Mums ir lieliskas idejas un noderīgi padomi, kas palīdzēs šķietami no nekā pagatavot spēcinošas un gardas maltītes.
Spēcinošas zupas
Sīpoli, ķiploki, tomātu mērce vai pasta, uz palodzes podiņos augošie zaļumi, sausie garšaugi, mērces, garšvielas un gurķu sālījums – visas šīs sastāvdaļas palīdzēs zupas padarīt garšīgākas. Pat visvienkāršākās dārzeņu zupas garšu vari uzlabot, pievienojot tai nelielu gabaliņu rīvēta siera vai karoti kausēta siera, kas "aizķēries" ledusskapja dzīlēs.
Lasot tālāk, uzzināsi citus noderīgus ieteikumus un receptes, kas noderēs, gaidot algas dienu.
Otrā maize - kartupeļi
Kartupeļi, kā zināms, ir latvieša otrā maize. Tie ir ne vien lēti, sātīgi, bet arī gardi un pagatavojami miljons dažādos veidos. Tos vari izmantot gan cepot, gan vārot, gan kā pamatu sautējumam, pievienojot dažādus citus pieliekamajā un ledusskapī atrodamos labumus, gan pagatavot gardu un sātīgu sacepumu: pietiks, ja ļoti plāni sagrieztas kartupeļu šķēlītes papildināsi ar sāli, pipariem, pāris sīki sakapātām ķiploka daiviņām, tad liec visu cepamajā veidnē, pārlej ar pienu vai saldo krējumu un liec cepeškrāsnī uz 40–45 minūtēm, līdz virsējā kartupeļu kārta ieguvusi zeltainu garoziņu.
- Šeit atrodamas receptes lētiem un vienkārši pagatavojamiem kartupeļu ēdieniem, bet te stāstījām, kā pagatavot lēto un gardo kartupeļu biezputru, lai tā izdotos maiga un čagana, Pirmsalgas dienas ir īstais brīdis atcerēties arī par gardajām kartupeļu pankūkām (noderīgi padomi to gatavošanā, lūk, te).
Šķeltie zirņi, pupas un grūbas
Pāris eiro vērtas receptes šķelto zirņu ēdieniem meklē te, šajā rakstā atklājām, kā pagatavot latviešiem tik mīļās grūbas, bet, lūk, te skaidrojām, kā izvārīt pupiņas zupai, sautējumam vai salātiem bez ilgstošas mērcēšanas.
Demokrātiskie griķi un miežu putraimi
Ja mājās ir paciņa griķu vai pāris saujas miežu putraimu un piciņa saldkrējuma sviesta vai lāse eļļas, zini, ka paēdis būsi vienmēr! Sulīgākam rezultātam vārītos griķus var samaisīt ar iepriekš pannā apceptiem burkāniem vai vai citiem dārzeņiem.
Sātīgo putru garšu vari papildināt ar kādu apceptu gaļas šķēlīti vai zeltainiem, karamelizētiem sīpoliem, turklāt, piemēram, no miežu putraimiem gatavotā bukstiņputra, nākamajā dienā apcepta uz pannas, kļūs tikai gardāka.
Dārzeņi un garšaugi
Burkāni, kāposti, bietes, kāļi, rutki, sīpoli, rāceņi, selerijas sakne un ķiploki – visi šie rudens sezonā pieejamie pašmāju dārzeņi maksā daudz lētāk nekā svešzemju gurķi, tomāti, paprika vai cukīni. Turklāt lielākoties tie arī garšo daudz labāk un var lepoties ar lielāku uzturvērtību. Visus šos dārzeņus vari dažādās kombinācijas izmantot gan sātīgu sautējumu (te atradīsi 14 vienkāršas receptes), zupu un sacepumu, gan svaigu salātu pagatavošanai.
- Gardus kāļu, rutku un rācēņu izmantošanas veidus atklājām, lūk, te. Šajā rakstā smelies iedvesmu lētiem un vienkāršiem kāpostu salātiem, šeit uzzināsi dažādas burkānu salātu variācijas, bet, lūk, te, receptes veselīgiem biešu salātiem.
Gaļas izvēle ierobežota budžeta apstākļos
Ja situācija nav tik dramatiska, un makā vēl ir pāris lieki eiro, ko atvēlēt gaļas iegādei, tad prātīgi būtu izvēlēties salīdzinoši lētāko vistas gaļu. Pērkot veselu vistu vai cāli, atdali filejas, spārnus un stilbus, izmantojot tos kāda pamatēdiena pagatavošanai. Viens no vienkāršākajiem un gardākajiem vistas gaļas ēdieniem ir krāsnī cepti marinētas vistas gabaliņi ar kartupeļu daiviņām un ķiplokiem. Pēc dalīšanas pāri palikušo vistas muguras daļu iesakām izmantot gardas vistas zupas pagatavošanai.
- Šajā rakstā atklājām, kā, saimniekojot taupīgi, no vienas vistas pagatavot četras maltītes ģimenei.
Vari iegādāties arī lētākus (meklē, kuros veikalos ir akcija) cūkgaļas gabalus, mājās tos samalt un, pievienojot sīpolus, ķiplokus, rīvētus burkānus vai selerijas sakni, izmantot mērces, gaļas bumbiņu, frikadeļu zupas vai kāpostu tīteņu pagatavošanai. Tīteņiem paredzēto gaļas pildījumu vari papildināt ar rīsiem, kuskusu, bulguru vai griķiem (ja tie, protams, ir pieliekamajā), šādi dubultojot pildījuma daudzumu.
- Lūk recepte "slinkajiem" kāpostu tītaņiem, kuru pagatavošanai pietiks ar mazumiņu maltās gaļas.
Siļķes, butes un reņģes
Nevajag aizmirst arī par zivīm – gada aukstajos mēnešos tās ir īpaši treknas un gardas, tādēļ būs lielisks un lēts ēdienkartes papildinājums. Svaigas reņģes un butes vislētāk varēsi iegādāties tuvējā tirgū. Naudu vari ietaupīt arī nopērkot sveramās sālītās siļķes un pašrocīgi atbrīvojot tās no asakām. Uz pannas ar sīpoliem apcep sālītas siļķes gabaliņus un pārlej ar uz piena vai skābā krējuma bāzes gatavotu miltu mērci – iegūsi gardu un sātīgu siļķu mērci, kas īpaši lieliski garšos ar vārītiem kartupeļiem vai maigu kartupeļu biezputru.
Konservējumi
Pirmsalgas stāvoklī mammas vai omītes gatavotie marinētie gurķīši, "vīriešu zapte", tomāti želejā vai "Latgales salāti" ir zelta vērtē. Pat tad, kad liekas, ka mājās tiešām vairs nav nekā ēdama, labi pameklējot, kādā pieliekamā vai ledusskapja tālākajā stūrī noteikti atradīsi kādu burciņu lauku labumu, ko varēsi izmantot maltītes papildināšanai.
Lai palīdzētu tev sagaidīt algas dienu, sarūpējām plašu "Tasty" recepšu krājumu ar lētām, bet sātīgām un gardām maltītēm.
Lai labi garšo!