shutterstock_393895498
Foto: Shutterstock
Pavasara vēsmas un strauji augošie dīgsti kastītēs uz palodzes liecina tikai par vienu – laiks meklēt pirmās šīs sezonas veltes. Tirgus būdas un veikalus lēnām pārpludina pirmie šīs sezonas redīsi, kurus vērts nobaudīt jau tagad. Tā kā reizēm gadās nopirkt vairāk, nekā spējam apēst, vērts padomāt par to, kā tos pareizi uzglabāt.

Vēlā pavasarī un vasaras sākumā redīsi, protams, no dobēm pazūd tik strauji, ka tos īpaši uzglabāt nevajag. Bet tad, kad novērtējam katru buntīti, jāpadomā – kurš ledusskapja plauktiņš glabāšanai būs vispiemērotākais. Kad redīsi pārnesti mājās, tos nav ieteicams ilgstoši turēt istabas temperatūrā – redīsi ātrāk apvītīs un zaudēs kraukšķīgumu.

Vispirms redīsiem nogriez lapas un saknītes. Tos notīri un saliec kādā trauciņā, bet trauciņu – ledusskapja dārzeņu atvilktnē. Lapas nepieciešams nogriezt, jo tās "izvilina" no dārzeņa tajā esošo mitrumu, liekot redīsiem apvīt, norāda "Stilltasty.com". Šādi uzglabāti redīsi saglabāsies kraukšķīgi aptuveni 3–4 dienas.

Bet, ja redīsus ir vēlme kraukšķināt salātos vēl pēc nedēļas, tad noderēs burkas un ūdens metode. Tīrus, apgrieztus redīsus bez saknītēm un lapu kātiņiem saber burkā vai kādā aiztaisāmā traukā. Tad pārlej ar aukstu ūdeni un ievieto ledusskapī. Ūdens neļaus redīsiem izžūt un tos varēsi ēst pat nedēļu tik kraukšķīgus, kā tikko no dobes paņemtus.

Ātrie vistas tako ar gvakamoli

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pavisam ātrie un veselīgie tako, ko pagatavot no vakardienas vistas. Ja ir vēlēšanās, var izmantot jau gatavu gvakamoli, bet svaiga garšos daudz labāk.

Lasīt vairāk

Krāsnī cepti redīsi

Foto: Shutterstock

Visai neparasta piedeva pamatēdienam – cepeškrāsnī cepti redīsi. Dārzeņiem pavasarīgu spirgtumu piešķirs citronu sula. Maltīti bauda tāpat vai pasniedz ar gaļu un salātiem.

Lasīt vairāk

Sātīgie biezpiena salāti ar pavasara svaigumu

Foto: DELFI

Biezpiena izmantošanai ēdiena gatavošanā ir tik daudz variāciju, ka katru dienu varētu baudīt ko citu. Ēdienkartes dažādībai pagatavo šos salātus, kas kombinācijā ar svaigu gurķi, krabju nūjiņām un kefīru krējuma vietā pavasarīgi mazinās izsalkumu kā broakstīs, tā pusdienās vai launagā.

Lasīt vairāk

Zupa minestrone ar cukīni un konservētām pupiņām

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Pavasara vēsmas zupas šķīvī – gardā makaronu zupa minestrone. Plaukstošo gadalaiku šķīvī izgaršot palīdzēs ne vien redīsi un cukīni, bet arī fenhelis un nedaudz svaigu pētersīļu.

Lasīt vairāk

Cukīni, redīsu un rukolas salāti

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Vienkārši, ātri pagatavojami un gardi salāti vieglām pusdienām – cukīni strēmeles ar pavasarīgajiem redīsiem un rūgteno rukolu. Salātus izkārto uz šķīvja tāpat vai sajauc visu kopā lielā bļodā, ja tāda vēlēšanās.

Lasīt vairāk

Rīsu nūdeļu rullīši ar avokado, gurķi un redīsiem

Pavasara rullīši jeb spring rolls ir no Āzijas virtuves nācis gardums, kuru iesakām baudīt kopā ar sojas mērci. Rullīšu būtība ir pavisam vienkārša – plānajā rīsu papīrā ietin dārzeņus, kas vislabāk iet pie sirds, pievieno nedaudz sezama sēkliņu kraukšķīgumam un visu tin ciet.

Lasīt vairāk

Pavasara kraukšķīgie salāti ar lazdu riekstiem

Pavasarī, kad sāk paradīties jaunie redīsi, kāposti un burkāni, un cukurzirņu pākstis, var pagatavot gardos, kraukšķīgos salātus. Tos papildini ar grauzdētiem riekstiem, žāvētu aprikožu plēksnītēm un pikanto ķiploku mērci.

Lasīt vairāk

Pavisam vienkāršie salāti ar mājas sieru

Foto: (c) Gards, ka nenoēsties

Kad ir pietiekami daudz cepts, vārīts, šmorēts un visādi citādi gatavots, pavisam vienkāršs, nesarežģīts un tīrs ēdiens šķiet kā laimes sala. Jo īpaši pavasarī, kad esam izslāpuši pēc svaiguma un vitamīnu krājumu papildinājuma. Šos vienkāršos, bet ļoti atsvaidzinošos salātiņus iesaka kulinārijas bloga "Gards, ka nenoēsties!" autore.

Lasīt vairāk

Graudainais biezpiens ar redīsiem un zaļumiem

Foto: Shutterstock

Pavasarīgi vieglu uzkodu var pagatavot, sajaucot graudaino biezpienu ar redīsiem un zaļumiem. Var izvēlēties jebkādus zaļumus, kas mājās, piemēram, tomātus un Ķīnas kāpostu.

Lasīt vairāk

Savvaļas rīsu un Briseles kāpostu supersalāti

Britu pavārmākslas un veselīga dzīvesveida entuziasts Džeimijs Olivers iesaka uzturā iekļaut bagātīgu produktu daudzumu - dažādus augļus, dārzeņus, liesu gaļu, olas, pākšaugus, riekstus, sēklas, pilngraudu produktus un zema tauku satura piena produktus.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!