Kaut mūsdienās kebabnīcas ir teju uz katra stūra, pievilinot pircējus ar kārdinoši zemām cenām, tomēr ir vērts aizdomāties, kas tad lētajiem kebabiem ir "vēderā". Labāk iemācies tos pagatavot mājās, lai varētu baudīt šo gardo ēdienu bez sirdsapziņas pārmetumiem.
Kebabs ir iekārtojies uz palikšanu daudzu valstu virtuvēs. Šim ēdienam, kā jau visiem mīļiem bērniem, ir daudz vārdu: šaurma, šaverma, šavarma, šuarma. Citviet, piemēram, Vācijā, to mēdz dēvēt arī par donera kebabu (Döner kebab). Tas ir izteikts Tuvo Austrumu ēdiens – pita vai pildīts lavašs ar sasmalcinātu ceptu gaļu (jēra, vistas, retāk – teļa vai tītara), ar garšvielām, mērcēm un svaigiem dārzeņu salātiem.
Iesākumā tev jāizvēlas maize, kurā tīsi kebaba pildījuma sastāvdaļas: gaļu, salātus un mērci.
Vari izmantot jau gatavu, veikalā nopērkamu lavašu, pitas maizi vai tortilju plācenīšus, bet, ja vēlies kebabu pagatavot no nulles un baudīt tikko no pannas noņemtā, siltā plācenī ievīstītu pildījumu, tad seko šai ātrajai receptei. Pirms tīšanas maizi uzsildi uz grila pannas, cepeškrāsnī vai mikroviļņu krāsnī, jo silts kebabs būs daudz gardāks.
Lasot tālāk, uzzināsi, kā mājas apstākļos bez vertikālā kebabu gāzes grila pagatavot gaļas pildījumu ar autentisku garšu, kādi dārzeņi izmantojami salātiem un, protams, kā pagatavot īpaši gardu kebaba mērci.
Gaļas izvēle un sagatavošana
Kebabu parasti gatavo no jēra vai liellopa gaļas, bet vari izmantot arī teļa, vistas vai tītara gaļu.
Gaļa kebabam tradicionāli tiek cepta pēc īpašas tehnoloģijas – uz vertikāla gāzes grila. Fileja tiek savērta uz vertikāli novietota iesma, kas rotē ap savu asi. Bezliesmas gāzes degļi ir novietoti vertikāli gar iesmu. Gaļu sagriež ar garu nazi plānās šķēlītēs, kuras pasniedz trauciņā vai uz īpašas paplātes.
Tomēr, rīkojoties viltīgi, arī bez šīs speciālās uzpariktes mājas apstākļos ir iespējams tikt pie visai gardiem grilētas gaļas gabaliņiem. Vasarā, protams, lielisks palīgs ir grils, bet, arī cepot gaļu cepeškrāsnī, vari iegūt visai gardu rezultātu. Lai to paveiktu, tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:
- 500 g maltās gaļas (labāk izvēlies jauktu liellopa–vistas, liellopa–tītara vai liellopa–jēra gaļu);
- 3/4 TK maltu melno piparu;
- 1 TK miltu;
- 1 TK kaltēta oregano;
- 3/4 TK ķiploku pulvera vai 2 ķiploka daiviņas;
- 3/4 TK sīpolu pulvera vai viens neliels sīpols;
- 3/4 TK sinepju pulvera;
- 1/2 TK Kajēnas piparu (ja tev nepatīk asi ēdieni, pievieno mazāk);
- 1/4 TK paprikas pulvera (vislabāk derēs kūpinātas paprikas pulveris);
- 1/3 TK kanēļa;
- 1/2 TK kumina;
- 1/2 citrona sula;
- sāls pēc garšas.
Visas garšvielas samaisa, pievieno gaļai un samīca, līdz masa ir elastīga un vienmērīgas konsistences.
Krāsni uzkarsē 180 grādus karstu.
Tālāk vari rīkoties divējādi:
1. Ja vēlies ātrāk baudīt kebabu, tad no gaļas masas veido garenas desiņas, izkārto tās atstatus vienu no otras uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, un liec krāsnī cepties. Pēc aptuveni 8–10 minūtēm, kad gaļa no vienas puses apbrūnējusi, apgriez un turpini cept, līdz desiņas ir brūnas arī no otras puses. Kad gaļa gatava, izņem to no krāsns, ļauj 5 minūtes "atpūsties", tad ar asu nazi šķērseniski sagriez garenās strēmelēs.
2. Ja vēlies iegūt kraukšķīgas gaļas šķēlītes, liec gaļas masu garenā silikona vai metāla veidnē, ko izmanto kēksu vai viltotā zaķa gatavošanai, un cep krāsnī 30–40 minūtes. Ja šādas veidnes nav pa rokai, vari gaļas kukulīti ievīstīt folijā, atstājot neapklātu tā virspusi. Cepto gaļu izņem no veidnes un sagriez maksimāli plānās šķēlītēs. Pārslēdz krāsni grila režīmā, paaugstinot karstumu līdz 230–240 grādiem. Gaļas šķēlītes izkārto uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, liec krāsnī un cep 5–7 minūtes, līdz tās ir apbrūnējušas.
