kale kāposti salāti apelsīni veselīgs uzturs diēta
Foto: Shutterstock
Tā kā pavasara gaidās nu jau ēdienkartē ienāk arī pa kādam lapu salātam un košākam dārzenim, tad varam teikt, ka esam sezonas gaidās. Turklāt paveicies ar to, ka brokoļi, kale kāposti un aisberga salāti un citi gardumi veikalos pieejami visu gadu. Taču mēdz gadīties, ka kāda no svaigās maltītes sastāvdaļām ir ar rūgtenu garšu. Ņemot vērā to, ka rūgtā piegarša ne visiem tīk, nākas padomāt, kā to nomākt. Lūk, daži paņēmieni, kā dārzeņiem un lapu salātiem nomākt rūgteno garšu!

Blanšēšana. Šis ir viens no produktu apstrādes veidiem, kas var palīdzēt, ja kāds dārzenis vai kāpostlapa pagadījušies īpaši rūgti. Ne velti brokoļus pirms saldēšanas iesaka noblanšēt. Viss, kas jādara – katliņā jāuzvāra ūdens, kam pievienots mazliet sāls, un jānovāra tajā dārzeņi vai salātlapas vienu līdz trīs minūtes. Lapām pilnībā pietiks ar minūti, bet dārzeņus vajadzēs noblanšēt nedaudz ilgāk. Blanšēšana saglabās produktus kraukšķīgus un zaļus, bet izvilinās no tiem nepatīkami rūgto garšu, iesaka "Thekitchn".

Pievieno izteiksmīgas garšas sastāvdaļas. Ar rūgtumu var cīnīties, ja maltītei pievienosi ko saldenāku vai asāku. Piemēram, rūgtenos dārzeņus gatavo kopā ar gaļu, pievieno tiem sasmalcinātu ķiploku vai katliņā ieber kādu asāku garšvielu, piemēram, Kajēnas piparus. Kontrastējošās garšas savaldīs rūgtumu, kā arī radīs balansu šķīvī.

Pievieno ko skābenu. Ne velti salātu mērcēm ļoti bieži tiek pievienota citronu sula vai dažādu garšu etiķis. Tas pastiprina dārzeņu un salātlapu garšu, pie reizes nomācot arī iespējamo rūgto garšu. Turklāt tas noderēs ne vien svaigajiem salātiem, bet, piemēram, arī dārzeņu sautējumam. Gatavošanas beigās apslaki to ar nedaudz svaigi spiestas citronu sulas – tā paveiks brīnumus un padarīs maltīti izteiksmīgāku.

Nevairies no sāls. Rūgtenu dārzeņu labākais sabiedrotais ir sāls. Neatkarīgi no tā, vai dārzeņus baudīsi svaigus vai termiski apstrādātus, sāls palīdzēs nomākt rūgteno piegaršu. Piemēram, tas līdzēs pirmajiem sezonas redīsiem. Bet nevajag pārspīlēt – sāli pievieno tik daudz, lai ēdiena garšu paspilgtinātu, ne padarītu nebaudāmi sāļu.

Sautē. Ja zini, ka kale kāposts pagadījies īpaši rūgts, nevairies to sautēt. Turklāt sautē lēni un ilgi – zemās temperatūrās gatavoti kāposti un dārzeņi būs daudz gardāki un mīkstāki. Ja mājās ir multivāres katls, jo labāk – saliec visas sastāvdaļas tajā un ļauj maltītei lēni gatavoties pašai.

Brokoļu un laša sāļais pīrāgs

Foto: Shutterstock

Burvīgs sacepums, kas pildīts trauslā mīklas groziņā. Vispiemērotākā mīkla būs trauslā smilšu mīkla, kuras recepti vari izlasīt šeit. Var arī izmantot gatavo kārtaino mīklu.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgie brokoļu un tomātu salāti

Šajos salātos apvienojas kraukšķīgais brokolis, saldenais tomāts un melno piparu aromāts. Turklāt tos var viegli un ātri pagatavot, un tie ir arī ļoti veselīgi.

Lasīt vairāk

Makaronu un lapu kāpostu salāti ar olīvām un kaltētiem tomātiem

Foto: Privātais arhīvs

"Šo recepti atklāju pavisam nesen, bet tā ideāli apvieno garšīgāko no Vidusjūras virtuves. Siltie makaroni lieliski garšo ar grieķu kalamata olīvām, kas ir īpaši gaļīgas, bet fetas siera sāļums sajaucas ar čirkainā lapu kāposta (jā, tas ir tas pats kale) svaigumu," par savu recepti raksta Jānis. Recepte piedalās makaronu salātu recepšu konkursā.

Lasīt vairāk

Kartupeļu un kale kāposta zupa Toskānas gaumē

Foto: Shutterstock

Kreptīga un sildoša kartupeļu un kale kāposta zupa. Sātīgumam tai pievienots ne vien saldais krējums, bet arī kreptīgas, apceptas desiņas. Var gatavot ar kupātiem vai, ja pieejamas, īstām itāļu desiņām.

Lasīt vairāk

Pusdienu grauzdiņš ar apceptām sēnēm, kale kāpostu un plaucētu olu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Sviestā apceptas sēnes, gardais kale kāposts un plaucēta ola – sastāvdaļas vieglām pusdienām. Pasniedz līdzīgi kā salātus, skaisti izkārtotus kārtās uz apgrauzdētas maizītes.

Lasīt vairāk

Lapu kāposta pesto

Lapu jeb Kale kāpostiem ir vairākas šķirnes, taču Latvijā visbiežāk nopērkami lillā un tumši zaļi kāposti ar krokotām lapām. Tie ir vitamīniem, minerālvielām un šķiedrvielām bagāti, tāpēc iekļaujot ikdienas uzturā kale kāpostu, stiprināsiet kaulus, sirdi un asinsvadu sistēmu. Turklāt šajos kāpostos ir zems kaloriju daudzums un augsts šķiedrvielu līmenis. Pesto recepti iesaka "Aikāgaršo!" šefpavārs Normunds Baranovskis.

Lasīt vairāk

Vistas un nūdeļu zupa vjetnamiešu gaumē

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Īpaši pikanta un neparasta vistas zupa vjetnamiešu gaumē. Buljonu nepieciešams vairākas reizes uzkarsēt, lai tas iegūtu īpašu garšu. Pasniedz to tradicionāli – pievienojot karstajai zupai svaigas sastāvdaļas.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!