Vispirms ir jāsaprot, ka suši gatavošanai nederēs kuri katri rīsi. Mūsu platuma grādos vispopulārākie ir baltie gargraudu rīsi, bet tiem nepiemīt suši nepieciešamajiem rīsiem vajadzīgās īpašības. Tāpat nevajadzētu izlīdzēties ar risoto paredzētajiem arborio rīsiem – pat ja tiek labi uzsūc šķidrumu un ir krēmīgi, suši tie nederēs. Tāpēc veikalu plauktos noteikti lūkojies pēc suši rīsiem, ko mēdz dēvēt arī par "shari". Tie ir īpaši suši gatavošanai paredzēti rīsi, kas kultivēti Japānā.
Kad piemērotākie rīsi atrasti, jānomēra nepieciešamās proporcijas. Visbiežāk instrukcija būs norādīta jau uz iepakojuma. Taču suši gatavošanas portāls "Makemysushi" iesaka vadīties pēc pavisam vienkārša principa – viena krūzīte rīsu pietiks aptuveni trīs suši rullīšiem. Pirms vārīšanas rīsus nepieciešams noskalot zem ūdens strūklas vismaz minūti, lai atbrīvotos no cietes. Noskalotos rīsus pārber katliņā un pielej ūdeni, izmantojot attiecību 1:1,15, jo ūdenim ir jābūt nedaudz vairāk nekā rīsiem. Galvenais nepieliet ūdeni par daudz – tad rīsi pārvērtīsies mīklai līdzīgā pikucī!