Kamēr gaļa cepas, gatavo salātus un mērci.
Kā pagatavot salātus un mērci kebabam
Kebaba salātu pagatavošanai ierasts izmantot kraukšķīgus dārzeņus: gurķi, papriku, kāpostus, dažādu veidu salātgalviņas, burkānus u.c. Nav nekādu ierobežojumu – visu nosaka tikai tava fantāzija un vēlmes, bet šoreiz iesakām pagatavot salātus, izmantojot šādas sastāvdaļas:
- 1/2 ledus salāta;
- 1 sarkanais sīpols;
- 1/4 sarkanā kāposta;
- 1 tomāts;
- sāls;
- citrona sula.
Ledus salātus un kāpostu sašķēlē pēc iespējas plānākos salmiņos, tomātus – plānās ripiņās.
Sīpolu nomizo, sagriež plānās ripiņās, noskalo zem auksta ūdens. Ja vēlies, sīpolus vari iemarinēt ātrajā marinādē, sekojot šai receptei. Marinēti sīpoli piešķirs kababam īpašu smeķi.
Ir receptes, kas iesaka salātiem pievienot arī eļļu, bet mums šķiet, ka tas ir lieki, jo tieši svaigi, kraukšķīgi salāti radīs vajadzīgo garšu konstrastu ar garšvielām bagāto gaļu un krēmīgo mērci.
Visas salātu sastāvdaļas liec bļodā, pievieno sāli, citrona sulu un samaisi. Ja vēlies, vari pievienot arī zaļumus – kapātus pētersīļus, koriandru vai dilles dažādās proporcijās. Salātu garšu vari bagātināt arī ar sausajām garšvielām, piemēram, piestā saberztām, apgrauzdētām koriandra sēklām vai kumīnu.
Kad salāti gatavi, ļauj tiem ievilkties un ķeries pie mērces gatavošanas. Tradicionālai kebaba mērcei nepieciešamas šādas sastāvdaļas:
- 400 g bezpiedevu jogurta;
- 1 ĒK olīveļļas;
- 1/2 citrona sula;
- sāls pēc garšas;
- malti melnie pipari pēc garšas;
- sauja sasmalcinātu diļļu;
- 2 daiviņas ķiploka.
Mērci pagatavo, sajaucot bļodiņā visas mērces sastāvdaļas un pievienojot caur ķiplokspiedi izspiestu ķiploku. Ja vēlies, vari šai pamatmērcei pievienot arī rīvētu vai sīki sasmalcinātu svaigu vai marinētu gurķi, kam pēc rīvēšanas notecināta liekā sula. Ja tev garšo kinza, dilles vari aizstāt ar to. Ja nebaidies no liekām kalorijām un vēlies, lai mērcei ir krēmīgāka garša, bezpiedevu jogurtu aizstāj ar treknāku grieķu jogurtu vai skābo krējumu. Pamatmērces garšu vari bagātināt arī ar pāris ēdamkarotēm kečupa vai kvalitatīvas majonēzes.
Tagad visas sastāvdaļas ir gatavas un jāķeras pie tīšanas procesa.
Kā pildīt un stingri savīstīt kebabu
Kad visas sastāvdaļas gatavas un nevēlies sevi apgrūtināt ar tīšanas darbiem, vari rīkoties pavisam vienkārši – saliec gaļu, salātus un mērci uz šķīvja un pasniedz, papildinot ar uzsildītu maizi.
Ja vēlies pildījumu likt pufīgajā pitas maizē, tad uzkarsē grila pannu. Uzsildi pitas maizi, iegriez un atver to līdz locījuma vietai. Iezied to ar mērci, tad, sākot no lēzenās apakšas uz augšu, liec salātus, tad gaļu, mērci un atkal salātus.
Arī lavašs vai tortiljas pirms tīšanas ir jāsasilda – pannā vai mikroviļņu krāsnī. Pietiks ar 10–15 sekundēm. Kad ietinamā maizīte silta, ar to ir viegli manipulēt un to var cieši satīt. Uzsildīto maizi izklāj, pārzied ar plānu mērces kārtiņu (vari virs mērces likt arī rīvēta siera kārtu) – šādi maize būs elastīgāka un vieglāk satinama, tad izklāj ar gaļu, salātiem, papildini ar vēl pāris karotītēm mērces un uzmanīgi, lai nesaplēstu plāno maizes plāceni, satin kebabu.
Par to, kā pareizi un stingri satīt pildījumu lavašā vai tortiljas maizē, esam rakstījuši jau iepriekš – kā rīkoties, lai kebaba pildījums neveltos ārā no tīstokļa un mērce nenošmulētu drēbes, uzzināsi šajā noderīgajā padomrakstā.
Ja vēlies jau tā gardajai maltītei piešķirt vēl vairāk asumiņa, papildini kebabu ar čili mērci, ko it vienkārši vari pagatavot, sekojot šīs receptes norādījumiem.
Arī jau satīto kebabu nenāks par ļaunu pāris minūtes uzsildīt uz sakarsētas grila pannas, piespiežot to ar kādu smagumu,
Kad darbiņš darīts, nokod sulīgu kumosu un izbaudi garšu eksploziju!