kartupeļi kartupeļu vēdeklīši
Foto: Shutterstock
Kartupelis ir latvieša otrā maizīte – lai gan no tālām zemēm ievests, šis naktenis ir dziļi iesakņojies mūsu kulinārijā un kādu laiciņu nekur arī nepazudīs. Turklāt ne velti ir teiciens, ka – ja mājās nav kartupeļu, tad nav, ko ēst. Ielūkojāmies "Tasty" padomu vācelītē un apkopojām pašu vērtīgāko, kas arī tev būtu jāzina par tupeņiem un to gatavošanu!

Ikvienai saimniecei vai saimniekam lieti noderēs viltības, kā ātrāk kartupeļus novārīt vai izcept cepeškrāsnī. Nemaz nerunājot par to, ka itin ātri kartupeļus mundierī var pagatavot arī mikroviļņu krāsnī – tikai jāzina, kā. Kad pamata iemaņas apgūtas, var pievērsties jau sarežģītāku knifu apgūšanai.

Vai kādreiz esi mēģinājis gatavot kartupeļu vēdeklīšus? Ja nē, tad pēdējais laiks. To pagatavošanai vajadzēs vien mazliet pacietības un asu nazīti, lai sagrieztu plānās iedaļiņās. Tāpat vienmēr nenāks par ļaunu apgūt kartupeļu pankūku cepšanas mākslu vai kartupeļu salātu gatavošanu. Bet mājas ballītē viesus noteikti izdosies pārsteigt ar ideāli kraukšķīgiem etiķotajiem kartupeļiem.

Zeltainas un kraukšķīgas – padomi, kā izcept lieliskas kartupeļu daiviņas cepeškrāsnī

Foto: Shutterstock

Ideālas cepeškrāsnī gatavotas daiviņas ir zeltaini un kraukšķīgas no ārpuses, bet mīkstas vidiņā. Ne pārāk cieti, ne pārāk mīksti, ar pietiekami daudz garšvielām, kas liek ķerties pie vairāk nekā vienā gabaliņa, lai aši noslēptu to mutē. Taču, kā jau visi gatavošanas darbiņi, arī šis neiztiek bez viltībām, kuru apgūšana sekmēsies vēl garšīgākā rezultātā.

Lasīt vairāk

Kā panākt, lai krāsnī cepti kartupeļi būtu gatavi ātrāk

Foto: Shutterstock

Viens no vienkāršāk pagatavojamiem pusdienu vai vakariņu kārumiem ir krāsnī cepti kartupeļi, kas uz cepešplāts salikti tādi kā ir – nesagriezti. Taču to cepšana nereti prasa nedaudz pacietības – ja tupeņi pagadījušies lielāki, tos nākas gatavot pat ilgāk par stundu. Kā panākt, lai kartupeļi būtu gatavi īsākā laikā un tos nenāktos griezt daiviņās?

Lasīt vairāk

Čiks un gatavs: kā mikroviļņu krāsnī pagatavot lielu kartupeli

Foto: Shutterstock

Krāsnī cepti kartupeļi ir tas kārums, kuru, ja vien varētu, daudzās mājās baudītu katru dienu. Ja esi viens no tiem, kam ļoti garšo tieši krāsnī cepti kartupeļi, tad šis nelielais triks noderēs, lai tos pagatavotu ātri un ērti ikdienas steigā. Izrādās, lielo kartupeli dažu minūšu laikā var "izcept" arī mikroviļņu krāsnī. Iedvesmojoties no portāla "Chowhound", piedāvājam nelielu padomu, kā to izdarīt.

Lasīt vairāk

Frī kartupeļi mājas gaumē – kā tādus pagatavot

Foto: Shutterstock

Ja vien ir viss nepieciešamais aprīkojums un apņēmība galdā celt kraukšķīgus frī kartupelīšus, ikviens tos var pagatavot mājās. Tas nebūt nav sarežģīti, ja tiek sekots līdzi svarīgiem priekšnoteikumiem, lai frī kartupeļi mājas gaumē izdotos perfekti zeltaini un nepiedegtu.

Lasīt vairāk

Padomi, kā katru reizi pagatavot izcili gardu kartupeļu biezputru

Foto: Shutterstock

Ņemot vērā to, ka kartupeļi paši par sevi ir smagnējs produkts, vieglāku maltīšu cienītājiem iesakām aizstāt vārītos vai ceptos kartupeļus ar to biezputru. Ideālā kartupeļu biezputra ir pietiekami gaisīga un krēmīga, lai izkustu mutē. Kā panākt, lai tā tāda izdotos katru reizi?

