zaļie čili pipari
Foto: Shutterstock
Pikanto un izteikti aso maltīšu cienītāji zinās, ka šos ēdienus īpaši gardus padara ne vien kaltētās čili garšvielas, bet arī svaigie čili pipari. Tā kā bieži vien receptes pieprasa vien pusi vai nelielu gabaliņu no svaigajiem halapenjo vai citu šķirņu čili, pēc tam kļūst aktuāls jautājums par to, kā asos piparus uzglabāt, lai tie ilgāk saglabātos svaigi. Kāds tad ir labākais veids, kā uzglabāt svaigos čili, lai tie nesabojātos nedēļas laikā?

Protams, ja čili jūsmājās ir tikpat iecienīta sastāvdaļa, kā sīpols zupā, tad pavisam droši to var glabāt noslēgtā traukā dārzeņu atvilktnē. Tāpat labs variants būs arī aizspiežams maisiņš – tajā ievieto gareniski pārgrieztus čili un kādu papīra salveti, kas savāktu lieko mitrumu, un glabā pat nedēļu.

Tomēr kulinārie eksperti no "Cook's Illustrated" izdevuma ir atklājuši pavisam pateicīgu metodi, kas svaigos čili ļaus uzglabāt pat mēnesi. Pēc vairākiem eksperimentiem atklāts, ka čili visai pateicīgi uzglabājas sālsūdenī – tie nezaudē garšu, pēc noskalošanas aukstā ūdenī ir tikpat asi, kā svaigie un saglabā savu kraukšķīgumu.

Kā tad īstenot šo metodi? Formula ir pavisam vienkārša – 250 mililitros vēsa ūdens izšķīdina ēdamkaroti sāls. Svaigos čili gareniski pārgriež uz pusēm un saliek burciņā. Pārlej ar sālsūdeni, rūpīgi noslēdz vāciņu un liek ledusskapī. Kad kāds čili nepieciešams, to izņem no burciņas, noskalo aukstā ūdenī, lai atbrīvotos no sālsūdens piegaršas, un izmanto, kā iecerēts.

Vistas un nūdeļu zupa vjetnamiešu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Īpaši pikanta un neparasta vistas zupa vjetnamiešu gaumē. Buljonu nepieciešams vairākas reizes uzkarsēt, lai tas iegūtu īpašu garšu. Pasniedz to tradicionāli – pievienojot karstajai zupai svaigas sastāvdaļas.

Lasīt vairāk

Čili un sarkano pupiņu zupa

Foto: Shutterstock

Čili – sarkano pupiņu zupa pikantu ēdienu cienītājiem. Sasildīs aukstās ziemas dienās un kārtīgi pabaros.

Lasīt vairāk

Gardās vistas enčiladas ar sieru

Foto: Shutterstock

Gardie, sildošie un pikantie meksikāņu ēdieni ir kā radīti, lai tos baudītu ziemas spelgonī. Ar sulīgu vistas gaļu pildītās, tomātos un krējumā sutinātās enčiladas ar zeltainu siera garoziņu, līdzinās mums ierastajām pildītajām pankūkām, kas papildinātas ar čili asumiņu.

Lasīt vairāk

Pikantās garneles ar ķirštomātiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Ātrā pusdienu maltīte vai piedeva pie rīsiem – pikantās garneles ar siltiem ķirštomātiem. Krēmīgākai versijai tomātus var sutināt arī saldajā krējumā, ja tīk.

Lasīt vairāk

Čimičuri mērce – universāla ēdiena piedeva

Foto: Shutterstock

Čimičuri mērce Argentīnā tiek izmantota gaļas, it īpaši steiku, marinēšanai un pasniegšanai. Bet šī vienkārši pagatavojamā mērce ir teju unikāla piedeva, jo piešķirs lielisku garšu arī citiem gaļas ēdieniem, kā arī sautējumiem, pastai, kartupeļiem, zupām un pat salātiem.

Lasīt vairāk

Maltās gaļas bumbiņas pikantā mērcē jeb 'kofta curry'

Foto: Shutterstock

Sulīgas maltās gaļas bumbiņas jeb koftas pikantā dārzeņu karija mērcē būs īsts baudījums austrumniecisku garšu cienītājiem.

Lasīt vairāk

Vistas gaļa ar pupiņām karija un kokosriekstu mērcē

Karijs un kokosriekstu piens ir eksotiski, taču mums jau pazīstami produkti. Receptē izmantotās baltās pupiņas sniedz ne tikai plašu klāstu noderīgu uzturvielu, bet arī ļauj atklāt jaunas, neierastas garšas nokrāsas. Šis ēdiens ar maigo garšu ir ļoti piemērots vakariņām. Ja gribat izvairīties no ogļhidrātiem, ēdiet to bez piedevām, ja vēlaties ko sātīgāku, tad tas lieliski saderēs ar makaroniem vai rīsiem.

Lasīt vairāk

Čili sautējums ar sieru un lociņiem

Foto: Shutterstock

Gards un sātīgs sautējums ar malto gaļu un pupiņām ir kā radīts, lai sasildītos vēsā, nemīlīgā dienā.

Lasīt vairāk

Čahohbili jeb gardā vistiņa tomātos

Foto: Shutterstock

Ļoti vienkāršs un garšīgs veids, kā, iedvesmojoties no Gruzijas kulinārajām tradīcijām, pagatavot sulīgu vistas gaļas un sezonas dārzeņu sautējumu.

Lasīt vairāk

Tomātu un čili salsa uzkodām

Foto: Shutterstock

Smalki sakapāti, svaigi dārzeņi, čili asumam un spirgta laima sula – sajaucot visas sastāvdaļas iegūsi gardu un svaigu salsu, ko baudīt ar uzkodām vai gaļu. Salsa ir īpaši meksikāņu virtuvei raksturīga mērce, kas ievērojama ar to, ka tajā ir labi jūtamas visas pievienotās sastāvdaļas.

Lasīt vairāk

Harčo ar liellopa gaļu

Foto: Shutterstock

Harčo noteikti ierindojas starp tām zupām, kas kārtīgi pabaros vislielākos zupu skeptiķus, jo nepaēdis nevar palikt neviens – liellopa gaļa, rīsi, paprika, burkāni un dažādas garšvielas. Visa kā tik gana, un gala rezultāts nekad neliek vilties.

Lasīt vairāk

Pikantais tomātu humuss ar baziliku

Foto: Publicitātes attēls

Gards turku zirņu smēriņš jeb humuss ar tomātiem, čili un baziliku. Baudi humusu ar kraukšķīgām sāļajām vafelēm, grauzdiņiem, dārzeņu gabaliņiem vai citām uzkodām. Recepti piedāvā raidījuma "Gatavo 3" kulināre Linda Vilmansone sadarbībā ar "Selga".

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!