Skaidrības labad gan uzreiz jāsaka, ka runa ir par iebiezināto pienu – zeltaino un tekošo piena un cukura savārījumu, nevis vārīto iebiezināto pienu – brūno un biezo masu, ko smērējam riekstiņu un kraukšķīgo vafeļu pildījumos. Iebiezinātais piens lieti noder ne tikai kūku saldināšanai, bet arī dažādu glazūru un pildījumu uzfrišināšanai.
Viena no klasiskākajām lietām, ko pagatavot no iebiezinātā piena bundžiņas, ir svaigā siera kūka. Siera kūkā iebiezinātais piens palīdzēs svaigajam sieram ne tikai kļūt saldākam, bet arī iebiezinās un padarīs kūkas masu gaisīgāku. Turklāt nevajadzētu baidīties no tā, ka kūka būs par saldu – tā kā tai būs pievienots tikai un vienīgi iebiezinātais piens, citi saldinātāji nav nepieciešami it nemaz.
Tāpat iebiezinātais piens ir neatņemama sastāvdaļa kūku pildījumu krēmos. Bet, ja gadījies sacept labi daudz pankūku, pietiks vien ar to, ja tievā strūklā pārliesi tās kādu porciju iebiezinātā piena.
Kad kulināro darbu vidū mīt iecere pagatavot kādu musa kūku, tad noteikti iesakām izmēģināt spoguļglazūru, kuras gatavošanā arī tiek izmantots iebiezinātais piens. Pateicoties šim produktam, kūkas glazūra būs ne tikai spīdīga, bet arī gardi saldena.
Ja saldējuma gatavošana mājas apstākļos nav sveša lieta, tad šim darbiņam noderēs arī iebiezinātais piens. Piemēram, izcili viegli var pagatavot saldējumu no saldētiem banāniem un iebiezinātā piena – atliks vien abas sastāvdaļas sasmalcināt virtuves kombainā un ātrais saldējums gatavs.
Bet absolūti svaigu un neparastu ideju cienītājiem patiks šī – cepti vistas filejas gabaliņi, kas panēti kraukšķīgās pārslās un aplieti ar iebiezinātā piena mērci. Vistas marinādei līdzās karijam, sojas mērcei, laima sulai un sasmalcinātiem ķiplokiem pievieno arī pāris ēdamkarotes iebiezinātā piena, kas piešķirs saldskābu garšu. Kad vista iemarinējusies, tās gabaliņus nopanē kukurūzas pārslās un izcep krāsnī. Pēc tam visu apslaka ar mērci, kuras sastāvā starp sojas mērci, lociņiem, čili mērci un citām sastāvdaļām iemaisīta arī kāda ēdamkarote iebiezinātā piena. Kā iesaka "Myrecipes.com", iebiezinātais piens būs tas, kas nodrošinās Āzijas virtuvei raksturīgo saldskābo garšu bez liekiem pūliņiem.
'Brigadeiros' – brazīliešu bērnu iecienītas konfektes
"Brigadeiros" ir ļoti vienkārši un ātri pagatavojamas konfektes, bez kurām nav iedomājama neviena brazīliešu bērnu ballīte. Tās var gatavot paši bērni, ja tikai pieaugušais pastāv brītiņu pie plīts un savāra konfekšu masu.
Tikai 3 sastāvdaļas: 'Oreo' saldējums bez saldējuma mašīnas
Lai pagatavotu gaisīgu, atvēsinošu kārumu, nebūt nav nepieciešama saldējuma mašīna – vien trīs sastāvdaļas un pacietība pāris stundas gaidīt, līdz saldējums sasals. Recepti iesaka Ineta Prancāne.
Ābolu biezenis ar iebiezināto pienu ziemai
Ļoti vienkāršs un garšīgs veids, kā saglabāt ziemas krājumiem bagātīgo ābolu ražu. Maigs ābolu biezenis ar iebiezināto pienu būs gan gards kārums, ko leksēt karotēm vien, gan varēsi to izmantot, lai ziestu uz maizes, brokastu pankūkām vai tortes biskvīta.
'Slinkie riekstiņi' no cepumiem un vārīta iebiezinātā piena
"Tā sakārojās nobaudīt bērnu dienu kārumu - pildītus riekstiņus, bet nebija formiņu pie rokas. Mazliet padomāju un atradu risinājumu - viens, divi, trīs un "slinkie riekstiņi" gatavi," recepti iesaka vairāku pavārgrāmatu autore Laila Trektere.
Dievīgais siera kūkas saldējums
Viens no iecienītākajiem vasaras svētku kārumiem mūsu ģimenē ir neceptā siera kūka ar dažādām sezonas ogām, tādēļ, kad pagājušajā nedēļā žurnālā Ieva ieraudzīju Lauras Dumberes recepti siera kūkas saldējumam ar upenēm, man prātā iešāvās uzreiz divas domas. Pirmā - o, man ledusskapī aizkavējušās trīs citronu krēmsiera kārbiņas, kas gaidīt gaida garšīgu pielietojumu, bet otrā - kā man pašai neienāca prātā, ka to kūku var saldēt?!
