri uz vidējas liesmas. Sākumā masa pacelsies, palielinoties apjomā divas reizes.

Cepamā pulvera iedarbībai beidzoties, masa atkal saplaks. Kad masa samazinājusies apjomā, nogriez uguni.

Rezultātā iegūsi ļoti aromātisku un viendabīgas konsistences kausēto sieru – svaigu un bez jebkādiem konservantiem.

Svarīgi: gatavošanas laikā masa nepārtraukti jāmaisa un jāvāra uz lēnas uguns, lai biezpiens nepiedeg pie katla dibena.

Foto: Shutterstock

Savukārt, portāla "Cālis.lv" virtuves foruma saimnieces iesaka šādu pārbaudītu kausētā siera gatavošanas recepti:

  • 50 g sviesta;
  • 500g 9% biezpiena;
  • 1 ola;
  • 1/2 tējk sāls;
  • 1 TK (bez kaudzes) sodas.


Sviestu katliņā izkausē, tad pievieno visas pārējās sastāvdaļas un uz lēnas uguns silda cītīgi, nepārtraukti maisot, kamēr iegūst vēlamās konsistences sieru.

Noderīgi ieteikumi


Ja šķiet, ka masa nav pietiekoši viendabīga, vari to samalt ar rokas blenderi.

Ja pievienosi šķipsnu kurkumas, siers iegūs patīkami dzeltenīgu nokrāsu.

Vari pievienot kausētajam sieram dažādas piedevas: ķiplokus, ķimenes, kapātu šķiņķi, kaltētas sēnes, garšaugus, kapātus saulē kaltētos tomātus, krabju nūjiņas, olīvas u.c.

Kausētā siera masu aizvākojamos trauciņos vari glabāt ledusskapī.

Kausētais siers ir universāls produkts, to var izmantot ne tikai smērēšanai uz maizes, bet arī dažādos pildījumos kopā ar dārzeņiem, saldo un sāļo mīklas izstrādājumu gatavošanā. Tas noder, cepot tortes, pīrāgus un kūkas, ļoti labi uzlabo garšu zupām, mērcēm un dārzeņu sautējumiem.

Ātrie kausētā siera mīklas pīrādziņi bez raudzēšanas

Foto: Shutterstock

Jau labu laiku "Facebook" grupu "Māmiņas gatavo" ir pārņēmis īsts trakums – ātri pagatavojami un ļoti gardi pīrādziņi, kuru mīklai nepieciešamas vien divas sastāvdaļas – kausētais siers un milti. Piefiksējām recepti, bet ikdienas steigā piemirsām. Šķirstot "Cāļa Virtuves" arhīvu, vēlreiz uzdūrāmies šai receptei un nolēmām, ka jāpārbauda! Jāatzīst, ka pīrādziņi ir ne vien tiešām ātri un vienkārši pagatavojami, bet arī garšo lieliski! Izmēģiniet!

Lasīt vairāk

Ķirbju un burkānu zupa ar kausēto sieru un ķiploku grauzdiņiem

Foto: Privātais arhīvs

Vēl vienu gardu ķirbju zupu Tasty.lv "Zupu konkursam piedāvā lasītāja Krista Dzērve, rakstot: "Lai gan neviens no mums nav zupu mīlis, un ģimenē jāpabaro trīs vīrieši, ķirbju biezzupa ir iecienīta un vismaz pāris reizes rudenī tiek celta vakariņu galdā." Šķiet, ka ķirbju zupa patiešām rudenī tiek mīlēta.

Lasīt vairāk

Siera kēksiņi ar šķiņķi un konservētu kukurūzu

Foto: Shutterstock

Tiem, kam labāk patīk sāļie našķi, iesakām pagatavot sāļā siera kēksiņus ar šķiņķi un konservētu kukurūzu.

Lasīt vairāk

Lavašs ar vistas - ananāsu pildījumu

Foto: Shutterstock

Lavašs ar vistas - ananāsu pildījumu ātrajām uzkodām.

Lasīt vairāk

Krēmīga siera zupa ar malto gaļu

Foto: Shutterstock

Ja tev garšo frikadeleļu zupa, bet negribas tērēt laiku, ķēpājoties ar frikadeļu gatavošanu, šī zupa būs īsts atklājums. Kausētais siers tai piešķir īpaši krēmīgu garšu un sātīgumu.

Lasīt vairāk

Kartupeļu, maltās gaļas un kausētā siera sacepums

Foto: Shutterstock

Sātīgai maltītei ikdienā vai svētkos – kartupeļu, maltās gaļas un kausētā siera sacepums.

Lasīt vairāk

Aromātiskā sīpolu krēmzupa

Foto: Shutterstock

Aromātiskā sīpolu krēmzupa sātīgai maltītei.

Lasīt vairāk

Siera zupa ar baravikām

Foto: Shutterstock

Siera zupa ar baravikām – sātīga zupa kārtīgai ēdienreizei.

Lasīt vairāk

Ar karamelizētiem sīpoliem un kausētu sieru pildīta saldskābmaize

Saldskābmaize kopā ar īpaši pagatavotiem sīpoliem būs garda delikatese baudīšanai kā ikdienā, tā svētku reizēs. Vēl jo labāk maizīte garšos kopā ar glāzi putojoš un auksta alus. Tieši kausētais siers padara maltīti īpašu – tas ir patīkami izkusis un smeķīgs. Recepti piedāvā Linda Tellgrena, bloga Lindas Virtuve autore.

Lasīt vairāk

Plānās pankūkas ar kausēto sieru, svaigu gurķi un krabju nūjiņām

Foto: Shutterstock

Sātīgas plānās pankūkas ar kausētā siera un krabju nūjiņu pildījumu dūšas piesiešanai. Gurķis piešķirs patīkamu svaigumu.

Lasīt vairāk

Vistas filejas siera zupa

Novembra "Zupu konkursam" lasītāja Ilze iesūtījusi savas ģimenes iecienītāko zupu - vistas filejas siera zupu. Garšas buķeti zupā paspilgtinās ne vien šķīvī esošais kausētais siers, bet arī fenhelis, kas zupai itin labi piestāv.

Lasīt vairāk

Ar kausēto sieru pildītas portobello sēnes

Foto: Shutterstock

Karstajām uzkodām vai piedevai pie pamatēdiena – šampinjoni pildīti ar kausēto sieru un ceptiem sīpoliem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!