plaucēta ola maizītes brokastis uzkodas launags
Foto: Shutterstock
Plaucētās olas jau sen vairs nav nekāds brokastu, launagu un citu maltīšu jaunums. Savu vietu gardēžu sirdīs tās ir iekarojušas tik pamatīgi, ka ne viens vien mājas kulinārs tās gatavo regulāri. Gan lai liktu uz brokastu maizītēm, gan izdekorētu veselīgos salātus ar olu dzeltenuma saulītēm. Lai gan šajā gatavošanas paņēmienā nav nekā sarežģīta, savas iemaņas tas prasa.

Plaucējot olas jāņem vērā ne tikai olu svaigums, bet arī pareiza ūdens vārīšanas tehnika un īstais mirklis, kad olu iesist katliņā. Lai rezultāts izdotos veiksmīgs, savus noslēpumus atklāj Melisa Džoulvana – šefpavāre un pavārgrāmatu autore.

Izmanto tikai ļoti svaigas olas

Ja cieti vārītām olām der tādas, kas nav pašas svaigākās, tad ideālas plaucētās olas sanāks tikai no ļoti svaigām olām. Ja plāno gatavot plaucētās olas svētdienas brančā, olas iegādājies tikai sestdien. Ne pārāk svaigās olas karstajā ūdenī var sākt atdalīties, Džoulvana stāsta izdevumam "Reader's Digest".

Nepārpildi katliņu

Katliņam, kurā plaucēsi olas, nav jābūt pilnam ar ūdeni. Pietiks vien, ja ar ūdeni pieliesi aptuveni trešdaļu katliņa. Ja ūdens būs par daudz, olas lieki peldēs, kas nozīmē to, ka baltums izpletīsies un nebūs skaisti apkārt dzeltenumam.

Neaizmirsti par skābumu

Ūdenim, kurā plaucēsi olas, pievieno ēdamkaroti citronu sulas vai etiķa skābumam. Tas palīdz olām sarecēt ātrāk. Kad ūdens uzvārījies, ļauj tam nedaudz atdzist un turpini sildīt uz lēnas uguns, lai neveidotos burbuļi. Tas būs ideālais brīdis, kad ūdenī pārliet jēlo olu – šim darbiņam izmanto tasīti, kurā iesist olu.

Laiks ir visa atslēga

Nesteidzies izņemt olu ar putu karoti no ūdens. Lai plaucētajām olām iegūtu skaistu, tekošu dzeltenumu, vajadzēs tās plaucēt 4 minūtes. Ja noturēsi olas ūdenī 30 sekundes ilgāk, dzeltenums jau sāks sabiezēt. Bet 5 minūšu vārīšanas laikā iegūsi biezāku, krēmam līdzīgu dzeltenumu. Pēc plaucēšanas olu noliec uz papīra dvieļa, lai tā nosusinās. Pēc tam jau vari likt uz avokado grauzdiņa vai salātiem, kā iecerēts.

Neplaucē vairākas olas uzreiz

Lai kā arī negribētos plaucēt vairākas olas uzreiz, ja gatavo ēdāju bariņam, labāk to nedarīt. Ja katliņā būs divas vai pat trīs olas, samazināsies ūdens temperatūra un tās ūdens virpulītī saskriesies, tādējādi palielinot iespēju, ka olas salips kopā. Tāpēc labāk padarīt olu plaucēšanu par demonstrēšanu katram ēdājam, nekā censties pasniegt tās galdā visiem uzreiz.

Dārzeņu zupa Toskānas gaumē ar plaucētu olu

Foto: Shutterstock

Īpaši izsmalcinātai maltītei – garda dārzeņu zupa Toskānas gaumē, kura, pateicoties plaucētajai olai un cietā siera piedevai, ir īpaši krēmīga un sātīga. Tradicionāli šo zupu pasniedz ar zeltaini apceptu baltmaizes grauzdiņu.

Lasīt vairāk

Pusdienu grauzdiņš ar apceptām sēnēm, kale kāpostu un plaucētu olu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sviestā apceptas sēnes, gardais kale kāposts un plaucēta ola – sastāvdaļas vieglām pusdienām. Pasniedz līdzīgi kā salātus, skaisti izkārtotus kārtās uz apgrauzdētas maizītes.

Lasīt vairāk

Kartupeļu, šķiņķa un piparmētru plācenītis ar plaucētu olu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sātīgi, interesanti un visnotaļ gardi kartupeļu plācenīši, kuriem pievienots arī šķiņķis un smaržīgās piparmētru lapiņas. Siltos plācenīšus pasniedz ar plaucētu olu un holandiešu mērci. Maltīte vieglām pusdienām vai, ja sagatavota laikus, bagātīgām brokastīm.

Lasīt vairāk

Kāpostu un kartupeļu biezenis ar plaucētu olu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vienkārša vasarīgu pusdienu maltīte. Kāpostu un kartupeļu biezeni var pasniegt ne tikai ar plaucētu olu. Tās vietā var būt arī cepta gaļa vai zivis.

Lasīt vairāk

Lionas salāti ar plaucētu olu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Brokastu salāti, kuru dzimtene ir dienvidnieciskā Liona. To galvenais akcents ir plaucēta ola.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgā bagete ar sparģeļiem un Benedikta olu

Gatavojoties Lieldienām, Rimi Gardēži šefpavārs Normunds Baranovskis un veselīga uztura speciāliste Inga Pūce aicina pagatavot vienkāršu un neierastu brokastu ēdienu svētku cienastam - kraukšķīgu bageti ar sparģeļiem un Benedikta olu.

Lasīt vairāk

Fotorecepte: Holandes mērce

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Maigā un treknā Holandes mērce, kas gatavota no olu dzeltenumiem un sviesta, ir viena no pamata sastāvdaļām olām Benedikta gaumē. Viena no piecām klasiskajām mērcēm, kas pēc franču kulināru domām, ir jāprot pagatavot ikvienam.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!