Biešu zupa ir ātri un vienkārši pagatavojama no visiem pieejamām sastāvdaļām, pielāgojot to katra ēdāja gaumei: tiem, kas ietur atslodzi, piemērota ir maiga biešu zupa bez gaļas – gluži kā skolas ēdnīcā, kāds vēlas baudīt tumīgu biešu virumu ar kūpinātām ribiņām, vēl kādam iet pie dūšas biešu zupīte ar sulīgām gaļas frikadelēm. Atliek tikai izvēlēties sev tīkamāko recepti un pagatavot to, iepriekš iegaumējot pāris noderīgus padomus, lai šoreiz zupa izdotos īpaši garda.
- jau iepriekš sarīvē vai caur spiedi izspied pāris daiviņas ķiploka un iemaisi zupā, tiklīdz tā ir gatava un uguns nogriezta;
- biešu zupu var gatavot gan uz gaļas buljona bāzes (kā pagatavot izcili gardu buljonu, skaidrojām šajā rakstā), gan izmantojot malto gaļu, kūpinātas ribiņas, gaļas konservus vai vārīšanas beigās pievienojot zupai gaļas frikadeles;
- maigu biešu zupu, gluži kā bērnībā, var pagatavot arī bez kripatiņas gaļas, tikai šai gadījumā dārzeņus būtu noteikti ieteicams apcept, lai zupas garša būtu piesātinātāka. Sātīgumu veģetārajai biešu zupai piešķirs kartupeļi, putraimi vai pupiņas;
- ja vēlies zupu iebiezināt, vari izmantot saujiņu miežu putraimu, noskalotas grūbas vai karoti iepriekš izkarsētu miltu, ko pirms pievienošanas zupai iemaisa nelielā ūdens daudzumā, lai izvairītos no mīklas kunkuļiem;
- patīkamu tumīgumu biešu zupai piešķirs arī atsevišķi novārīts un sastampāts kartupelis. Uz pusēm vai ceturtdaļās sagrieztus, nevārītus kartupeļus var pievienot zupai arī vārīšanas gaitā. Atceries, ka skābinātājus – etiķi, citronu sulu, tomātu pastu, kečupu vai tomātus – pievieno zupai tikai tad, kad tupeņi ir gatavi un sastampāti, pretējā gadījumā skābes ietekmē kartupeļi var neizvārīties;
- biešu zupas skābināšanai lieliski noder arī gurķu marināde vai sālījums, tādēļ, kad burciņa ir izēsta, nelej šķidrumu ārā, bet pietaupi zupas gatavošanai;
- lielisku aromātu un krāsu biešu zupa iegūst, ja tai pievieno sarīvētas vai salmiņos sagrieztas, nevārītas bietes, kas iepriekš apceptas nelielā daudzumā eļļas ar ķimenēm, tomātu pastu un pāris ēdamkarotēm citronu sulas.
- kapātus zaļumus pievieno zupai nevis vārīšanas laikā, bet katra ēdāja šķīvī – šādi tie nezaudēs ne skaisto, košo krāsu, ne izteikto aromātu;
- biešu zupa tradicionāli tiek pasniegta ar skābu krējumu, bet var uzlabot krējuma garšu, pievienojot tam pāris caur spiedi izspiestas ķiploka daiviņas, nedaudz citronu sulas un ļoti sīki sakapātus zaļumus.
Iedvesmai piedāvājam 18 biešu zupu receptes no "Tasty" bagātīgajiem apcirkņiem.
Lai labi garšo!
Bioloģiskā biešu zupa
Biešu zupa ar tītara gaļu
Gardā biešu zupa ar skābiem kāpostiem
Ātrā biešu zupa ar frikadelēm
Biešu zupa ar frikadelēm
Biešu zupa ar sviestā ceptiem dārzeņiem
Ļoti ātri pagatavojama biešu zupa sliņķu gaumē
Sarkano bietīšu - dārzeņu zupa
Biešu zupa ar ķiplokiem
Grētas iecienītā biešu zupa
Kreptīga biešu-skābētu kāpostu zupa ar malto gaļu
Biešu zupa ar sēnēm un pupiņām
Gavēņa biešu zupa ar sālītiem gurķiem un putraimiem
Tomātu un biešu biezzupa
Ātrā biešu zupa ar vistas girosu
Biešu zupa ar apceptām bietēm
Biešu zupa ar svaigu kāpostu
Biešu zupa ar skābajiem kāpostiem
Zupu latviešu virtuvē ir tiešām daudz. Tās lielākoties ir veģetāras – ar saknēm, dārzeņiem, graudaugiem un pākšaugiem. Latviešiem cieņā ir arī meža sēņu zupas, bet tie, kuri atrodas tuvāk ūdeņiem – jau izsenis visbiežāk gatavojuši zivju zupas daudzās dažādās versijās. To vidū arī visai neparastas receptes, piemēram, zivju zupu ar pienu, klimpām vai siļķi.