brētliņas sviestmaizes zivis uzkodas
Foto: Shutterstock
Ne viens vien uztura speciālists pateiks, ka zivis ir jāēd vismaz reizi nedēļā. Tā kā tautā iegājies, ka zivju dienas ir ceturtdienas, šajā dienā "Tasty" ik pa laikam cenšamies iedvesmot uz zivju baudīšanu ar kādu padomu vai recepšu kolekciju. Šoreiz par pašu svarīgāko – visu noderīgo, kas jāzina par zivju izvēli, sagatavošanu, atkausēšanu, cepšanu un citām lietām. Lūk, 12 ieteikumu apkopojums no mūsu padomu krājumiem!

Vispirms jau jāsaprot, kādu zivi izvēlēties gatavošanai un kā to izdarīt pareizi. Tam lieti noderēs šefpavāra ieteikumi un ceļvedis reizēm, kad recepte pieprasa balto zivi. Tāpat svarīgi apgūt cepšanas mākslu, lai zivs izdotos perfekta. Brangākām vakariņām vari pagatavot pildīto zivi, bet klasiskā izvēle būs lasis. Taču ielāgo – lasim arī vajadzīga pietāte!

Kā mājas apstākļos pagatavot lasi vai foreli 'sous vide' tehnikā

Foto: Shutterstock

Tā kā mājas virtuvēs aizvien biežāk ienāk aizvien modernākas ēst gatavošanas metodes, arī no franču kulinārijas pārņemtā "sous vide" jeb vakuuma lēnvārīšanas tehnika sen vairs nav smalko restorānu priekšrocība. Pieejot gatavošanai radoši un apbruņojoties ar dažiem plaši pieejamiem palīgrīkiem, katrs mājās var pagatavot perfektu "sous vide" laša vai foreles fileju. Kas nepieciešams, lai to paveiktu?

Lasīt vairāk

'Zivju ceturtdienas' padoms: kā atkausēt saldētas zivis nieka pusstundā

Foto: Shutterstock

Ne viens vien uztura speciālists mēdz stingri piekodināt, ka zivis ir jāēd vismaz reizi nedēļā. Tad nu kāpēc tā nevarētu būt tieši ceturtdiena, kas tradicionālo padomju laikos jau pasludināta par zivju dienu? Lai ģimenes locekļiem vakariņās varētu pasniegt ātri pagatavojamu zivju maltīti, ērts triks, kā vienmēr tikt pie zivīm, ir tās saldētas glabāt ledusskapī. Bet – kā tās atkausēt ātri?

Lasīt vairāk

Virtuves gudrības: kā pagatavot zivju, jēra un tītara buljonus

Foto: Shutterstock

Jau iepriekš rakstījām par pamata lietām, kas jāņem vērā, vārot vistas, liellopa un dārzeņu buljonus (par to var izlasīt šeit), tāpēc šoreiz apgūsim pašu, pašu svarīgāko jēra, zivju un tītara buljonu gatavošanā. Buljons ir ne tikai neatņemama zupu sastāvdaļa, bet pēc tā pagatavošanas sniedz arī mīkstu un perfekti pagatavotu gaļu, kuru pēc tam izmantot pīrāgu un ravioli pildījumos, pievienot mērcēm vai jau sarežģītākām zupām. Kuri gaļas un kaulu gabaliņi ir labākie buljonam un cik ilgi tas ir jāvāra?

Lasīt vairāk

Mājās marinētas zivis – padomi paša gatavotiem gardumiem

Foto: Shutterstock

Uz mirkli aizmirsīsim, ka konservēšanas sezonā svarīgākais ir ievārījumi un skābēti gurķi vai tomāti želejā. Arī zivis var itin viegli marinēt mājās – vajag tikai izvēlēties, kuru no visām liksi burciņās un apliesi ar marinādi. Kā mājās pagatavot marinādē konservētas zivis?

Lasīt vairāk

Kā pareizi atkausēt saldētas zivis un jūras veltes

Foto: PantherMedia/Scanpix

Zivis un jūras veltes, protams, visgardākās ir tad, ja pagatavotas svaigas. Taču, ņemot vērā šo produktu īso derīguma termiņu, bieži vien izvēlamies tos iegādāties saldētus vai saldēt paši. Kā pareizi atkausēt, lai pēc pagatavošanas tā garšotu, kā svaiga?

