Pērļu jeb Izraēlas kuskuss kulinārajā pasaulē jau sen vairs nav nekāds jaunums. To ļoti plaši izmanto austrumu virtuvēs, lai pagatavotu ne vien gardus pamatēdienus, kas papildināti ar dārzeņiem, bet arī dažādus pildījumus gaļai un dārzeņiem, piemēram, paprikai. Taču, ja graudainajam kuskusam pietiek vien ar to, ka tas apliets ar karstu ūdeni, pērļu kuskuss ir jāvāra. Ieteicamā kuskusa un ūdens attiecība ir 1:1,25, norāda "Livestrong". Tātad, ja kuskusu arī mērām pēc tilpuma, tad uz 200 mililitriem būs nepieciešami 250 mililitri šķidruma.
Pērļu kuskusu var vārīt gan ūdenī, kam pievienots sāls, gan buljonā, lai piešķirtu tam izteiksmīgāku garšu. Verdošā ūdenī atliek iebērt kuskusa graudiņus un vārīt aptuveni 10 minūtes, līdz tas ir mīksts. Lai panāktu to, ka kuskuss ir irdenāks un nesalīp, pēc izvārīšanas uzbriedušajā kuskusā iemaisa pāris ēdamkarotes eļļu.
Tomēr, ja garšu un aromātu gribas pastiprinātāku, kuskusu ieteicams pirms vārīšanas nedaudz apcept sviestā vai eļļā un garšvielās, gluži kā to dara ar rīsiem, kad gatavo risoto, iesaka "Thekitchn". Kuskusam piestāvēs teju ikviena garšviela vai garšaugs – to var mēģināt gatavot gan ar rozmarīnu, timiānu vai piparmētrām, gan garšvielu maisījumu dārzeņiem vai rīsiem.
Izvārīto kuskusu var iejaukt salātos, kad tas atdzisis, vai pagatavot vieglu pamatēdienu vēl karstajā kuskusā iemaisot labi kūstošu fetas sieru un vārītu biešu gabaliņus. Tāpat kuskusam piestāvēs svaigi un kraukšķīgi dārzeņi, piemēram, gurķi, paprika un tomāti. Īpaši gards tas būs ar kādu sauju sakapātu pētersīļu, bazilika vai piparmētru.
Pildīti tomāti ar kuskusu un sīpoliem
Ātru un garšīgu vakariņu noslēpums? Vienkāršas sastāvdaļas, kuru pagatavošana neprasa lielu piepūli. Tik gardie un sulīgie tomāti kalpos kā lielisks ietvariņš, lai tajos sapildītu kuskusu un citas sastāvdaļas.
Atspirdzinošais citronu kuskuss
Pēc garas darbadienas, ko pavadījusi tveicīga saule, neko smagu un treknu vakariņās gatavot negribās. Šādās reizēs pašā laikā būs kuskuss – gana viegls, bet tanī pat laikā pietiekami sātīgs, lai remdētu izsalkumu, turklāt apvienojumā ar citronu, tas jo īpaši labi piestāvēs siltas dienas noslēguma maltītei.
Kuskusa salāti ar tomātiem, gurķiem un pētersīļiem
Vienkārši, veselīgi un ātri pagatavojami salāti vieglām pusdienām. Kuskuss būs lieliska bāze gardiem salātiem, kurus papildinās tomātu, gurķu un pētersīļu svaigums. Bet spirgtumu piedos svaigi spiestā citronu sula.
Ar kuskusu, pupiņām un kukurūzu pildīta paprika
Vienkārša un krāsaina recepte vakariņām - pildītas paprikas, kurās paslēpts kuskuss, kukurūza un konservētas pupiņas. Pasniedz kopā ar pikanto salsas vai kādu jogurta mērcīti. Recepti Tasty.lv lasītājiem piedāvā blogere Brigita Dambe.
Pildīti tomāti ar kuskusu un fetas sieru
Lieliska pusdienu vai vakariņu alternatīva pildītajām paprikām – pildītie tomāti. Šoreiz ar uzbriedinātu kuskusu, kurā iemaisīts sāļais fetas siers, melnās olīvas un piparmētru lapiņas aromātam. Tos bauda kamēr vēl karsti, kopā ar kādu sauju lapu salātu.
Kuskusa salāti ar vistu Karību gaumē
Īsts garšu sprādziens, kurā saldais mijas ar sāļo un augļi ar "nopietno" ēdienu. Graudaino kuskusu papildinās nedaudz pikanta vista, taču to visu vēl vairāk atsvaidzinās mango, granātābols un garda apelsīnu sulas mērce.
Kuskusa salāti ar fetas sieru
Pavasara sezonā mūsu vēders ir izsalcis pēc svaigākām maltītēm, taču sāta sajūta pieprasa arī kaut ko pamatīgāku, un tam par labu var izmantot kuskusu. Kombinācijā ar dārzeņiem un sieru, salāti iegūs gan svaigas, gan sāļas notis, kas labpatiks dažādām garšas gaumēm.
Sulīga pildītā paprika ar kuskusu un sieru
Sātīga, cepeškrāsnī cepta pildīta paprika ar kuskusu un sieru.
Kuskuss ar šampinjonu un zilā siera mērci
Vēlaties iepriecināt ģimeni ar ko jaunu un netradicionālu? Izmēģiniet kuskusu ar šampinjonu - zilā siera mērci. Lai labi garšo!
Tītara kotletes ar piparmētru kuskusu un gurķu mērci
Pārsteidz sevi un savu ģimeni ar šo maltīti. Svaiga garšu pārbagātība, turklāt figūrai draudzīga. Un, kas labākais - virtuvē pavadīsi vien aptuveni 30 minūtes.
Vistas un kuskusa salāti ar gurķu mērci
Vistas un kuskusa salātu recepte tapusi "Aikāgaršo" pavārskolas ietvaros, un to kopā ar šefpavāru Normundu Baranovski gatavojuši Tukuma evaņģēliski luteriskās draudzes "Štābiņa nometnes" dalībnieki.
Citronu tabulē – arābu salāti ar svaigiem dārzeņiem
Tabulē ir tradicionāli arābu salāti, ko parasti gatavo no bulgura, tomātiem, gurķiem, smalki sagrieztiem pētersīļiem, piparmētrām, citrona miziņas, sīpoliem un ķiplokiem, kas sajaukti ar olīveļļu un citronu sulu. Nereti bulguru mēdz aizvietot ar kuskusu.