marinētas bietes gurķi tomāti marinējumi konservēšana
Foto: Shutterstock
Ziemai pieņemoties spēkā, laiks palutināt sevi ar to, kas šim laikam tika noglabāts vasarā. Ja arī tavā pieliekamajā, ledusskapī vai pagrabā vēl ir pietiekami daudz marinēto vai skābēto gurķīšu, biešu burciņas, tomāti savā sulā un visi citi labumi – nu ir brīdis no tiem ko pagatavot. Ko darīt ar daudzajām marinējumu burciņām?

Visvienkāršākais, protams, ir notiesāt tāpat – kopā ar kādu siltu vārīto kartupeli salātiņu vietā (vīriešu zaptes tam būs tieši laikā). Bet kāpēc lieki tērēties, pērkot veikalā tomātus bundžiņā, ja dažādām maltītēm ļoti labi noderēs tomāti savā sulā. Vasaras marinējumus vari pievienot dažādiem sacepumiem, sautējumiem un zupām, tā pikantākiem salātiem.

Visvieglāk garšīgi pagatavot būs gurķīšus – tos var pievienot gan rasolam, gan rasoļņikam, gan soļankai un citām zupām. Tāpat marinētie un skābētie gurķi iederēsies visdažādākajās uzkodās un padarīs tos sātīgākus. Atverot konservējumu burciņu, pārliecinies, lai zem vāciņa nebūtu paslēpies pelējums. Turklāt, ja jūti, ka marinādes smarža ir visai specifiska un netīkama, bet gurķi – ļoti mīksti – tie būs sabojājušies un tādus labāk neēst.

Burciņās iemarinētās bietes arī būs īpaši gardas biešu zupās (borščā un pat aukstajā zupā) un salātiņos. Salātos bietes vari jaukt gan ar eļļu, gan majonēzi, krējumu vai jogurtu, pievienojot arī kādu svaigu ķiploku asumam, zaļos zirnīšus vai citas sastāvdaļas. Tāpat vari pamēģināt marinētās bietes piejaukt svaigu kāpostu salātiem, ļaujot abām sastāvdaļām sasūkties – iegūsi pikantu garšu, saglabājot kāpostu kraukšķīgumu.

Savā sulā konservētus tomātus vari izmantot gluži tāpat, kā jebkurus veikalā nopērkamos tomātus bundžās. Ja nesokas ar lielo burku tukšošanu tāpat, tos vari sagriezt gabaliņos un pievienot sautējumiem, sātīgām zupām un pat sacepumiem. Tie saderēs gan ar citiem svaigajiem dārzeņiem krēmzupās, gan ar vistas gaļu sautējumos. Turklāt, maltītei varēsi pievienot mazāk sāli – tomāti būs tik izteiksmīgi, ka tas neprasīsies daudz.

Bet jebkurus citus vasarā iemarinētos dārzeņus – kabačus, redīsus, burkānus, papriku, cukīni un citus – var pievienot kādiem svaigajiem salātiem. Tāpat tie noderēs sautējumos un zupās – ņem vērā, ka marinējumus pievieno katla saturam vien dažas minūtes, pirms viss gatavs. Tādā veidā marinētie dārzeņi neizjuks, nezaudēs garšu, bet vienkārši apsildīsies starp pārējām siltajām sastāvdaļām.

Biešu zupa ar tītara gaļu

Foto: Privātais arhīvs

Garda biešu zupa, kas pagatavota no tītara gaļas. Tasty.lv "Zupu konkursam" to iesūtījusi lasītāja Evija. Viņas ģimene to ļoti iecienījusi izteiktās un vienreizējās garšas dēļ.

Lasīt vairāk

Vinegrets

Foto: Shutterstock

Tradicionālais un garšīgais vinegrets.

Lasīt vairāk

Aukstā zupa ar desu un marinētām bietēm

Foto: DELFI

Vienkārši pagatavojama marinētu biešu aukstā zupa ar kefīru.

Lasīt vairāk

Vienkāršie biešu salāti ar ķiploku

Foto: Shutterstock

Pavisam vienkārši pagatavojami biešu salāti ar ķiploku – sena, garda un veselīga piedeva.

Lasīt vairāk

Cepts lasis skandināvu gaumē ar marinētu gurķu salātiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Kārtīgām vakariņām vai svētku maltītei – krāsnī cepts lasis ar ātri iemarinētiem gurķīšiem un bietēm. Pasniedz siltu vai atdzesētu – nākamajā dienā.

Lasīt vairāk

Soļanka ar liellopa gaļu un ribiņām

Foto: Shutterstock

Pikantu ēdienu cienītājiem – soļanka ar liellopa gaļu un ribiņām.

Lasīt vairāk

Salātu kārtojums ar šampinjoniem un citiem dārzeņiem jeb sāļā torte

Foto: DELFI

Svētku salātu kārtojums, kas būs lieliska alternatīva rasolam – šampinjonu un citu dārzeņu kārtojums. Ja ir vēlēšanās, bez gaļas var iztikt.

Lasīt vairāk

Kartupeļu salāti ar seleriju kātiem un marinētiem gurķiem

Foto: DELFI

Kārdinājums pēc jaunajiem kartupelīšiem ir tik liels, ka gribās tos pagatavot visdažādākajos veidos. Meklējot jaunas garšas ikdienas maltītēs, pagatavo šos salātus, kas sātīgi pabaros un atklās jaunas garšu nianses.

Lasīt vairāk

Ātrais rasoļņiks – gurķu zupa ar gaļu

Foto: Shutterstock

Skābētu gurķu zupa ar grūbām – vienkāršotais rasoļņiks.

Lasīt vairāk

Pikantie biešu salāti ar āboliem un ķiplokiem

Foto: Shutterstock

Pikantie biešu salāti ar āboliem un ķiploku aizdaru labi garšos gan ar rupjmaizes šķēli, gan kā spirdzinoša piedeva pie svētku cepeša.

Lasīt vairāk

Soļanka ar liellopa gaļu

Foto: Shutterstock

Soļanka ar liellopu gaļu – garšos visai ģimenei. Karsto zupu pasniedz ar kādu citrona šķēlīti un skābā krējuma karoti.

Lasīt vairāk

Vinegrets ar āboliem un siļķi

Foto: Shutterstock

Svētku galda iecienītais vinegrets ar āboliem un siļķi.

Lasīt vairāk

Sātīgais rasoļņiks

Foto: Shutterstock

Sātīgais rasoļņiks - kārtīgas pusdienas visai ģimenei.

Lasīt vairāk

Dārzeņu zupa ar makaroniem

Foto: Shutterstock

Vienkārši pagatavojama un garda dārzeņu un makaronu zupa žiglām pusdienām vai vakariņām. Ber zupas katlā burkānus, konservētos tomātus un saldētos zirnīšus – tā viss pagatavosies krietni ātrāk.

Lasīt vairāk

Tomātu zupa ar rīsiem

Foto: Shutterstock

Pavisam ātri un vienkārši pagatavojama konservēto tomātu zupa ar rīsiem. Zupai piešķirsi svaigāku aromātu un garšu, ja uzreiz pēc pagatavošanas iemaisīsi tajā sakapātus pētersīļus.

Lasīt vairāk

Olas tomātos ar bekonu un čorizo desiņām

Foto: Shutterstock

Spāņu gaumē gatavots, sātīgs brokastu ēdiens – tomātos ceptas olas ar bekonu un čorizo desiņām. Īpaši labi garšos ar šķēli svaigi grauzdētas maizes.

Lasīt vairāk

Sildošā marokāņu zupa ar turku zirņiem

Marokas virtuvei raksturīgas asas un intensīvas garšas. Šī tradicionālā zupa ar turku zirņiem dos siltumu, asās garšvielas stiprinās imunitāti. Šis ēdiens, kas apgādā organismu ar olbaltumvielu rezervēm, ir īpaši piemērots vēsiem vakariem.

Lasīt vairāk

Tomātu zupa ar frikadelēm un pupiņām

Foto: Vida Press

Ko darīt, ja kārojas tomātu zupu, bērni dīc pēc frikadeļu zupas, bet vīrs teic, ka sen sapņo par pupiņu zupu? Pareizi! Jāpagatavo tomātu zupa ar frikadelēm un pupiņām!

Lasīt vairāk

Sātīgais siļķu sacepums ar kraukšķīgu zaļumu rīvmaizes garoziņu

Foto: DELFI

Kraukšķīgā zaļumu garoziņa ir šī vienkāršā, bet gardā un ļoti sātīgā sacepuma akcents. Kartupeļu – siļķu sacepuma maigo garšu īpaši labi papildinās dažādi skābēti vai marinēti dārzeņi, kā arī salāti, piemēram, klasiskie tomātu – gurķu salāti ar dillēm un lociņiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!