Ne vienā vien virtuves skapītī ir īpašs stūrītis, kur glabājas "kaut kas garšīgs" reizēm, kad ļoti kārojas ko saldu. Nereti šis gardums ir kāda cepumu paciņa, ko piekost pie tējas vai kafijas. Taču, ja cepumus negribas ēst tāpat vai tie sadrupuši tā, ka tajos vairs neiekosties, nevajag mest plinti krūmos. Cepumi var būt pamats ierosmei, lai pagatavotu kādu gardu desertu.
Neatkarīgi no tā, vai tie ir parastie "digestive" cepumi, auzu pārslu cepumi, cepumi ar krēma pildījumu, no svētkiem palikušas piparkūkas vai bezē – visiem var atrast pielietojumu. Visvienkāršākais variants, kā izmantot sadrupinātos cepumus, lai arī kādas garšas tie būtu, ir pagatavot putukrējuma kārtaino desertu. Tad atliks vien kārtu pa kārtai bērt cepumus, likt virsū karoti putukrējuma un starpā pievienojot arī kādu ogu vai augli.
Ja kārtainie deserti mājās ir cieņā, tad šādā pašā veidā var izmantot arī bezē cepumus vai neizdevušās bezē kūkas pamatnes, kas saplaisājušas. Bezē ber deserta trauciņos, papildina ar putukrējumu vai sakultu maskarpones krēmu, pievienojot arī kādu saldētu aveni, ābola gabaliņu, banāna šķēlīti vai jebkuru citu augli vai ogu, kas garšo.
Taču visērtākais un gardākais veids, kā izmantot cepumus, noteikti ir siera kūkas pagatavošana. Pamatnei derēs teju jebkuri cepumi, ja vien tie ir pietiekami smalki saberzti un sajaukti ar izkausētu sviestu. Klasiskajām siera kūkām derēs visparastākie "Selgas" cepumi, bet šokolādes kūkām piestāvēs cepumi ar krēma pildījumu. Tāpat šim darbiņam derēs arī auzu pārslu cepumi, ja vien drupačas būs pietiekami smalkas. Lūk, 14 receptes no "Tasty" krājumiem, kurās izmantoti sadrupinātie cepumi!
Fiksais bezē un putukrējuma deserts ar mellenēm
Ātri pagatavojams, vienkāršs un ļoti gards deserts. Putukrējuma un bezē cepumu slāņi mīsies ar gardajām mellenēm. Ja ir vēlēšanās, melleņu vietā var izmantot arī citas ogas.
Fiksais deserts no bezē un saldētām ogām
Šis ir deserts, ko ērti pagatavot reizēs, kad gaidāmi pēkšņi viesi vai arī pašiem jādodas ciemos, bet ar veikalā pirktu kūku negribas samierināties. Gardais ogu un bezē saldais pazudīs neticamā ātrumā, un skaidrs, ka ar vienu porciju nepietiks.
Mango siera kūkas glāzītēs
Siera kūkai nav obligāti jābūt apaļai un lielā formā – pagatavo mango siera kūku desertu glāzītēs. Ļoti vienkārši un ātri!
Grieķu jogurta, cepumu un ievārījuma kārtojums
Viss garšīgais ir vienkāršs – saldo ēdienu vari pagatavot arī no trim sastāvdaļām. Izkārto glāzītēs grieķu jogurtu, sasmalcinātos cepumus un savu mīļāko ievārījumu.
Kārtainais deserts ar kazenēm un 'mascarpone' siera krēmu
Brīvdienas ir tās reizes, kad tik ļoti ir vēlme apēst ko garšīgu, bet gatavošana nereti noplok pie apziņas, ka kūkas vai banānmaizes izcepšana prasa laiku. Jāsaka paldies kulinārijas dieviem, ka ir tādi kārtainie deserti, kuros likt ne tikai to, ko sirds kāro, bet, būsim atklāti, to, kas ir ledusskapī. Ātri, viegli un garšīgi!
Saldā šokolādes 'desa' ar marmelādi un riekstiem
Ziemassvētki arī mūsmājās ir laiks, kad atminamies bērnības garšas un galdā ceļam ēdienus, ko varbūt pārējā gada laikā nemaz nekārojas. Viens no tiem ir saldā desa, kas laikā, kad biežāk cepam dažādas kūkas, bija nepelnīti aizmirsta vērtība.
Ātrā versija 'Banoffee' kūkai glāzītēs
Kad nav daudz laika, ko veltīt kūkas gatavošanai, vienmēr atceros par "Banoffee" kūku. To dievina saldummīļi, tā ir viegli pagatavojama, turklāt pat tad, ja pa rokai nemaz nav kūkas veidnes.
Svaigās ķiršu siera kūkas
Starp daudzajām siera kūku receptēm šī patīkami izcelsies – pagatavo individuālas siera kūku porcijas, kurām nav nepieciešama cepšana. Tā vietā kūku stingru padarīs pievienotais želatīns, bet vasarīgu garšu piešķirs ķiršu garnējums.
Citronu siera kūka bez cepšanas
Īsteni citronīgs gardums neceptās siera kūkas veidolā. Vasara un cepeškrāsns neesamība piespiedusi pievērsties svaigo siera kūku gatavošanai, tāpēc šoreiz dalos ar pārbaudītu recepti no sava pūra – svaigā siera citronu kūku. Ļoti vienkārši pagatavojama, bet rezultāts – tik spirdzinoši gards, patiks visiem!
Ātrā Banoffee kūka ar banāniem un iebiezināto pienu
Vai nu tas būtu par godu Māmiņdienai, siltam pavasarim vai citiem svētkiem, Banoffee kūka nekad neliek vilties. Viegli pagatavojama, ātri gatava un vienmēr izdevusies – pārliecinies par to pats!
Ceptā siera kūka ar āboliem un brūklenēm
Tiklīdz kā domājam par svētku galdu, skaidri zinām vienu – galdā pavisam noteikti jāliek fantastiski garda kūka, kas vakariņu noslēgumu padarīs pasakainu. Īpašu recepti speciāli Ziemassvētkiem ir sarūpējis viesnīcas Semarah Hotel Metropole restorāna "De Commerce Gastro Pub 1871" šefpavārs Ainārs Pizāns.
Neceptā siera kūka ar vīnogām
Neceptā siera kūka ar cepumu un sviesta pamatni, gardu krēmsiera un kondensētā piena pildījumu un vīnogām pa vidu. Siera kūkas gabaliņus patīkami atsvaidzinās piparmētru lapiņas.
Neceptā siera kūka ar vasaras ogu ievārījumu
Pat ja vienas no iecienītākajām ir ceptās siera kūkas, dzīve piespēlē situācijas, kad jāizmēģina kas jauns. Šoreiz nācās aizmirst par cepeškrāsni un savu kāri pēc kā saldāka, lai nosvinētu dzīvi, gatavot bez tās. Tā tapa pavisam kārdinoši gaisīga siera kūka bez cepšanas, kuru patīkami papildināja gards aveņu ievārījums. Ceru, ka garšos arī jums!
Ābolu un brūkleņu siera kūka ar karameļu mērci
Rudenīgi spilgta, bet tai pat laikā samtaina siera kūka, kurā ābolu spirdzinošais skābums mijas ar mutē paukšķošām brūkleņu bumbiņām, bet karameļu mērce un lavandas reibinošais aromāts padara katru kumosu par tiešām neaizmirstamu garšu baudījumu. Svinam dzīvi!