Vispirms jau jāsaprot, kādu zivi izvēlēties gatavošanai un kā to izdarīt pareizi. Tam lieti noderēs šefpavāra ieteikumi un ceļvedis reizēm, kad recepte pieprasa balto zivi. Tāpat svarīgi apgūt cepšanas mākslu, lai zivs izdotos perfekta. Brangākām vakariņām vari pagatavot pildīto zivi, bet klasiskā izvēle būs lasis. Taču ielāgo – lasim arī vajadzīga pietāte!
Kā mājas apstākļos pagatavot lasi vai foreli 'sous vide' tehnikā
Tā kā mājas virtuvēs aizvien biežāk ienāk aizvien modernākas ēst gatavošanas metodes, arī no franču kulinārijas pārņemtā "sous vide" jeb vakuuma lēnvārīšanas tehnika sen vairs nav smalko restorānu priekšrocība. Pieejot gatavošanai radoši un apbruņojoties ar dažiem plaši pieejamiem palīgrīkiem, katrs mājās var pagatavot perfektu "sous vide" laša vai foreles fileju. Kas nepieciešams, lai to paveiktu?
'Zivju ceturtdienas' padoms: kā atkausēt saldētas zivis nieka pusstundā
Ne viens vien uztura speciālists mēdz stingri piekodināt, ka zivis ir jāēd vismaz reizi nedēļā. Tad nu kāpēc tā nevarētu būt tieši ceturtdiena, kas tradicionālo padomju laikos jau pasludināta par zivju dienu? Lai ģimenes locekļiem vakariņās varētu pasniegt ātri pagatavojamu zivju maltīti, ērts triks, kā vienmēr tikt pie zivīm, ir tās saldētas glabāt ledusskapī. Bet – kā tās atkausēt ātri?
Virtuves gudrības: kā pagatavot zivju, jēra un tītara buljonus
Jau iepriekš rakstījām par pamata lietām, kas jāņem vērā, vārot vistas, liellopa un dārzeņu buljonus (par to var izlasīt šeit), tāpēc šoreiz apgūsim pašu, pašu svarīgāko jēra, zivju un tītara buljonu gatavošanā. Buljons ir ne tikai neatņemama zupu sastāvdaļa, bet pēc tā pagatavošanas sniedz arī mīkstu un perfekti pagatavotu gaļu, kuru pēc tam izmantot pīrāgu un ravioli pildījumos, pievienot mērcēm vai jau sarežģītākām zupām. Kuri gaļas un kaulu gabaliņi ir labākie buljonam un cik ilgi tas ir jāvāra?
Mājās marinētas zivis – padomi paša gatavotiem gardumiem
Uz mirkli aizmirsīsim, ka konservēšanas sezonā svarīgākais ir ievārījumi un skābēti gurķi vai tomāti želejā. Arī zivis var itin viegli marinēt mājās – vajag tikai izvēlēties, kuru no visām liksi burciņās un apliesi ar marinādi. Kā mājās pagatavot marinādē konservētas zivis?
Kā pareizi atkausēt saldētas zivis un jūras veltes
Zivis un jūras veltes, protams, visgardākās ir tad, ja pagatavotas svaigas. Taču, ņemot vērā šo produktu īso derīguma termiņu, bieži vien izvēlamies tos iegādāties saldētus vai saldēt paši. Kā pareizi atkausēt, lai pēc pagatavošanas tā garšotu, kā svaiga?
Kā noteikt, ka izceptā zivs ir gatava
Aromātiska, mutē kūstoša krāsnī vai uz pannas apcepta zivs vienmēr būs lieliska maltīte pusdienās vai vakariņās. Tomēr zivju gatavošana mēdz būt visai piņķerīga lieta, it īpaši tiem, kuri tās gatavo reti. Kā noteikt, ka zivs ir patiešām gatava?
Šefpavārs Ladigs iesaka, kādas zivis pirkt un prasmīgi pagatavot
Līdz ar grila sezonas atklāšanu šašlikam konkurenci sastāda zivis, ko siltajā sezonā aktuāli fiksi iemarinēt un gan grilēt, gan cept cepeškrāsnī. Kā izvēlēties svaigākās zivis, kā marinēt un pagatavot restorāna cienīga maltīti, portāla ''Tasty'' lasītājiem stāsta restorāna ''Ostas skati'' šefpavārs Ingmārs Ladigs.
Sešas kļūdas no kurām izvairīties, gatavojot lasi
Nav tāda cilvēka, kurš nezinātu slaveno teicienu par lasi. Jokot varam, bet lasis tiešām ir viena no gardākajām izvēlēm, ja ir vēlēšanās pagatavot vienkāršas, bet tajā pašā laikā iespaidīgas pusdienas vai vakariņas. Tomēr arī pret šo produktu jāattiecas ar zināmu pietāti, lai iegūtu visu labāko.
Vakariņās pildīta zivs – padomi veiksmīgai pagatavošanai
Karsti kūpoša, pildīta līdaka, kas tikko izņemta no cepeškrāsns. Skan varen garšīgi, piekritīsiet? Pildītas zivis pēdējā laikā ir nepamatoti aizmirsta maltīte, it īpaši steidzīgajā ēst gatavošanas laikā. Tāpēc Tasty.lv aicina pavadīt kaut stundiņu virtuvē, lai pagatavotu garšīgu, pildītu līdaku, jūras asari vai kādu zivi, no kuras paceļas citronu un piparu aromāts. Kas jāņem vērā, gatavojot pildītu zivi?
Ceļam godā reņģes! Šefpavāra Naura Haukas ieteikumi un idejas
No reņģēm iespējams pagatavot vairākus ēdienus ne tikai ikdienas maltītei, bet arī svētku galdam. Stāsta un rāda Pūres restorāna "Terase" šefpavārs Nauris Hauka.
Cepta zivs kraukšķīgā panējumā – vērtīgs padoms, ko der ielāgot
Sulīga un maiga zivs fileja ir viena no gardākajām maltītes sastāvdaļām, ja tā pasniegta kopā ar svaigiem dārzeņu salātiem vai irdeniem rīsiem. Tāpat kā gaļu, arī zivis var pagatavot visdažādākajās manierēs – vārīt, cept cepeškrāsnī, uz pannas vai apvārīt eļļā. Bet kā panākt angļu iecienītā ēdiena "fish&chips" efektu, kad zivs filejas gabaliņi ir pagatavoti kraukšķīgā mīklā?
Kad recepte pieprasa balto zivi: ceļvedis zivju pasaulē, lai izvēlētos īsto un vienīgo
Baltā zivs vis nav konkrēta suga, bet gan visas zivis, kurām ir gaišas krāsas fileja, kuru gaļa ir liesa un ātri pagatavojama. Baltajām zivīm ir maiga garša, kā arī tās nav īpaši dārgas. Tāpēc, ja receptē nav minēta konkrēta zivs – heks, asaris vai, piemēram, zandarts – tad izvēle ir tavās rokās. Esam apkopojuši desmit zivis – gan tādas, kas pie mums atceļojušas no svešām zemēm, gan tādas, kuras noķert tuvējos ūdeņos vari arī pats. Sarakstu sastādīt Tasty.lv palīdzēja makšķernieks ar vairāk nekā 30 gadu stāžu un zivju pazinējs Māris Nuķis.