Lasīt vairāk

Kā noteikt, ka izceptā zivs ir gatava

Foto: Shutterstock

Aromātiska, mutē kūstoša krāsnī vai uz pannas apcepta zivs vienmēr būs lieliska maltīte pusdienās vai vakariņās. Tomēr zivju gatavošana mēdz būt visai piņķerīga lieta, it īpaši tiem, kuri tās gatavo reti. Kā noteikt, ka zivs ir patiešām gatava?

Lasīt vairāk

Šefpavārs Ladigs iesaka, kādas zivis pirkt un prasmīgi pagatavot

Foto: Shutterstock

Līdz ar grila sezonas atklāšanu šašlikam konkurenci sastāda zivis, ko siltajā sezonā aktuāli fiksi iemarinēt un gan grilēt, gan cept cepeškrāsnī. Kā izvēlēties svaigākās zivis, kā marinēt un pagatavot restorāna cienīga maltīti, portāla ''Tasty'' lasītājiem stāsta restorāna ''Ostas skati'' šefpavārs Ingmārs Ladigs.

Lasīt vairāk

Sešas kļūdas no kurām izvairīties, gatavojot lasi

Foto: Shutterstock

Nav tāda cilvēka, kurš nezinātu slaveno teicienu par lasi. Jokot varam, bet lasis tiešām ir viena no gardākajām izvēlēm, ja ir vēlēšanās pagatavot vienkāršas, bet tajā pašā laikā iespaidīgas pusdienas vai vakariņas. Tomēr arī pret šo produktu jāattiecas ar zināmu pietāti, lai iegūtu visu labāko.

Lasīt vairāk

Vakariņās pildīta zivs – padomi veiksmīgai pagatavošanai

Foto: Shutterstock

Karsti kūpoša, pildīta līdaka, kas tikko izņemta no cepeškrāsns. Skan varen garšīgi, piekritīsiet? Pildītas zivis pēdējā laikā ir nepamatoti aizmirsta maltīte, it īpaši steidzīgajā ēst gatavošanas laikā. Tāpēc Tasty.lv aicina pavadīt kaut stundiņu virtuvē, lai pagatavotu garšīgu, pildītu līdaku, jūras asari vai kādu zivi, no kuras paceļas citronu un piparu aromāts. Kas jāņem vērā, gatavojot pildītu zivi?

Lasīt vairāk

Ceļam godā reņģes! Šefpavāra Naura Haukas ieteikumi un idejas

Foto: Shutterstock

No reņģēm iespējams pagatavot vairākus ēdienus ne tikai ikdienas maltītei, bet arī svētku galdam. Stāsta un rāda Pūres restorāna "Terase" šefpavārs Nauris Hauka.

Lasīt vairāk

Cepta zivs kraukšķīgā panējumā – vērtīgs padoms, ko der ielāgot

Foto: Shutterstock

Sulīga un maiga zivs fileja ir viena no gardākajām maltītes sastāvdaļām, ja tā pasniegta kopā ar svaigiem dārzeņu salātiem vai irdeniem rīsiem. Tāpat kā gaļu, arī zivis var pagatavot visdažādākajās manierēs – vārīt, cept cepeškrāsnī, uz pannas vai apvārīt eļļā. Bet kā panākt angļu iecienītā ēdiena "fish&chips" efektu, kad zivs filejas gabaliņi ir pagatavoti kraukšķīgā mīklā?

Lasīt vairāk

Kad recepte pieprasa balto zivi: ceļvedis zivju pasaulē, lai izvēlētos īsto un vienīgo

Foto: Shutterstock

Baltā zivs vis nav konkrēta suga, bet gan visas zivis, kurām ir gaišas krāsas fileja, kuru gaļa ir liesa un ātri pagatavojama. Baltajām zivīm ir maiga garša, kā arī tās nav īpaši dārgas. Tāpēc, ja receptē nav minēta konkrēta zivs – heks, asaris vai, piemēram, zandarts – tad izvēle ir tavās rokās. Esam apkopojuši desmit zivis – gan tādas, kas pie mums atceļojušas no svešām zemēm, gan tādas, kuras noķert tuvējos ūdeņos vari arī pats. Sarakstu sastādīt Tasty.lv palīdzēja makšķernieks ar vairāk nekā 30 gadu stāžu un zivju pazinējs Māris Nuķis.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!