ķiploki ķiploku spiede
Foto: Shutterstock
Jau izsenis ir zināms, ka ķiploka sīvais aromāts spēj atbaidīt ne vien vampīrus un citus mošķus, bet arī uzmācīgos gripas baciļus, kas šobrīd sasparojušies, lai uzbruktu tavai sala un tumsas novārdzinātajai imunitātei. Ja vēlies uzvarēt šai cīņa, tad ķiploks būs noderīgs sabiedrotais, kas palīdzēs garšīgā un dabīgā veidā stiprināt organisma aizsargspējas.

Teju vienīgais ķiploka mīnus ir tā spēcīgais aromāts un lipīgā sula, kas iesūcas roku ādā. Bet, vai zināji, ka ķiploku iespējams nomizot, pat nepieskaroties tam?

Ja tomēr nolemsi apgūt ķiploka pareizas kapāšānas prasmes, ierīvēt ar ķiploku aromātiskus grauzdiņus vai pagatavot kraukšķīgu, ķiplokotu bageti ar sieru, tad zini, ka vienkāršākais veids, kā atbrīvoties no izteiktā aromāta – pēc ķiploku kapāšanas vai griešanas ierīvēt rokas ar citrona miziņu.

Lasot tālāk uzzināsi vēl daudzus citus noderīgus padomus par ķiploku pareizu uzglabāšanu, apstrādi un izmantošanu dažādu gardu un spēcinošu ēdienu pagatavošanai.

Lai tev laba veselība!


Kā cepeškrāsnī pagatavot izcili gardas ķiploku galviņas

Foto: Shutterstock

Ķiploks ir tā sastāvdaļa, ar kuru mēdzam papildināt maltītes, nevis izvēlēties kā galveno ēdienu. Taču ir pienācis laiks, lai to mainītu un ieviestu ko jaunu. Krāsnī cepti ķiploki ir izcili gardi kā vieni paši, tā kopā ar salātiem, citiem ceptiem dārzeņiem, svaigiem garšaugiem un grauzdiņiem.

Lasīt vairāk

Bučoties varēsi citreiz – 17 ļoti gardas receptes ar ņipro ķiploku

Foto: Shutterstock

Garšas ziņā izteiksmīgo ķiploku dažādās pasaules nacionālajās virtuvēs pazīst jau gadu tūkstošiem. Sīpoliem radniecīgo ķiploku mēdz gatavot gan kā dārzeni, gan izmantot kā garšvielu, tomēr skaidrs ir viens – maltītei pievienota ķiploka daiviņa padarīs to īpašu. Lūk, 17 gardas un interesantas receptes, kur izcelsies tieši ķiploka spēcīgā garša!

Lasīt vairāk

Kā līdz pavasarim saglabāt ķiplokus? Ducis ķiplokainu maltīšu ideju

Foto: Shutterstock

Ķiploks ir daudzu ēdienu neaizstājama garšviela. Tagad augustā, kad sākas ķiploku novākšana, var iegādāties brīnišķīgus Latvijas laukos audzētus ķiplokus. Kas būtu jādara, lai šo vērtīgo garšaugu varētu sataupīt līdz pavasarim? Dažādus ieteikumus ķiploku glabāšanai sniedz portāls Povarenok.

Lasīt vairāk

Kā pareizi sasmalcināt ķiploku, lai piešķirtu ēdienam visizteiktāko garšu

Foto: Shutterstock

Vasaras sezonā svaigie ķiploki ir neatsverama sastāvdaļa dažādās uzkodu mērcēs un gaļas marinādēs. Sasmalcinātu ķiploku pievienojam jogurta, krējuma un majonēzes mērcēm, kā arī vistas, liellopa un cūkas gabaliņiem, kas paredzēti grilēšanai. Kā pareizi sasmalcināt ķiploku, lai tas smaržotu un garšotu izcili?

Lasīt vairāk

Sešas viltības, ko der ielāgot par ķiplokiem virtuvē

Foto: Shutterstock

Ķiploks ir viens no tiem garšaugiem, kas brīnumaini pārvērš jebkura ēdiena garšu. Specifiskā aromāta dēļ nav jāatsakās no ķiploka, tikai jāprot to pareizi pagatavot!

Lasīt vairāk

Kā grauzdēt bageti ar ķiplokiem un sieru itāļu gaumē

Foto: Shutterstock

Kraukšķīga, aromātiski pikanta grauzdēta maizīte ar ķiplokiem, zaļumiem un sieru. Fantastiska uzkoda, kad gribas "piesiet dūšu". Maizīti cep veselu un, kad tā gatava, sagriež gabaliņos.

Lasīt vairāk

Video pamācības, kā izveidot sīpolu un ķiploku virtenes

Foto: Shutterstock

Straujiem soļiem tuvojas rudens, un ir sācies aktīvākais ražas novākšanas laiks. Gatavojas arī sīpoli un ķiploki. Estētiski pievilcīgs un arī noderīgs ir vēsturiski izmantotais sīpolu un ķiploku uzglabāšanas veids – pīšana pīnēs. Šāda dekoratīva virtene rotās teju ikvienu virtuvi, kā arī nodrošinās pareizu gaisa cirkulāciju, un dārza labumi nesabojāsies tik ātri, kā vienkārši glabājoties groziņā.

Lasīt vairāk

Trīs dažādi veidi ķiploka galviņas cepšanai. Ar ko tie atšķiras?

Foto: Shutterstock

Krāsnī ceptus ķiplokus var pasniegt kā vienu no piedevām pie gaļas ēdieniem, kā arī, ar tiem apsmērējot grauzdiņu, var iegūt nevainojamu uzkodu. To riekstainā, saldenā garša un debešķīgā smarža nevarēs atstāt vienaldzīgu nevienu. Turklāt tos izcept ir ļoti vienkārši. Lai to izdarītu, ir jāsasilda cepeškrāsns uz 180ºC un jācep ķiploka galviņa apmēram 45 minūtes. Izšķir trīs pamatveidus, kā var cept ķiplokus.

Lasīt vairāk

Noderīgi sezonā: Kā veikli uzcept ķiplokus? Un kā tos izmantot

Foto: Shutterstock

Ķiplokus vai nu mīl, vai nemīl. Vienaldzīgo nav. Ja piederi pirmajai grupai, tad tev noteikti ir jāizmēģina krāsnī cepti ķiploki. It īpaši tagad, kad ik uz stūra uzglūn gripa un dažādi vīrusi, ir laiks likt lietā ķiploku maģiskās īpašības, jo tie ir pilni ar vielām, kas palīdzēs stiprināt organisma aizsargspējas.

Lasīt vairāk

Video: Kā nomizot ķiploku, pat nepieskaroties tam

Ķiploku mizošana ir garlaicīga un kaitinoša nodarbe, turklāt pēc tam jādomā, kā atbrīvoties no to sīvā aromāta, kas uzstājīgi pieķeras pirkstiem. Šis video mūs tiešām pārsteidza - izrādās, ir kāds vienkāršs paņēmiens, kuru izmantojot ķiploku var nomizot ātri, turklāt pat nepieskaroties tam.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!