Saldā šokolādes 'desa'
Saldā šokolādes "desa" jeb "Melnā "kaka"", nosaukums, ko šim portāla "Cālis.lv" lietotājas, receptes autores "rose" mājās iecienītajam našķim neparastā izskata dēļ piešķīruši mazie kārumnieki, ir rulete, kura lieliski garšo no rīta kopā ar kafiju vai tēju.
Ātrais biezpiena krēma un cepumu kārtojums ar zemenēm
Ir klāt sezona, kad tirgū un veikalā nav iespējams paiet garām kārdinošajām zemeņogām. Kad sārtvaidzes pārnestas mājās, jāliek lietā izdoma, kā tās noēst visgardāk. Garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša iesaka vienkārša deserta recepti zemeņu sezonas izbaudīšanai.
Bezē rulete ar iebiezinātā piena un piparmētru krēmu
Saldi kraukšķīga bezē rulete ar kārdinošu iebiezinātā piena krēma pildījumu, turklāt šo jau tā bagātīgo garšu buķeti papildina arī rīvēta piparmētru šokolāde. Īsti svētki! Īsts baudījums!
Bērnības kūka - saldais 'kartupelis'
Saldās bērnības klasika - kūciņas 'kartupelis'. Tās ēdot vienmēr nosmērējās rokas un mute, bet seju rotāja laimīgi apmierināts smaids. Pagatavo un noskaidro, vai tā vēl arvien garšo tikpat lieliski, kā tavās atmiņās.
Ātrais banānu saldējums no divām sastāvdaļām
Šī neticami vienkāršā un gardā banānu saldējuma recepte noderēs gan aizņemtām māmiņām, gan svaigēdājiem, gan svara vērotājiem. Gaisa temperatūras svārstības nenozīmē, ka par auksto kārumu ir jāaizmirst līdz nākamajai vasarai, jo ir daudz veidu, kā tu vari saldējumu izmantot arī gada vēsajos mēnešos: pildi to plānajās pankūkās, pasniedz ar siltu ābolu pīrāgu vai, ko tur daudz, vienkārši ņem lielo karoti un našķējies.
Neceptā siera kūka ar vīnogām
Neceptā siera kūka ar cepumu un sviesta pamatni, gardu krēmsiera un kondensētā piena pildījumu un vīnogām pa vidu. Siera kūkas gabaliņus patīkami atsvaidzinās piparmētru lapiņas.
Pašgatavota cukura mastika kūkām
Cukura mastikas masu var iegādāties specializētajos veikalos, bet tikpat vienkārši to var pagatavot arī mājās. Mastiku izmanto kūku un tortes dekorēšanai.
Ķirbju kēkss ar iebiezināto pienu
Gardais ķirbju kēkss ar iebiezināto pienu - pārsteigums ciemiņiem.
Elementārais aveņu saldējums bez saldējuma aparāta
Lai pagatavotu šo saldējumu, nav nepieciešama īpašs aprīkojums – visu darbu paveiks mikseris. Šī saldējuma tekstūra un garša esot neaprakstāma, apgalvo garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Biešu-dzērveņu kēksiņi ar iebiezinātā piena krēmu
Sulīgie kēksiņi ar maigo sviesta krēmu kusīs mutē kumosu pa kumosam. Recepti iesaka kulinārijas bloga "Našķoties" saimniece Zane Ozoliņa sadarbībā ar "Dobeles dzirnavnieks".
Gatavs 10 minūtēs: 'Selgas' cepumu 'kartupeļi' ar iebiezinātā piena krēmu
Kārojas panašķēties ar ko saldu, bet nepavisam negribas piepūlēties, gatavojot kūku vai torti un gaidīt, kad tā izcepsies. Šādās reizēs saldie "kartupeļi" būs īsts kārumnieku glābiņš, jo sulīgos, mutē kūstošos kumosiņus ar bērnības garšu, rīkojoties veikli, varēsi pagatavot nieka 10 minūtēs. Recepti iesaka Grieta Mfondouma.
Vienkāršais 'Skudru pūznis' ar cepumiem un iebiezināto pienu
Pavisam vienkāršs deserts ar bērnības garšu – "Skudru pūznis".
Šokolādes fadžs jeb mīkstā karamele no trīs sastāvdaļām
"Fadžs jeb mīkstā karamele, manuprāt, ir viens no vienkāršākajiem saldumiem, ko iespējams pagatavot mājās. Piesātināts ar šokolādi, kondensēto pienu un kalorijām - grēcīgi garšīgs! Ardievu, diēta!" tā recepti piesaka mūsu lasītāja Elīna Krišjāne Gustsone.
Elementārais 'Snickers' saldējums bez saldējuma aparāta
Ja "Snickers" ir tava mīļākā šokolāde, tad šis būs tavs mīļākais saldējums. Lai pagatavotu atvēsinošo kārumu, nav nepieciešams īpašs aprīkojums – visu darbu paveiks mikseris. Recepti iesaka garšīgā "Instagram" konta love to cook autore Veronika Ļevša.
Saldā cepumu desa ar marmelādi un lazdu riekstiem
Vislabāk saldo desu sarullēt un ielikt ledusskapī jau iepriekšējā vakarā, tad tā būs īpaši garda. Vienkārši pagatavojama našķa recepti iesaka Linda Kozlovska.