Protams, ja čili jūsmājās ir tikpat iecienīta sastāvdaļa, kā sīpols zupā, tad pavisam droši to var glabāt noslēgtā traukā dārzeņu atvilktnē. Tāpat labs variants būs arī aizspiežams maisiņš – tajā ievieto gareniski pārgrieztus čili un kādu papīra salveti, kas savāktu lieko mitrumu, un glabā pat nedēļu.
Tomēr kulinārie eksperti no "Cook's Illustrated" izdevuma ir atklājuši pavisam pateicīgu metodi, kas svaigos čili ļaus uzglabāt pat mēnesi. Pēc vairākiem eksperimentiem atklāts, ka čili visai pateicīgi uzglabājas sālsūdenī – tie nezaudē garšu, pēc noskalošanas aukstā ūdenī ir tikpat asi, kā svaigie un saglabā savu kraukšķīgumu.
Kā tad īstenot šo metodi? Formula ir pavisam vienkārša – 250 mililitros vēsa ūdens izšķīdina ēdamkaroti sāls. Svaigos čili gareniski pārgriež uz pusēm un saliek burciņā. Pārlej ar sālsūdeni, rūpīgi noslēdz vāciņu un liek ledusskapī. Kad kāds čili nepieciešams, to izņem no burciņas, noskalo aukstā ūdenī, lai atbrīvotos no sālsūdens piegaršas, un izmanto, kā iecerēts.
Vistas un nūdeļu zupa vjetnamiešu gaumē
Īpaši pikanta un neparasta vistas zupa vjetnamiešu gaumē. Buljonu nepieciešams vairākas reizes uzkarsēt, lai tas iegūtu īpašu garšu. Pasniedz to tradicionāli – pievienojot karstajai zupai svaigas sastāvdaļas.
Čili un sarkano pupiņu zupa
Čili – sarkano pupiņu zupa pikantu ēdienu cienītājiem. Sasildīs aukstās ziemas dienās un kārtīgi pabaros.
Gardās vistas enčiladas ar sieru
Gardie, sildošie un pikantie meksikāņu ēdieni ir kā radīti, lai tos baudītu ziemas spelgonī. Ar sulīgu vistas gaļu pildītās, tomātos un krējumā sutinātās enčiladas ar zeltainu siera garoziņu, līdzinās mums ierastajām pildītajām pankūkām, kas papildinātas ar čili asumiņu.
Pikantās garneles ar ķirštomātiem
Ātrā pusdienu maltīte vai piedeva pie rīsiem – pikantās garneles ar siltiem ķirštomātiem. Krēmīgākai versijai tomātus var sutināt arī saldajā krējumā, ja tīk.
Čimičuri mērce – universāla ēdiena piedeva
Čimičuri mērce Argentīnā tiek izmantota gaļas, it īpaši steiku, marinēšanai un pasniegšanai. Bet šī vienkārši pagatavojamā mērce ir teju unikāla piedeva, jo piešķirs lielisku garšu arī citiem gaļas ēdieniem, kā arī sautējumiem, pastai, kartupeļiem, zupām un pat salātiem.
Maltās gaļas bumbiņas pikantā mērcē jeb 'kofta curry'
Sulīgas maltās gaļas bumbiņas jeb koftas pikantā dārzeņu karija mērcē būs īsts baudījums austrumniecisku garšu cienītājiem.
Vistas gaļa ar pupiņām karija un kokosriekstu mērcē
Karijs un kokosriekstu piens ir eksotiski, taču mums jau pazīstami produkti. Receptē izmantotās baltās pupiņas sniedz ne tikai plašu klāstu noderīgu uzturvielu, bet arī ļauj atklāt jaunas, neierastas garšas nokrāsas. Šis ēdiens ar maigo garšu ir ļoti piemērots vakariņām. Ja gribat izvairīties no ogļhidrātiem, ēdiet to bez piedevām, ja vēlaties ko sātīgāku, tad tas lieliski saderēs ar makaroniem vai rīsiem.
Čili sautējums ar sieru un lociņiem
Gards un sātīgs sautējums ar malto gaļu un pupiņām ir kā radīts, lai sasildītos vēsā, nemīlīgā dienā.
Čahohbili jeb gardā vistiņa tomātos
Ļoti vienkāršs un garšīgs veids, kā, iedvesmojoties no Gruzijas kulinārajām tradīcijām, pagatavot sulīgu vistas gaļas un sezonas dārzeņu sautējumu.
Tomātu un čili salsa uzkodām
Smalki sakapāti, svaigi dārzeņi, čili asumam un spirgta laima sula – sajaucot visas sastāvdaļas iegūsi gardu un svaigu salsu, ko baudīt ar uzkodām vai gaļu. Salsa ir īpaši meksikāņu virtuvei raksturīga mērce, kas ievērojama ar to, ka tajā ir labi jūtamas visas pievienotās sastāvdaļas.
Harčo ar liellopa gaļu
Harčo noteikti ierindojas starp tām zupām, kas kārtīgi pabaros vislielākos zupu skeptiķus, jo nepaēdis nevar palikt neviens – liellopa gaļa, rīsi, paprika, burkāni un dažādas garšvielas. Visa kā tik gana, un gala rezultāts nekad neliek vilties.
Pikantais tomātu humuss ar baziliku
Gards turku zirņu smēriņš jeb humuss ar tomātiem, čili un baziliku. Baudi humusu ar kraukšķīgām sāļajām vafelēm, grauzdiņiem, dārzeņu gabaliņiem vai citām uzkodām. Recepti piedāvā raidījuma "Gatavo 3" kulināre Linda Vilmansone sadarbībā ar "Selga".