Lasīt vairāk

Noderēs steidzīgajiem: kā izvārīt kartupeļus divtik ātri

Foto: Shutterstock

Kartupeļi mūsu virtuvēs ir otrā maizīte – tie ir tik garšīgi un lēti, ka gatavojam tos teju katru dienu. Taču reizēm vārīšana prasa krietnu laiciņu, jo īpaši tad, kad plānots pagatavot izcili gardos saspiestos tupeņus cepeškrāsnī. Britu šefpavāre un pavārgrāmatu autore Anna Džounsa savā jaunākajā grāmatā "A Modern Way to Cook" atklājusi vienu vērā ņemamu ieteikumu, ar ko sākas teju katra recepte, kurā nepieciešams izvārīt dārzeņus.

Lasīt vairāk

Soli pa solim: Kā pagatavot nepārspējami kraukšķīgus etiķotos kartupeļus

Foto: DELFI

Šo recepti gaida daudzi, kuriem, ciemojoties mūsu mājās, palaimējies nogaršot no mana pavārmākslas guru Džeimija Olivera (Jamie Oliver) "nošpikotos" neticami kraukšķīgos krāsnī ceptos kartupeļus. Lai izvairītos no liekvārdības, aprakstot pēc šīs receptes gatavoto kartupeļu garšas īpašības, manuprāt, pietiks ar faktu, ka manā virtuvē krāsnī ceptie kartupeļi vairs netiek gatavoti teju nekādā citā veidā.

Lasīt vairāk

Virtuves pamati: Kā pagatavot kartupeļu klimpas

Foto: Shutterstock

Latviešiem jau izsenis ir pazīstamas klimpas – tās ēdam gan pamatēdienos, gan saldajos ēdienos. Parastās miltu klimpas ir visai vienkārši pagatavojamas, taču mazliet vairāk pacietības un darba prasa kartupeļu klimpiņas. Kā tad tās soli pa solim pagatavot, lai izdotos ideālas?

Lasīt vairāk

Kraukšķīgi un garšīgi – kā pašam mājās pagatavot kartupeļu čipsus

Foto: Shutterstock

Katram sevi cienošam čipsu cienītājam ir skaidrs – tiem ir jābūt kraukšķīgiem, ar daudz garšvielām un tādiem, kas labi piestāvēs gan alum, gan kādam citam dzērienam. Taču, lai zinātu, kas lācītim vēderā (šajā gadījumā gan čipsu pakai), visdrošākais veids, kā tikt pie čipsiem, kas pašam vislabāk garšo – pagatavot tos mājās. Kā izrādās, tas nav nemaz tik neiespējami un grūti.

Lasīt vairāk

Kartupeļi 'mundierī'. Knifiņi izcilam rezultātam un gardas pildījumu idejas

Foto: Shutterstock

Kartupeļi "mundierī" – no ārpuses zeltaini kraukšķīgi, ar krēmīgu mīkstumu, kurš, papildināts ar saldkrējuma sviestu, pats kūst uz mēles, liekot garšas kārpiņām tirpt aiz svētlaimes. Vai gan var būt lieliskāks veids, kā izbaudīt šī gada lielisko kartupeļu ražu? Ja esi vienisprātis ar mums, sniegsim noderīgus padomus izcilam rezultātam un netradicionālas pildījumu idejas, kas palīdzēs šo tradicionālo recepti skatīt jaunā gaismā.

Lasīt vairāk

Kā pagatavot ideālus kartupeļu salātus

Foto: Shutterstock

Kartupeļu salāti ir lieliska un sātīga alternatīva maltītēm, kurās kartupeļi tiek pievienoti vien kā piedeva. Sajaucot vārītu kartupeļu gabaliņus ar gardu mērci un citām sastāvdaļām, iegūsi kārtīgu maltīti, kas pabaros kā pusdienās, tā vakariņās. Kas jāņem vērā, lai kartupeļu salāti izdotos perfekti?

Lasīt vairāk

Kā vienkārši izcept kartupeļus vēdekļa formā?

Foto: Shutterstock

Cepti kartupeļi vēdekļa formā uz šķīvja izskatās tik kārdinoši un vizuāli efektīvi, protams, tie ir arī ļoti garšīgi. Tomēr, lai šos kartupeļus sagatavotu vienkārši un ātri, vienlaicīgi perfekti glītus, noderēs daži vērtīgi padomi.

Lasīt vairāk

Kā izcept perfektas kartupeļu skaidiņu pankūkas?

Foto: Shutterstock

Domāju daudzi man piekritīs, ja apgalvošu, ka skaidiņās rīvētu kartupeļu pankūkas ir viens no garšīgākajiem kartupeļu ēdieniem. Lai arī to mīkla gandrīz sastāv tikai no kartupeļiem, tieši tādēļ tās nemaz nav tik viegli izcept. Lai pankūkas būtu perfektas, ir jāievēro daži principi. Kādi tie ir?

Lasīt vairāk

Video: Kā pagatavot fritētas kartupeļu bumbiņas?

Foto: Shutterstock

Vēl viens gards veids, kā sagatavot kartupeļus - fritētas kartupeļu bumbiņas jeb kroketītes. Tās var pasniegt kā uzkodu ar salātiem vai kā piedevu gaļas ēdienam. Turklāt tas ir ļoti vienkārši.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!