Ar sieru bagātīgas un kraukšķīgas – ideālo karstmaižu gatavošanas noslēpumi
Ketija Nuķe-Osīte
Karstmaize var būt ne vien sātīga brokastu maltīte vai uzkoda kādā ballītē, bet arī garšīgs veids, kā ātri remdēt izsalkumu. Un to pagatavošana ne vienmēr nozīmē cepeškrāsns ieslēgšanu – līdzvērtīgu maizīti var pagatavot arī uz pannas. Taču, lai rezultāts būtu ideāls, vērts ielāgot dažus knifus.
Par ideālu karstmaizi padara ne vien izvēlētā maizīte un siera daudzums, bet tieši sastāvdaļu veids un sakārtošana vienā maltītē. Garšīgu karstmaizi var pagatavot gan no visparastākās tostermaizes, gan pilngraudu maizes šķēlītēm. Turklāt nevajadzētu aprobežoties vien ar Krievijas siera šķēlēm – ir tik daudz siera šķirņu, ko vērts pamēģināt. Tāpēc laiks šķetināt karstmaizes anatomiju.
Cept cepeškrāsnī vai gatavot uz pannas?
Lielam ēdāju bariņam, protams, visērtāk karstmaizes ir gatavot, izmantojot cepeškrāsni. Tajā itin viegli var gatavot karstmaizes, kur katra sastāv no vienas maizes šķēles un virskārtas. Pirms tam gan ieteicams maizītes nedaudz apgrauzdēt krāsnī – tā tās būs izteikti kraukšķīgas, to vidus nesaplaks, bet piedevas turēsies virs maizītes. Vienkārši apgrauzdē dažas minūtes maizes šķēles, kas apziestas ar sviestu, krāsnī. Tad izņem laukā un sieru, tomātus un visu citu kāroto liec uz neapgrauzdētās puses.
Bet, ja vēlies iegūt izteiktas siera karstmaizes, tad vislabākie palīgi būs panna vai nelielais sendviču grils. Abas maizes šķēlītes pamatīgi apzied ar sviestu, lai būtu noklāta visa virsma, tad sapildi ar daudz jo daudz sarīvētā siera, liec virsū otru maizes šķēlīti un pannā vai grilā iekšā. No sākuma ļauj apcepties maizītei lēni, ja gatavo to pannā, ar uzliktu vāku, lai siers saplaktu. Pēc tam maizīti uzmanīgi apgriez otrādi, lai tā apceptos vienmērīgi. Un viss, panna būs izdarījusi savu darbiņu.
Ja izmanto nelielo sendviču grilu, darbiņš būs jo vieglāks. Pateicoties tam, ka šiem griliem uzkarst abas virsmas, atliks vien uzlikt vāku un vaktēt, lai maizītes gatavotos vienmērīgi.
Kādu maizi izvēlēties un ko likt pildījumā
Patiesībā tam, kādu maizi izvēlēsies savu karstmaizīšu gatavošanai, nav diži nekādas nozīmes. Galvenais, lai tā būtu pietiekami mīksta, bet šķēles nebūtu sagrieztas ne par biezu, ne par plānu. Maizes šķēļu biezumam jāsvārstās 1,5 centimetra robežās. Ja tīk, izvēlies baltmaizi, ja esi iecienījis veselīgāko graudu maizi – droši liec tajā sieru.
Kas attiecas uz siera izvēli, tad, protams, noderēs labi kūstošie Krievijas vai Holandes sieri. Taču nevajadzētu smādēt arī Emmentālas sieru, mocarellu vai Čedara sieru. Katrs garšo mazliet citādāk, bet visi kā viens kusīs labi. Un pats galvenais – sieru sarīvē! Šķēlēs sagrieztais siers ne vienmēr vienmērīgi izkusīs, tāpēc visdrošākā izvēle būs tieši sarīvēts siers.
Taču bez siera karstmaizēs vari likt vēl daudz ko citu. Piemēram, tomāta šķēlītes, šķiņķi, pesto, ievārījumu, čatniju, sēnes, salami, marinētus gurķīšus un vēl daudz ko. "Tasty" iesaka pamēģināt ābolu un tomātu kombināciju zem siera – šīs garšas var patīkami pārsteigt.
Karstās siera maizītes ar āboliem un tomātiem
Ļoti viegli pagatavojamas siera karstmaizes ar pārsteigumu – tomātu un ābolu šķēlītēm. Ātrām brokastīm vai uzkodām ballītei.
Sātīgas brokastu maizītes ar sieru un šķiņķi franču gaumē jeb "croque monsieur". Īpaši labi garšos, pasniegtas ar svaigiem zaļajiem lapu salātiem, kas aizdarīti ar atsvaidzinošu Dižonas sinepju–citronu mērci.
Pannā ceptās siermaizītes sanāk vidiņā mīkstas, bet no apakšpuses - viegli kraukšķīgas, sola receptes autore. Receptes pierakstā saglabāts autores rakstības stils un izteiksmes līdzekļi.
"Katrās mājās sava īstā un pareizā karstmaizīšu metode. Mūsmājās vienmēr uz urrā aiziet šāda versija, kurā pamatsastāvdaļas ir nemainīgas – graudu maize, žāvēta gaļa, siers, sīpoli un tomāti, bet variējam ar pievienotajām mērcēm," par savām "firmas" karstmaizītēm stāsta Evita, piedāvājot šo kārumu izmēģināt arī citiem.
Saulainās brokastu siermaizītes ar ceptiem tomātiem
Saulainās siermaizītes ir vienkāršs brokastu ēdiens, kas būs pa spēkam pat iesācējam virtuvē. Tās vari baudīt gan kā uzkodu, gan kā piedevu pie zupas vai sautējuma.
Kārdinoši aromātiska un nedaudz grēcīga (jūs taču arī apņēmāties dzīvot veselīgāk, vai ne?) ideja brokastmaizītei - karstā siermaize, kuru papildina tomātu čatnijs un angļu sinepes. Starp citu, tomātu čatnija vietā var izmantot arī mango - saldskābā garšā lieliski sader ar sieru!
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit