Visvienkāršākais, protams, ir notiesāt tāpat – kopā ar kādu siltu vārīto kartupeli salātiņu vietā (vīriešu zaptes tam būs tieši laikā). Bet kāpēc lieki tērēties, pērkot veikalā tomātus bundžiņā, ja dažādām maltītēm ļoti labi noderēs tomāti savā sulā. Vasaras marinējumus vari pievienot dažādiem sacepumiem, sautējumiem un zupām, tā pikantākiem salātiem.
Visvieglāk garšīgi pagatavot būs gurķīšus – tos var pievienot gan rasolam, gan rasoļņikam, gan soļankai un citām zupām. Tāpat marinētie un skābētie gurķi iederēsies visdažādākajās uzkodās un padarīs tos sātīgākus. Atverot konservējumu burciņu, pārliecinies, lai zem vāciņa nebūtu paslēpies pelējums. Turklāt, ja jūti, ka marinādes smarža ir visai specifiska un netīkama, bet gurķi – ļoti mīksti – tie būs sabojājušies un tādus labāk neēst.
Burciņās iemarinētās bietes arī būs īpaši gardas biešu zupās (borščā un pat aukstajā zupā) un salātiņos. Salātos bietes vari jaukt gan ar eļļu, gan majonēzi, krējumu vai jogurtu, pievienojot arī kādu svaigu ķiploku asumam, zaļos zirnīšus vai citas sastāvdaļas. Tāpat vari pamēģināt marinētās bietes piejaukt svaigu kāpostu salātiem, ļaujot abām sastāvdaļām sasūkties – iegūsi pikantu garšu, saglabājot kāpostu kraukšķīgumu.
Savā sulā konservētus tomātus vari izmantot gluži tāpat, kā jebkurus veikalā nopērkamos tomātus bundžās. Ja nesokas ar lielo burku tukšošanu tāpat, tos vari sagriezt gabaliņos un pievienot sautējumiem, sātīgām zupām un pat sacepumiem. Tie saderēs gan ar citiem svaigajiem dārzeņiem krēmzupās, gan ar vistas gaļu sautējumos. Turklāt, maltītei varēsi pievienot mazāk sāli – tomāti būs tik izteiksmīgi, ka tas neprasīsies daudz.
Bet jebkurus citus vasarā iemarinētos dārzeņus – kabačus, redīsus, burkānus, papriku, cukīni un citus – var pievienot kādiem svaigajiem salātiem. Tāpat tie noderēs sautējumos un zupās – ņem vērā, ka marinējumus pievieno katla saturam vien dažas minūtes, pirms viss gatavs. Tādā veidā marinētie dārzeņi neizjuks, nezaudēs garšu, bet vienkārši apsildīsies starp pārējām siltajām sastāvdaļām.
Biešu zupa ar tītara gaļu
Garda biešu zupa, kas pagatavota no tītara gaļas. Tasty.lv "Zupu konkursam" to iesūtījusi lasītāja Evija. Viņas ģimene to ļoti iecienījusi izteiktās un vienreizējās garšas dēļ.
Vinegrets
Tradicionālais un garšīgais vinegrets.
Aukstā zupa ar desu un marinētām bietēm
Vienkārši pagatavojama marinētu biešu aukstā zupa ar kefīru.
Vienkāršie biešu salāti ar ķiploku
Pavisam vienkārši pagatavojami biešu salāti ar ķiploku – sena, garda un veselīga piedeva.
Cepts lasis skandināvu gaumē ar marinētu gurķu salātiem
Kārtīgām vakariņām vai svētku maltītei – krāsnī cepts lasis ar ātri iemarinētiem gurķīšiem un bietēm. Pasniedz siltu vai atdzesētu – nākamajā dienā.
Soļanka ar liellopa gaļu un ribiņām
Pikantu ēdienu cienītājiem – soļanka ar liellopa gaļu un ribiņām.
Salātu kārtojums ar šampinjoniem un citiem dārzeņiem jeb sāļā torte
Svētku salātu kārtojums, kas būs lieliska alternatīva rasolam – šampinjonu un citu dārzeņu kārtojums. Ja ir vēlēšanās, bez gaļas var iztikt.
Kartupeļu salāti ar seleriju kātiem un marinētiem gurķiem
Kārdinājums pēc jaunajiem kartupelīšiem ir tik liels, ka gribās tos pagatavot visdažādākajos veidos. Meklējot jaunas garšas ikdienas maltītēs, pagatavo šos salātus, kas sātīgi pabaros un atklās jaunas garšu nianses.
Ātrais rasoļņiks – gurķu zupa ar gaļu
Skābētu gurķu zupa ar grūbām – vienkāršotais rasoļņiks.
Pikantie biešu salāti ar āboliem un ķiplokiem
Pikantie biešu salāti ar āboliem un ķiploku aizdaru labi garšos gan ar rupjmaizes šķēli, gan kā spirdzinoša piedeva pie svētku cepeša.
Soļanka ar liellopa gaļu
Soļanka ar liellopu gaļu – garšos visai ģimenei. Karsto zupu pasniedz ar kādu citrona šķēlīti un skābā krējuma karoti.
Vinegrets ar āboliem un siļķi
Svētku galda iecienītais vinegrets ar āboliem un siļķi.
Sātīgais rasoļņiks
Sātīgais rasoļņiks - kārtīgas pusdienas visai ģimenei.
Dārzeņu zupa ar makaroniem
Vienkārši pagatavojama un garda dārzeņu un makaronu zupa žiglām pusdienām vai vakariņām. Ber zupas katlā burkānus, konservētos tomātus un saldētos zirnīšus – tā viss pagatavosies krietni ātrāk.
Tomātu zupa ar rīsiem
Pavisam ātri un vienkārši pagatavojama konservēto tomātu zupa ar rīsiem. Zupai piešķirsi svaigāku aromātu un garšu, ja uzreiz pēc pagatavošanas iemaisīsi tajā sakapātus pētersīļus.
Olas tomātos ar bekonu un čorizo desiņām
Spāņu gaumē gatavots, sātīgs brokastu ēdiens – tomātos ceptas olas ar bekonu un čorizo desiņām. Īpaši labi garšos ar šķēli svaigi grauzdētas maizes.
Sildošā marokāņu zupa ar turku zirņiem
Marokas virtuvei raksturīgas asas un intensīvas garšas. Šī tradicionālā zupa ar turku zirņiem dos siltumu, asās garšvielas stiprinās imunitāti. Šis ēdiens, kas apgādā organismu ar olbaltumvielu rezervēm, ir īpaši piemērots vēsiem vakariem.
Tomātu zupa ar frikadelēm un pupiņām
Ko darīt, ja kārojas tomātu zupu, bērni dīc pēc frikadeļu zupas, bet vīrs teic, ka sen sapņo par pupiņu zupu? Pareizi! Jāpagatavo tomātu zupa ar frikadelēm un pupiņām!
Sātīgais siļķu sacepums ar kraukšķīgu zaļumu rīvmaizes garoziņu
Kraukšķīgā zaļumu garoziņa ir šī vienkāršā, bet gardā un ļoti sātīgā sacepuma akcents. Kartupeļu – siļķu sacepuma maigo garšu īpaši labi papildinās dažādi skābēti vai marinēti dārzeņi, kā arī salāti, piemēram, klasiskie tomātu – gurķu salāti ar dillēm un lociņiem.